Se opp for restaurantfellene

Det er lett å bli lurt til å betale for mye.

Hmmm... skal det legges til tips, eller ikke? Foto: Per Ervland
Hmmm... skal det legges til tips, eller ikke? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Der sitter du og din kjære på en romantisk restaurant helt nede ved havna i den italienske kystbyen og koser dere med en bedre middag. Vinen er god, maten smakfull og kelneren passe oppmerksom.

Regningen kommer, og totalsummen viser seg å være hakket større enn du hadde trodd. Du tenker ikke noe mer over det, betaler uten å mukke, og slenger på 10 prosent i tips fordi du regner det for å være god etikette.

Sikker på at du ikke ble lurt?

Se på regningen

Neste gang bør du ta en bedre kikk på regningen. Her kan det nemlig gjemme seg diverse tillegg som gjør at du faktisk betalte tips to ganger. Og så lenge ikke restauranten var av michelinstjernekaliber var vel ikke det nødvendig?

Det er kanskje å ta hardt i å si at restauranten prøver å lure deg, men vær obs på at det i mange land er vanlig å legge til både det ene og det andre på regningen.

Her er noen eksempler:Mange restauranter legger til såkalt "service charge" automatisk. På mange måter en dum skikk, for servicen burde være en del av opplevelsen, og dermed en kostnad som er bakt inn i menyprisene. Er det lagt til et slikt tillegg, skal du ikke legge på ekstra tips (med mindre du synes restauranten har levert eksepsjonell service). Dette gjelder forøvrig også på bar - mange barer legger også på service charge automatisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.