Se, så vakre bilder!

Årets beste blinkskudd av naturen er plukket ut i beinhard konkurranse.

"Puffin in the snow" - Animal Portraits - Highly Commended Foto: Jan Vermeer
"Puffin in the snow" - Animal Portraits - Highly Commended Foto: Jan Vermeer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"What a wonderful world", sang Louis Armstrong, og han har helt rett. Det er lett å fastslå når du ser de utvalgte naturfotografiene som har nådd opp i den beinharde konkurransen Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009.

DinSide har fått tips om naturfotografering av Arne Nævra. Se dem her.

Dette er en prestisjefull konkurranse som arrangeres i regi av BBC Wildlife Magazine og Natural History Museum i London i samarbeid med Veolia Environnement. Fotografer fra hele verden sender inn sine bidrag, i håp om å komme gjennom nåløyet. Det finnes flere forskjellige klasser, også for fotografer under 18 år.

Vi har fått låne fem av bildene som har fått utmerkelsen "highly commended", og presenterer dem lenger ned i denne artikkelen. Litt morsomt at en av fotografene er norsk (han tok bildet i Sverige), et av bildene er tatt i Norge (av en nederlandsk fotograf), og et i Finland (av en svensk fotograf).

Du trenger altså ikke reise til fjerne verdensdeler for å knipse bilder som er spennende nok til å nå opp i denne konkurransen. Motiver fra Norge har vært med flere ganger tidligere i konkurransens 45 år lange historie.

Se bildene i London

23. oktober 2009 åpner utstillingen av de beste fotografiene i Natural History Museum i London. DinSide har sett denne utstillingen tidligere, og den anbefales på det sterkeste. Skal du til London, bør du absolutt gripe sjansen. Utstillingen er åpen frem til 11. april 2010. Les mer om utstillingen her.

Her er fem smakebiter:

"Puffin in the snow" - Animal Portraits - Highly Commended Foto: Jan Vermeer
"Puffin in the snow" - Animal Portraits - Highly Commended Foto: Jan Vermeer Vis mer© Jan Vermeer / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

Dette bildet ble tatt av nederlandske Jan Vermeer i Varangerfjorden i Finnmark. Han hadde planlagt tidspunktet nøye for å få med seg ankomsten til lundefuglene, som reiser hit for å hekke på våren (vanligvis i april). På sin andre dag traff han blink:

"Jeg kikke utover sjøen og så dem komme flyvende. I samme stund begynte det å snø. Det finnes gyldne øyeblikk i livet som du aldri glemmer - dette var ett av dem."

Teknisk info: Nikon D300 + 500mm lens; 1/800 sec at f7.1; ISO 400.

"Lure of the leopard" - Gerald Durrell Award for Endangered Wildlife - Highly Commended Foto: Andrew Harrington
"Lure of the leopard" - Gerald Durrell Award for Endangered Wildlife - Highly Commended Foto: Andrew Harrington Vis mer© Andrew Harrington / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

Britiske Andrew Harrington tilbrakte to uker i skjul ved en fôringsplass i Kedrova Pad-reservatet i det østlige Russland for å prøve å få tatt et bilde av et av verdens mest sjeldne kattedyr, amurleoparden, som det bare finnes 25 eksemplarer av.

"Jeg tilbrakte 20 timer hver dag kikkende ut av en glippe på størrelsen av en brevsprekk. I dagevis så jeg ikke andre dyr enn småfugler."

Til slutt kom endelig en ung hannleopard forbi. Den var skvetten, men virket mer opptatt av en småfugl som hang rundt fôringsplassen. Harrington klarte å knipse den idét den snerrer etter fuglen.

Amurleoparden er svært truet, både av krypskyttere, begrensede leveområder og innavl. Et samarbeid mellom Russland og Kina om å skape et reservat som krysser grensen gjør at fremtiden kan se litt lysere ut for amurleoparden.

Teknisk info: Nikon D2X + Nikon 200-400mm lens; 1/60 sec at f4; ISO 200.

"Borneo baby" - Animal Portraits - Highly Commended Foto: Brian Mattews
"Borneo baby" - Animal Portraits - Highly Commended Foto: Brian Mattews Vis mer© Brian Matthews / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

Britiske Brian Mattews var ute i felten med forskere i Tanjung Putting National Park i Kalimantan, den indonesiske delen av Borneo. Orangutangene her er vant med å ha mennesker rundt seg, så selv om denne babyen bare var et par måneder gammel, kom Mattews fem meter innpå dem. Så gjør babyen en grimase.

"Det var umulig å ikke bli minnet om en menneskebaby."

Teknisk info: Canon EOS-1Ds Mark II + Canon 300mm f2.8L USM IS lens; 1/250 sec at f2.8; ISO 200 (-1 1/3 stop)

"Feather care" - 15-17 years old - Highly Commended Foto: Aleksander Myklebust
"Feather care" - 15-17 years old - Highly Commended Foto: Aleksander Myklebust Vis mer© Aleksander Myklebust / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

Norske Aleksander Myklebust holdt seg i skjul en hel dag ved Hornborgasjöen, i Västergötland i Sverige mens han fotograferte traner. Rundt 12.500 traner hadde samlet seg på et jorde bak innsjøen.

"Mange var travelt opptatt med å stelle fjærene, og jeg tenkte det ville være gøy å fotografere det uten noen forstyrrende elementer i bakgrunnen. Det var fantastisk å sitte der, bare noen meter unna disse fantastiske fuglene."

Teknisk info: Canon EOS 40D + Canon EF 300mm f4L IS USM lens at 300mm; 1/2500 sec at f5.6; ISO 400

"My second bear" - Ten years and under - Highly Commended Foto: Mimmi Widstrand
"My second bear" - Ten years and under - Highly Commended Foto: Mimmi Widstrand Vis mer© Mimmi Widstrand / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

Mimmi Widstrand befant seg i myggland nær Kuhmo helt øst i Finland med sine foreldre da en brunbjørn gjorde entré. Den klatret opp et tre der det hang bacon som en annen fotograf hadde hengt opp som lokkemiddel. Hun fikk låne sin fars fotoutstyr, og knipset i vei.

"Litt senere på kvelden kom det enda en brunbjørn vandrende forbi. Da var jeg blitt vant til dem, men det hadde ikke moren min."

Teknisk info: Nikon D3 + AF-S VR Nikkor 500mm f4G lens; 1/640 sec at f4; ISO 640; beanbag

Se hvilke fotografer som vant konkurransen hos Natural History Museum.

Har du lyst til å prøve deg? Du kan sende inn bidrag til neste års konkurranse fra januar 2010. Les mer om konkurransen her.

Mer om fotografi på DinSide finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer