Veggedyr på hotellet?

Se opp for veggedyr på ferien

De kan bli et stort problem om du får dem med deg hjem.

VEGGEDYR MED HJEM? Se hva du bør gjøre for å unngå å få med de ekle krypene hjem. Foto: Dogpoint
VEGGEDYR MED HJEM? Se hva du bør gjøre for å unngå å få med de ekle krypene hjem. Foto: Dogpoint Vis mer
Publisert

Bekjempelsen av veggedyr har vært sterkt økende de siste ti årene, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Det er gjerne ved overnatting på hotell eller andre overnattingssteder at du får med deg problemet hjem.

Det skal være enkelte land hvor veggedyrutbredelsen er størst. Da gjelder det å ta visse forholdsregler når du sjekker inn på overnattingsstedet på ferien.

Mye veggedyr i Sverige og England

- Sverige, England, USA og Øst-Europa peker seg ut som land med mest veggedyr, men problemet er også økende i Norge, sier Stein Norstein, skadesjef i Anticimex i en pressemelding fra If Skadeforsikring.

Er det veggedyr på hotellrommet ditt, merker du det gjerne i løpet av natten.

- Veggedyrene holder seg gjerne i senga og i nærheten av senga frem til de merker at det er folk i rommet. De små insektene holder seg skult om dagen, men suger blod fra mennesker om natten. Får man rødlige prikker og sterk kløe er det tegn på at man er rammet av veggedyr, forteller Norstein.

Veggedyr på hotellet?

Folkehelseinstituttet har i samarbeid med NHO reiseliv laget en veileder for norske overnattingssteder, for å oppdage veggedyr og for hva de bør gjøre dersom problemet er et faktum.

Samtidig er det mye du som overnattingsgjest kan gjøre allerede ved avreise hjemmefra. For eksempel kan du ringe hotellet og spørre om de har hatt plager med veggedyr. Du kan også velge riktig koffert; det er mindre sannsynlig å få med seg hjem veggedyr i harde kofferter av plast eller metall, enn i kofferter av tekstiler.

Når du sjekker inn bør du dessuten se over rommet, spesielt senga, gjerne både under og bak og i sprekker og sømmer. Se etter sorte avføringsflekker fra veggedyr, samt tomme skall eller levende dyr. Her kan du lese ekspertenes sjekkliste for å unngå veggedyr på overnattingsstedet.

Pass på hvor du plasserer kofferten

Vil du unngå å få med deg veggedyr hjem i kofferten, har Anticimex tidligere rådet Dinsides lesere om å oppbevare kofferten lukket og vekk fra sengen.

Mistanke om veggedyr i bagasjen?

Har du mistanke om at du kan ha fått med deg kryp med i bagasjen? Da bør du varme- eller kuldebehandle bagasjen før du pakker ut:

En effektiv kuldebehandling som dreper egg, nymfer og voksne veggedyr gjøres ved å fryse gjenstander ved -18 ºC i 3 døgn - da vil gjenstandene oppnå denne temperaturen tvers igjennom. Fryserom eller fryseboks kan benyttes.

Varmebehandling kan utføres i badstue, tørkeskap eller tørketrommel. Her må temperaturen være over 50 ºC i et par timer.

Vasking i vaskemaskin på minimum 60 ºC er også et behandlingsalternativ.

Kilde: Fhi.no

Tor Iljar i firmaet DogPoint, som søker etter veggedyr med spesialtrente hunder, advarer og mot å legge kofferten på eller under senga.

Dette fordi veggedyr oftest befinner seg i eller rundt senga, fordi det er der maten er - nærmere bestemt deg. Holder du bagasjen unna stedene der veggedyrene oppholder seg, minker du risikoen for å få dem med deg hjem. Dette innebærer også å ikke legge klær i skap og skuffer på hotellet.

Et langt mer egnet oppbevaringssted for kofferten, er ifølge Iljar på badet. Også Anticimex anbefaler å oppbevare bagasjen på badet, og gjerne i badekaret på hotellrommet, hvor det ikke er så enkelt for veggedyrene å komme til kofferten.

Derfor vil du ikke ha med veggedyr hjem

Syns du det høres litt sært ut å skulle ha kofferten i badekaret hele ferien, er det greit å være klar over hva konsekvensen kan bli om du faktisk får med deg disse dyrene hjem.

- Et veggedyroppdrag hos private koster normalt fra 10.000 til 30.000 kroner, uttalt Erik Thomas Gjølme, produktsjef skadedyr i Anticimex, til Dinside i 2016.

Enkelte boligereie har dekning for en veggedyrsanering i sin husforsikring, men det er vanligvis ikke inkludert i en innboforsikring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer