Seks plager vi elsker å hate

Sommeren er her, og med den seks kjipe følgesvenner som vi ikke setter stor pris på. Få rådene som kan hjelpe deg å bote for problemene som følger av myggstikk, solbrenthet, pollenallergi, svie, sår og magesjau.

Publisert
Sist oppdatert
Solbrent feriehud er ikke godt. Illustrasjonsfoto: Jo Grimstad Bang Foto: Jo Grimstad Bang
Solbrent feriehud er ikke godt. Illustrasjonsfoto: Jo Grimstad Bang Foto: Jo Grimstad Bang Vis mer


Fantasien synes uendelig når det gjelder ønskene om å kapitalisere på vår frykt for hva som kan skje i ferien. Vi blir myggbitte, solbrente, allergiske, dårlige i magen og får de ekleste kuttskader, og må følgelig utstyre bagasjen med førstehjelpsremedier nok til et lite lokalsykehus. Det er en jungel av produkter som lover bot og bedring. Hvilke vil du putte i bagasjen for å få bukt med fem av våre vanligste ferieplager? Her er produkttips og kjerringråd som kan hjelpe deg å snike deg unna de uvelkomne ferieplagene.

Har du tips mot ferieplagene? Del dem med andre i diskusjonsforumet nederst på siden.

1: Myggstikk

- BZZZZZZBZZBZZZBZZZZZZZ!

Den mest irriterende lyden du kan ha i øret en sommernatt er den som trenger seg gjennom marg og ben og stammer fra blodtørstige smådjevler på jakt etter en vibrerende blodåre. Myggen kan ødelegge både nattesøvn og ferietrivsel, og er en svøpe mange steder, både i Norge og andre land. Det klør, gjerne i dager og uker etter at du har blitt stukket, og de røde merkene ser ikke spesielt lekre ut, selv ikke mot en bakgrunn av solbrun hud.

 • Tips mot myggstikk og kløe
 • 2: Solbrenthet

  - Se, jeg er knallrød på ryggen, og jeg brukte til og med t-skjorte! utbryter vår amerikanske medturist på en karibisk ferieøy.

  Han er unektelig solbrent - like sterkt på ryggen som var dekket av tøy, som på armene som ble beskyttet med faktor 20.

  Faktisk er det slik at selv ikke klær gir full solbeskyttelse. Den eneste måten å være helt sikker på å unngå solbrenthet er å oppholde seg inne eller i skyggen på den tiden av dagen når solen steker hardest. Men hva annet finnes av hjelp for den som bare være ute?

 • Tips mot solbrenthet
 • Best å se seg for - om sjøen er tykk av brennmaneter. Illustrasjonsfoto: Knut Terje Noraberg Foto: Knut Terje Noraberg
  Best å se seg for - om sjøen er tykk av brennmaneter. Illustrasjonsfoto: Knut Terje Noraberg Foto: Knut Terje Noraberg Vis mer


  3: Sviende natur

  Vi glemmer aldri den gangen vi frydefullt gledet oss til varme havsbad bare for å bråbremse ytterst på stupebrettet i iskald skrekk over et badevann som lignet en tykk rød gele med dissende brennmaneter. Barndommens manetskrekk sitter fortsatt i, likeså minnene om smertefulle brenneslestikk på armene og andre sviende utslag av naturens forsvarsmekanismer.

 • Tips mot svie
 • 4: Sår

  Året var noen og nitti, og vi var endelig ferdig med eksamener og mas. En måned med solstekende øyhopping i Hellas stod for døren. Dag tre - skratsj sa det på grusveien, og ritsj sa det i buksekneet. Så stod vi der med årets mest ubeleilige skrubbsår midt på den delen av leggen der brunfargen virkelig skulle stråle frem under sommerlette skjørtekanter. Og oversalt Middelhav gjorde ikke dagene fremover gladere - salt i sår er absolutt ikke godt. Fillern ...

  Det er vel ikke så mange råd som kan hindre skrubbsår og kutt annet enn å være forsiktig. Men hvordan behandler du dem når de først har oppstått?

 • Tips for sårbehandling
 • Ingen trivelig ferieposisjon i lengden.
  Ingen trivelig ferieposisjon i lengden. Vis mer


  5: Dårlig mage

  Mange har nok opplevd å miste flerfoldige feriedager på grunn av magesjau. Fint å være på tur, men å sitte på ramma i dagevis var neppe det du drømte om før avreise.

 • Tips mot magesjau
 • 6: Pollenallergi

  De lengter etter regn, vinter, høyfjellsluft og asfaltjungel. Pollenallergikere sliter med sommerplantenes nesten usynlige utslipp, og mange orker rett og slett ikke være utendørs. Det finnes heldigvis både medisiner og andre kurer mot elendigheten, selv om du ikke blir kvitt plagene helt.

 • Tips mot pollenallergi

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer