Flyreiser

Ser den ikke

De fleste legger ikke merke til detaljen, men den kan redde deg.

HOLD DEG FAST: Det er en god ting å holde seg godt fast når man går eller står i midtgangen på et fly i lufta. Foto: Odd Roar Lange
HOLD DEG FAST: Det er en god ting å holde seg godt fast når man går eller står i midtgangen på et fly i lufta. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sannsynligvis reist med fly mange ganger, men risikoen for at du aldri har lagt merke til den viktige detaljen i kabinen er ganske stor.

Dette til tross for at det kan være et kjærkomment hjelpemiddel når det virkelig gjelder.

DET MYSTISKE HULLET: Du har kanskje lurt på hvorfor flyvinduet har et lite hull? Her får du forklaringen. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

For det å gå nedover eller oppover midtgangen på et fly kan være ganske utfordrende noen ganger. Det oppstår stadig rystelser som gjør at det er behov for å holde seg fast.

Kort fortalt

  • Mange flypassasjerer er uvitende om et nesten skjult håndtak langs bagasjehyllene som kan brukes til å holde seg fast når de går i midtgangen.
  • Dette kan være et nyttig hjelpemiddel for å unngå å forstyrre andre passasjerer ved å gripe seteryggene deres.
  • Studier viser også en økning på 55% i klarluftsturbulens på flyruter over Nord-Atlanteren mellom 1979 og 2020.

Og de fleste griper fast i seteryggen på setene som er ut mot midtgangen. Det kan i neste omgang føre til at du nærmer deg å havne på lista over den mest irriterende medpassasjerene.

Vet du det?

Da kan det være greit å vite at bagasjehylla over seteradene er designet for å gjøre mer enn å oppbevare bagasjen din.

En lang rekke passasjerfly har nemlig et nesten skjult håndtak langs bagasjehyllene som du kan holde tak i.

Du har kanskje lagt merke til kabinansatte som lar hånda følge bagasjehylla når de går langs midtgangen?

Det gjør de ikke for å kjenne om dørene er lukket, men de har hånda på det langsgående håndtaket som gjør at de får en ekstra stødig vei til målet.

Noen fly mangler selve håndtaket, men det er fortsatt en god idé å støtte seg til dørene på bagasjehylla.

Mer turbulens

Og dersom du har en følelse av at det er blitt mer turbulens når du er ute og flyr så kan det være greit å vite at følelsene ikke spiller deg et puss.

Det blir stadig flere alvorlige tilfeller av turbulens. Ifølge en studie publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters viser tallene at på en typisk flyrute over Nord-Atlanteren har det vært en økning på 55 prosent i såkalt klarluftsturbulens mellom 1979 og 2020.

Studien fant også betydelig mer turbulens langs populære ruter over Europa, Midtøsten, og Sør-Atlanteren, samt østlige Stillehavet.

Det kan med andre ord være ekstra god grunn til alltid å ha setebeltet festet når du sitter i stolen. Og alltid holde deg godt fast når du tar deg en tur i midtgangen.

Har du et tips om flyenes skjulte hemmeligheter?

Har du et tips om flyenes skjulte hemmeligheter?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om fly og flyreiser som mange ikke kjenner til, eller har du en historie du ønsker å fortelle på Norges største forbrukernettsted DinSide.no?