Se hvor du sitter tryggest

Du har større sjanse for å overleve en flystyrt dersom du velger riktig plass.

Publisert
Sist oppdatert

En nytt studie viser at det er størst sjanse for at du overlever en flyulykke dersom du sitter ved midtgangen, skriver britiske The Times.

Studien er gjennomført av Greenwich University på oppdrag fra britiske Civil Aviation Authority. Den så på 105 flyulykker og personlige beskrivelser fra nesten 2.000 personer om hvordan de kom seg ut av krasjlandinger og brennende fly.

Konklusjonen ble som følger:

Husk at det er veldig liten sjanse for å havne i en flyulykke. Foto: Daniel Duchon
Husk at det er veldig liten sjanse for å havne i en flyulykke. Foto: Daniel Duchon Vis mer


For best mulighet til å komme seg ut av et brennende fly, bør du velge et midtgangsete nær fronten av flyet, og maks fem rader unna en nødutgang.

De farligste plassene er de som er flere enn seks rader unna nærmeste nødutgang.

Passasjerer som sitter foran i flyet har 65 prosent sjanse for å komme seg ut av et brennende fly, mens overlevelsesprosenten bare er 53 prosent for de som sitter bak i flyet.

Overlevelsesprosenten for midtgangpassasjerer er 64 prosent, mens den er 58 prosent for andre passasjerer.

Få hjelp mot flyskrekk

Betale seg til overlevelse

Undersøkelsen har reist spørsmål rundt den nye trenden der flyselskapene tar seg ekstra betalt av passasjerer som vil reservere seteplass. Ofte koster et sete ved nødutgangen mer enn andre seter, fordi det er bedre benplass der. Både Sterling og Norwegian tar seg ekstra betalt for setereservasjon.

Falsk trygghet med evakueringstester

Alle fly må gjennom sikkerhetstester som viser at det tar maks 90 sekunder for alle passasjerene å evakuere, selv når halvparten av utganene er blokkerte. Men studien fant at denne sikkerhetstesten gir falske svar, fordi den ikke tar ikke høyde for hvordan passasjerene oppfører seg i en nødsituasjon.

Den tar for eksempel ikke høyde for at folk gjerne reiser med venner eller familie, og vil sørge for at disse også kommer seg ut. Dermed tar evakueringen lengre tid. (Interessant nok viste studien at dersom passasjerer reiste med kolleger, var det "survival of the fittest".)

Aldri vært tryggere å fly

Slike tester tenker heller ikke på at i en virkelig nødssituasjon er ikke folk like raske og flinke til å lytte til kabinpersonalets meldinger. Selv om kabinpersonalet ber passasjeren gå til en annen nødutgang, fordi den nærmeste er altfor presset, vil passasjeren antagelig ignorere dette i panikken som oppstår.

Se hele saken her.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer