Se tortur "live" for en dollar

Omstridt turistattraksjon i New York.

Kunstinstallasjonen viser forhørsmetoder amerikanerne bruker på Guantanamo-leiren. Illustrasjon:  Foto: Colourbox
Kunstinstallasjonen viser forhørsmetoder amerikanerne bruker på Guantanamo-leiren. Illustrasjon: Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny og annerledes attraksjon forstyrrer det ubekymrede livet på fornøyelsesøya Coney Island i Brooklyn, New York. Den politiske kunstneren Steve Powers har laget en kunstinstallasjon av forhørsmetoden "waterboarding", som benyttes på den amerikanske militærbasen Guantanamo, skriver New York Times.

"Drukner" fangen

Kunstinstallasjonen består av dukker bak et gitter som utfører den omstridte forhørsmetoden. Om du putter en dollar i myninnkastet, begynner de inntil da stillestående dukkene å bevege på seg. Mannen med svart hette over hodet som står bøyd over en fastbundet fange, begynner å helle vann inn i fangens munn og nese. Dette får fangen til å få drukningsforemmelser via åndenød.

Mannen bak installasjonen har uttalt til media at han først hadde planer om å bruke virkelige mennesker i "kunstverket", deriblant ham selv - men at han kom frem til at det ville være å gå langt over streken ... Uansett: Ifølge FoxNews, skal Powers stille seg til disposisjon som "fange" overfor en profesjonell instruktør i forhørsteknikker og gjennomgå "waterboarding" 15. august.

Utstillingen vil senere bli flyttet til Park Avenue Armory på Manhattan, hvor den vil bli utstilt sammen med andre prosjekter fra organisasjonen Democracy in America.

Kunstnerens mening med installasjonen, er at de som ser den skal tenke at dette er for ille, og det går ikke an at dette utføres i amerikanske leire i dag. Utstillingen har vekket både sjokk og avsky, dels rettet mot kunstinstallasjonen, og dels mot forhørsmetoden som sådan.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer