"Service not included"

Betyr det at du MÅ betale tips i tillegg?

Er det greit at restauranten oppfordrer deg til å tipse? Foto: Colourbox
Er det greit at restauranten oppfordrer deg til å tipse? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tips - alltid et hett tema for alle som er ute og spiser på restaurant. MÅ du betale tips? Hvor mye skal du betale? Er det frekt å droppe det?

I Norge er den uskrevne regelen at du legger til rundt ti prosent i tips dersom du er fornøyd med servicen. Det bekrefter Lee Gibson, som er restaurantsjef ved Vognmand Nilsen på Grønland i Oslo.

- Generelt tipser nordmenn opp mot ti prosent - så å si aldri mer enn ti prosent, men det er heller ikke nødvendig, sier Gibson, som legger til at jo flere som er ute og spiser sammen, jo dårligere tipses det.

Ok å droppe tipsen

Han synes det er helt ok å ikke tipse, dersom man ikke er fornøyd med servicen.

- Det er absolutt akseptabelt å ikke tipse, men da burde restauranten fått en sjanse til å rette opp det som eventuelt var feil. Si ifra hvis det er noe med maten du ikke liker. Hvis kelneren ikke engang kommer bort for å høre om alt er ok, så synes jeg ikke man skal tipse.

Bli en vinkjenner på 1-2-3

Kommer opp på regningen

Dette var altså i Norge. Men når vi reiser utenlands, er det gjerne andre regler. Noen spisesteder baker automatisk ti prosent i tips inn i regningen. Det står gjerne oppført som "service charge" helt nederst på regningen. Da behøver du ikke en gang tenke på å betale noe ekstra enn det som står som totalsummen - hvis ikke du er eksepsjonelt fornøyd, da. Hvis du er misfornøyd med servicen, har du din fulle rett til å trekke fra tipsen som står på regningen, og bare betale for maten og drikken. I så fall kan du forvente sure miner fra kelnerne, men det burde de tenkt på da de serverte deg, ikke sant?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer