Se opp for taxfree-tull

Skattefri alkohol er forbeholdt de som er ute av landet i 24 timer. Men ikke alltid ... Her er tipsene for en lovlig alkohandel om bord og på land.

Publisert
Sist oppdatert
Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Vis mer


Vi nordmenn har en rekke bestemmelser å forholde oss til når det gjelder handel i utlandet. Det er kvoter, forbudte varer, 24-timers regler og ikke minst: Unntak fra reglene …

Tollreglene

Vi har en fastsatt kvote å forholde oss til, når vi tar utenlandske varer med tilbake til landet etter en reise. Ved opphold i utlandet i mer enn 24 timer, kan vi ha med varer for inntil 5.000 kroner. Ikke hva som helst av varer, riktignok – vi må forholde oss til bestemte liter- og kiloantall, og enkelte varer får vi ikke ha med i det hele tatt – men altså varer for inntil 5.000 kroner.

Dersom du er ute av landet i mindre enn 24 timer, er det imidlertid ikke så "enkelt". Da har du en beløpsgrense på 2.000 kroner å forholde deg til, og her kommer malurten for alle fergeentusiaster i disse førjulstider: Taxfreevarer er bannlyst. Du får ikke ha med taxfreevarer inn i Norge dersom du har vært ute av landet i mindre enn 24 timer. – Med mindre du har vært på tur med en av danskefergene med dispensasjon, da …

 • Klikk her for å se fergestrekningene med dispensasjon.
 • Men selv om du i hovedsak ikke får ta med taxfreevarer inn i landet dersom du har vært utenlands mindre enn 24 timer, kan du selvsagt ha med alkoholkvoten – men da må varene være vanlig beskattede varer kjøpt i ordinære utlandske butikker eller pol.

  Se opp her!

  På Sandefjord-Strömstad og Kristiansand-Hirtshals-linjene er det imidlertid annerledes: Her er det mulig å være ute atskillig kortere enn 24 timer, og da er det definitivt ulovlig å ta med taxfreevarer inn i Norge. På disse strekningene legges det også begrensninger på hva du faktisk får kjøpe i taxfree-butikken om bord.

  På Sandefjord-Strömstad-linja får du ikke handle alkohol overhodet dersom du har en tur-retur billett som tilsier at du ikke er utenlands i 24 timer. Dersom du reiser kun én vei med fergen, eller spekulerer i fergeselskapets regler på dette og heller kjøper to enveisbilletter i stedet for én tur-retur billett, er det selvsagt mulig å kjøpe taxfree varer om bord. Men dette blir altså i strid med gjeldende tollregler, og du risikerer å bli bøtelagt for smugling dersom du går på grønt og blir stoppet i tollen – selv om du kun har kvoten med deg. Skattefrie dråper er ulovlige.

  På Kristiansand-Hirtshals-ruten legges det også visse begrensninger i taxfreebutikken, for deg som er på minicruise. Her får du handle taxfree alkohol på utreise, men ikke på hjemreise.

  Kjøp i butikken eller på polet

  Dersom du er en snartur i Strömstad eller i Danmark, eller om du er på dagstur med fly, og ikke er ute så lenge som loven krever for at du skal kunne få ta med deg taxfreevarer lovlig inn i landet, er altså løsningen å handle på butikk eller pol i utlandet. Da får du ha med deg kvoten helt lovlig – og for en del varer er det også billigere.

 • Her kan du se en prissammenlikning på alkoholholdige drikkevarer om bord fergene og i butikk i Norge, Sverige og Danmark.
 • Straffereaksjoner

  Dersom du skulle komme til å bomme på regelverket og kjøpe taxfree alkohol i stedet for avgiftsbelagte varer når du er ute på en svipptur til utlandet, vanker det forenklet forelegg fra tollerne dersom du går på grønt med taxfree i bagen. De samme foreleggene gjelder for deg med alkoholkvoten kjøpt i taxfreebutikken i stedet for i de utenlandske butikkene, som for deg som har med for mange liter i bagasjen.

 • Her kan du se hva du får ha med deg av alkohol, hva det koster å fortolle litt ekstra, og hva du må ut med dersom du har med deg for mye og blir tatt i tollen.
 • Relaterte artikler

 • Taxfee på ferga eller butikk i Norge, Sverige eller Danmark: Spar 74 % på å kjøpe juledrammen på riktig sted
 • Pristest taxfree på fergene: Få 45 % billigere taxfree ved å velge riktig fergestrekning
 • Mest for fergepengene: Spar inn fergebilletten på taxfreehandelen

 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer