Seilbok uten macho-ambisjoner

Ingen macho beskrivelser fra skumpisket hav, men en lavmælt beretning om hvordan takle en vimsete toåring og angsten for tysk politi. Hånd i hånd går essays om Europas historie og samfunnsliv. I boken Vanneveien gjennom Europa skildrer historieprofessor Tor Egil Førland en sommer i snekke på de europeiske elvene.

LOGG: Vannveien gjennom Europa - med logg over nautiske mil og elvenes historie.
LOGG: Vannveien gjennom Europa - med logg over nautiske mil og elvenes historie. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Selv om turen på Rhinen, Main og Donau var et slags feltarbeid, møter leserne av denne boka ingen dreven antropolog som tilbringer dager og netter i samtale med de innfødte. Jeg snakker helst ikke med fremmede."

Tor Egil Førland la i 1999 ut på en to måneders reise med 26 fots plastsnekke på tre europeiske elver. Med seg har han styrmannen Thale Østbye som også har som oppdrag å illustrere elveferden. I 2001 kommer boka Vannveien gjennom Europa Essay fra en båttur Her forteller Førland om hvilke utfordringer han støter på som småbåtskipper med seksti sluser å passere. Parallelt beretter han om Europa, i går og i dag, om politikk, økonomi og samfunnsliv. Humoren gnistrer bak hvert hjørne.

- Det er en norsk tradisjon som blant andre Fridtjof Nansen og Thor Heyerdahl er representanter for, nemlig å legge ut på båtreiser og å skrive om det etterpå. Jeg føyer meg på en måte inn i den tradisjonen, sier Tor Egil Førland til DinSide Reise.

Anti-helt?

Innledningsvis skriver Førland at man kan dele mennesker inn i og ikke-bekymrere og bekymrere, og at han selv tilhører sistnevnte. Men verken Nansen og Heyerdahl var særlig bekymret?!?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer