Se fisken som spiser deg frisk

Hadde du stukket føttene oppi et basseng fullt av skrubbsulten fisk? Se video

Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om fiskepedikyr før? Ikke? Det finnes nemlig, både i Tyrkia, Japan, på Irland og sikkert andre steder også.

Forestill deg at du etter deg ned ved bassengkanten og stikker beina ned i vannet. Plutselig myldrer det av småfisk som begynner å spise på huden din.

Fiskepedikyren utføres av doktorfisken, som småfisken kalles. Fisken spiser opp alt du har av død hud, og gir dermed en glimrende pedikyr. Flere steder i Japan dypper kvinner og menn tærne og hendene i vann fullt av doktorfisk for å få den noe uvanlige skjønnhetsbehandlingen.

Psoriasisbehandling

Men doktorfisken brukes ikke bare av de velstelte. Den brukes også i behandling av psoriasisrammede. Psoriasis er en plagsom og til tider smertefull hudsykdom som gir flassende utslett og sår på huden. Psoriasis er uhelbredelig, men det finnes en rekke behandlinger, og deriblant altså doktorfisken.

Et psoriasisangrepet hudområde er rene festmåltidet for doktorfisken, som spiser vekk alle de døde hudcellene og "renser" huden for utslett.

Doktorfisken er opprinnelig en tyrkisk ferskvannsfisk, som kalles garra rufa. Den lever naturlig i ferskvann nær den tyrkiske byen Kangal i Sivasregionen, midt i Tyrkia. Der ligger også et behandlingssenter for psoriasispasienter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer