Se opp for leiebil-fellene

Du trenger kanskje ikke alle forsikringene som leiebilselskapet vil dynge på deg.

Publisert
Sist oppdatert

Forsikring som gir redusert eller eliminert egenandel, forsikring på bagasje og taklast, forsikring for ekstra sjåfør ...

Mulighetene er mange for å gi bilutleieselskapet ekstra penger i kassen. Men trenger du alle disse forsikringene?

- Vi vil si at det er vel verdt å gjøre en vettug vurdering selv, på hvilke forsikringer man trenger ved leie av bil i utlandet, sier kommunikasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Stein Haakonsen.

- Dersom man viser sunn fornuft og aktsomhet og ikke forlater bilen full av bagasje utenfor tivoliet - hvis man passer godt på disse tingene, kan man kanskje spare seg disse "melkeku-forsikringene". Vi sier ikke at man ikke skal kjøpe dem, men det er verdt å tenke på, og vel verdt at man gjør en selvstendig vurdering på det, sier Haakonsen til DinSide Reise.

Forsikret, dobbeltforsikret, trippelforsikret ...

Det er lett å gå seg vill i forsikringer og tillegg når man skal leie bil i utlandet. Kanskje blir du skremt av forespeilingen av å måtte betale 25.000 euro i egenandel ved skade. Kanskje skulle du heller betale litt ekstra for å slippe denne utgiften hvis og dersom atte noe skulle skje ... 43 euro per dag koster forsikringen som gir deg 0 kroner i egenandel (eksempel hentet fra Avis, ved leie av en VW Passat i Frankrike). Dette blir 301 euro i uka, eller 2.332 norske kroner.

Og trenger du egentlig bagasjeforsikringen? Kanskje er du allerede forsikret gjennom andre forsikringer, eller enda bedre: Ikke gå fra bilen fullastet med bagasje - det er som å legge ut en nyslaktet harepus til løvene ...

Nordmenn i utenlandske trafikkulykker

Trafikkulykker rammer årlig tusenvis av nordmenn på reise i utlandet. I høysesongen skjer det minst en alvorlig ulykke ukentlig. Hvert år er rundt 2.000 norske biler involvert i trafikkulykker i utlandet. I tillegg leier tusenvis av nordmenn biler, motorsykler og mopeder mens de er på ferie.

Skadetall fra Europeiske Reiseforsikring viser at så mange som 50 nordmenn mister livet i trafikkulykker i utlandet, og enda flere blir alvorlig eller lettere skadet. Antallet skader i trafikken ute øker i takt med at nordmenn reiser mer.

Det finnes ingen samlet statistikk på hvor mange nordmenn som er involvert i trafikkulykker i utlandet per år.

(Tall fra Europeiske, 2007)
Europas farligste trafikkland (Antall trafikkdøde per 100.000 innbyggere i 2007)
 LandAnt. døde
1.Hellas15,9
2.Polen14,3
3.Belgia13
4.Slovenia12,9
5.Ungarn12,7
6.Tsjekkia12,6
7.Portugal11,8
8.Slovakia11,3
9.Luxembourg11,1
10.Spania10,3
Kilde: Vegdirektoratet


Forsikre deg selv!

Om det er noen forsikringer du strengt tatt kan greie deg uten, er det imidlertid noen forsikringer du bør ha på plass før du ruller ut av garasjen til bilutleieselskapet.

I Norden er det vanlig at bilføreren omfattes av ansvarsforsikringen, men dette er ikke vanlig på kontinentet for øvrig, og heller ikke i USA. Dette betyr at dersom du skulle havne i en ulykke og pådra deg varig skade, så får du ikke utbetalt forsikringspenger kun med en vanlig ansvarsforsikring. Dette kan være en stor tilleggsbelastning. Du trenger altså å tegne en egen universell ulykkesforsikring med forsikringsselskapet ditt hjemme og/eller en spesiell førerulykkesforsikring som du kjøper av bilutleiefirmaet på stedet.

Ja takk, begge deler ...

Mange har allerede en universell ulykkesforsikring, som vil dekke skader ved en eventuell trafikkulykke, men som også gjelder dersom du skulle være så uheldig å ramle utfor et stup eller andre uforutsette hendelser.

- Vi sier det kan være lurt å ha begge deler, både en universell ulykkesforsikring og en førerulykkesforsikring, sier Haakonsen i FNH. Hvis man får en varig uføregrad, betyr penger veldig mye, og har man to forsikringer, så får man utbetalt begge.

I denne sammenhengen er det viktig å huske på at du kan klare deg uten den ekstra førerulykkesforsikringen, men du bør i alle fall sørge for at du har en egen ulykkesforsikring. Utbetalingen på en førerulykkesforsikring tegnet i utlandet er begrenset, mens en ulykkesforsikring vil hjelpe deg mer økonomisk, om uhellet skulle være ute.

- En utenlandsk førerulykkesforsikring vil kanskje ikke være nok når du kommer hjem til de norske levekostnadene, derfor er det en fordel dersom man har en universell norsk ulykkesforsikring i tillegg, da får man også for den, sier kommunikasjonssjef Stein Haakonsen.

Les også: Trygg i leiebil?

Velg et selskap som kan tilby nyere biler. Foto: Colourbox
Velg et selskap som kan tilby nyere biler. Foto: Colourbox Vis mer


Tips:

 • Gå over bilen ved overtakelse, gjerne sammen med en representant fra selskapet. Bli ikke overrasket om de er uvillige til å være med på en runde rundt bilen, men dra dem med deg - og få dem til å merke av eventuelle skader som ikke allerede er notert på utleiepapirene.
 • Noter kilometerstand ved overtakelse og ved retur av bilen, i alle fall om du leier en bil med begrensninger på kjørelengden.
 • Fyll opp tanken før du returnerer bilen. Dersom du leser kontrakten nøye, vil du gjerne finne et punkt om tankfylling ved retur - og hva det koster deg om du overlater tankingen til bilutleieselskapet. Selskapet tar gjerne en skikkelig stødig literspris, i tillegg til at de tar et fyllegebyr. Selvfylt tank er gjerne halve prisen.
 • Sjekk priser med flere aktører. Om du skal leie bil fra en flyplass, kan du sjekke hvilke bilutleiefirmaer som er representert der ved å sjekke flyplassens nettside.
 • Sammenlikn prisen for leie fra flyplassen, med prisen for leie fra bykontoret. Noen selskaper tar ekstra betalt for utleie fra flyplassen.
 • - Ta bilder

  - Det er viktig å huske når man leier en bil, at man ser på kontrakten, spesielt egenandelen, dersom det skulle oppstå skade. Hvis egenandel er veldig stor, bør man rett og slett ikke inngå kontrakt med det selskapet, sier leder i Forbruker Europa, Lars Grøndal.

  - Det er også viktig å gå gjennom bilen sammen med en representant fra selskapet, og ta bilder av det dersom du ser skader - da stiller du sterkere i etterkant, dersom det skulle bli krangel om skaden var der før eller etter du overtok bilen, fortsetter Grøndal.

  Det er viktig å ta vare på all mulig dokumentasjon rundt leieforholdet. Dersom det skulle oppstå en tvist rundt en skade e.l., stiller selvsagt saken din bedre jo bedre dokumentasjon du har. Manglet bilen CD-spiller, selv om den ifølge kontrakten skulle ha det? Ta bilde av dashbordet, og saken burde være grei.

  Hjelp til å klage

  Dersom du kommer i en disputt med bilutleiefirmaet, og dine klager direkte til selskapet ikke fører frem, kan du sende en klage til Forbruker Europa. De sender deretter klagen til rette instans i vedkommende land hvor leieforholdte var inngått.

  - Man kan også klage til kortselskapet sitt, i mange tilfeller vil man kunne kreve penger fra kredittyter, banken din eller Visa, om man har betalt med et slikt kort. Men her er det viktig å huske på at kortselskapene gjerne har knappe frister på slikt, så det gjelder å få avgårde klagen så raskt som mulig, sier Lars Grøndal.

  Forbrukerrådets ti råd til leie av leiebil i utlandet:

 • Sjekk priser - det er tildels store prisforskjeller.
 • Se an utleieren og utleiefirmaet.
 • Gå gjennom bilen sammen med utleieren, også ved tilbakelevering. Dersom du leverer bilen tilbake utenfor åpningstiden, bør du gå over den alene og eventuelt fotografere bilen.
 • Les kontrakten nøye. Ikke skriv under på en kontrakt som er på et språk du ikke forstår.
 • Be om skriftlig dokumentasjon på muntlige opplysninger, om at det for eksempel ikke er egenandel ved skade. Be utleieren vise hvor dette står spesifisert i kontrakten.
 • Er det noe du er usikker på, eller ikke forstår: Spør utleieren, og be denne vise hvor i kontrakten det står. Spesielt gjelder dette at alle forsikringer er inkludert.
 • Bestiller du leiebil av charterselskapet samtidig med resten av reisen, er leiebilen omfattet av pakkereiselovens regler. Det er en ekstra trygghet. Å bestille hjemme er i noen tilfeller også billigere.
 • Ikke betal på forskudd før du får bilen.
 • Vær en aktsom og forsiktig sjåfør. Et uhell fører uansett med seg mye "styr".
 • Sørg for at du betaler parkeringsavgift og bompengegebyr og ikke pådrar deg bøter. I tillegg til selve boten må du ofte betale et høyt administrasjonsgebyr til utleiefirmaet.


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer