Bunad på fly

Seks centimeter avgjør

Skal du reise med bunad, er det viktig å huske på dette.

PASS PÅ: Husk dette når du reiser med bunaden. Foto: Shutterstock
PASS PÅ: Husk dette når du reiser med bunaden. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er i mai måned og nasjonaldagen nærmer seg. Flere planlegger kanskje å fly til et annet sted i landet for å feire den store dagen. I år faller 17. mai på en onsdag, etterfulgt av Kristi himmelfartsdag.

Bunad er et kostbart plagg, og kanskje noe av det dyreste man eier. Dersom du skal ha med deg bunad på flyet, er det noen ting du må vite om.

- Det er ikke nødvendig å sjekke inn bunaden, du kan fint reise i bunad. På Oslo Lufthavn har vi til og med egen bunadssluse på 17. mai, sier kommunikasjonssjef for Oslo Lufthavn Harald Nygaard Kvam i Avinor.

- Vi anbefaler å ha verdisaker som bunadssølv i håndbagasjen. Unntaket er bunadskniv, som ikke går som håndbagasje og må sjekkes inn, fortsetter han.

Ikke tillat

Du må også være oppmerksom på at det er spesielle regler knyttet til bunadstilbehøret.

Nåla på bunadssølja kan ikke være lenger enn seks centimeter. Da regnes den som en farlig gjenstand og bør derfor ikke legges i håndbagasjen. Det understreker både Sas og Norwegian på sine sider.

Vær forberedt

- Du kan fint ta med bunad og bunadssmykker inn i flyet som håndbagasje, men det kan lønne seg å være litt forberedt og ha god tid før du skal gjennom sikkerhetskontrollen.

FLEKKER: Ikke få panikk om du søler på bunadskjorta, med kokende vann får du fjernet blant annet rødvinsflekker og jordbærflekker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Han forklarer at søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren.

Derfor bør man samle bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin. Vis dette til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer