Sesongstart for familieparkene

Her er nyhetene.

Publisert
Sist oppdatert

Vi er godt inne i våren, og det betyr sesongåpning for fornøyelsesparkene. Noen få har åpnet allerede, mens de fleste åpnet portene i løpet av april.

Vi har sjekket hva som rører seg av nyheter på noen av fornøyelsesparkene i Norge, Sverige og Danmark. Dette er imidlertid ingen komplett oversikt over nyhetene, ei heller en fullstendig oversikt over hvilke fornøyelsesparker som finnes. Noen viktige nyheter du synes vi har glemt? Fortell om det i debattforumet under.

God fornøyelse!

Norge

TusenFryd

TusenFryd åpner 27. april, og i år har fornøyelsesparken 20-års jubileum. For å markere jubileet, kommer nyheten Kanofarten. Dette er et skip som pendler frem og tilbake ti meter over bakken. Den nye attraksjonen skal være med og trekke over 500.000 besøkende til parken kommende sesong. Det er nå to år siden siste nyhet fra denne parken, som var SpeedMonster i 2006.

Vi har testet SpeedMonster - se hva vi synes

TusenFryd ble tidligere i år solgt til verdens nest største fornøyelsesparoperatør Parques Reunidos. Fra før av eier selskapet Bø Sommarland og BonBon Land, og 58 andre parker i Europa og USA.

Hvor: Vinterbro i Ås, cirka 20 kilometer fra Oslo sentrum.
På nett: TusenFryd

Hunderfossen

Hunderfossen åpner for sommersesongen 24. mai, og holder sommersesongåpent til 7. september. Med sesongåpningen blir det også premiere på familieparkens nye attraksjon: Gokart-bane. Her blir det elektriske gokarts, som du kan teste på en 250 meter lang bane. Man må være minst 140 cm. for å kvalifisere til å kjøre gokartene.

I tillegg kan du også i sommer teste den nye høydeparken, som også har holdt åpen i vinter i forbindelse med Hunderfossen Vinterpark. Høydeparken utfordrer klatreegenskapene til store barn og voksne, og på det høyeste er du 13 meter over bakken. Du klatrer altså rundt i høyden, og kan velge mellom forskjellige vanskelighetsnivåer.

Hvor: Hunderfossen ved Lillehammer.
På nett: Hunderfossen Familiepark

Sverige

Liseberg

26. april åper lisebergkaninene portene og ønsker velkommen for sesongen. Årets nyhet hos söta bror handler ikke om magesug og adrenalin, men er mer en opplevelse for de godt voksne som helst holder beina plantet på bakken. Evert Taubes Verden er et nytt bygg dedikert til den svenske musikeren Evert Taube, og her kan du få et innblikk i kunstnerens liv og hans virke som maler, forfatter og entertainer.

Hvor: Gøteborg sentrum.
På nett: Liseberg

Flygende elefanter ... Foto: Gröna Lund
Flygende elefanter ... Foto: Gröna Lund Vis mer


Gröna Lund

Fornyelsesparken i den svenske hovedstaden åpner for sesongen 26. april, og kan by på tre nye attraksjoner: De flyvende elefantene, snurrende tekopper og Lyktan - sistnevnte slipper passasjerene ut i fritt fall med snurr fra 12 meters høyde, som åpner for magesug for både store og små. I år er det 125 år siden stockholmerne fikk denne forlystelsesparken i sentrum.

Gröna Lund holder sommersesongåpent frem til 21. september, og har julemarkedåpent 21. november til 21. desember.

Hvor: Djurgården, Stockholm sentrum
På nett: Gröna Lund

Danmark

Nimb - her blir det altså restauranter, hotell, delikatessebutikk mm. Foto: Tivoli
Nimb - her blir det altså restauranter, hotell, delikatessebutikk mm. Foto: Tivoli Vis mer


Tivoli

Tivoli i København sentrum åpner dørene for sommersesongen 17. april, og holder det gående frem til 21. september. Tivoli har også høstferieåpent 10. til 19. oktober, med Halloween-tema, og julemarked fra 14. november til 30. desember.

For denne sommersesongen har ikke Tivoli de helt store nyhetene hva gjelder kjørende attraksjoner, men det velkjente mauriske bygget inne på området (Nimb), er under oppussing. Her blir det restauranter, mikromeieri, delikatessebutikk, vinbutikk og hotell. Det er ventet at det nyoppussede bygget med de nye tilbudene skal åpne 1. mai.

I fjor kom den nye barnekarusellen Nautilus, og året før (2006) kom Himmelskibet - en attraksjon som sender passasjerene opp i 80 meters høyde.

Hvor: København sentrum.
På nett: Tivoli

Slik blir Kaninus. Foto: BonBon Land
Slik blir Kaninus. Foto: BonBon Land Vis mer


BonBon Land

10. mai åpner BonBon Land dørene for sesongen, og da med en ny berg- og dalbane for de minste: Kaninus, som er plassert i en ny del av parken som kalles Fjumse-By, og som altså er et 3.000 kvadratmeter stort barneområde. Kaninus er en nybegynnerbane for de mellom fire og åtte år, slik at de også skal få føle litt sug i magen ... Banen er 60 meter lang og maks 3,3 meter høy.

Hvor: Utenfor Næstved i Holme Olstrup, på Sjælland. 45 minutter fra København.
På nett: Bonbonland

Cobra
Cobra Vis mer


Tivoli Friheden

12. april åpner Tivoli Friheden, og Cobra heter den nye attraksjonen her. Dette er en 400 meter lang berg- og dalbane hvor du sitter fastspent i seter med føttene fritt dinglende. I løpet av kjøreturen kommer du opp i en maksfart på 70 kilometer i timen, og du er opp i en høyde på 25 meter over bakken. 100 sekunder, 4,5 g og tre inversjoner (beina opp og hodet ned ...) senere er sikkert ganske gele i beina. Vi har testen denne typen berg- og dalbaner selv, og kan skrive uner på at fartsopplevelsen og magekilingen er ganske mye råere når du dingler fritt med beina, enn når du sitter trygt i en lukket vogn ...

Hvor: Århus på Jylland
På nett: Friheden

Lynet Foto: Fårup Sommerland
Lynet Foto: Fårup Sommerland Vis mer


Fårup Sommerland

Fårup Lynet heter den nye attraksjonen på Fårup Sommerland. Dette er en berg- og dalbane hvor du skytes ut fra start, og dermed kommer raskt opp i fart. Liseberg har en slik bane som heter Kanonen, og Tusenfryd har SpeedMonster, som er laget etter samme prinsippet. Du kommer opp i maksfart på 80 kilometer i timen fra 0-3 sekunder. Banen er 540 meter lang og 20 meter høy.

Ettersom Fårup Sommerland er badeland og tivoli under ett, åpner denne parken noe senere enn andre fornøyelsesparken - på grunn av behovet for sommertemperaturer. Det vil være mulig å prøve den nye attraksjonen fra 5. juni, selv om parken åpner 1. mai.

Hvor: Saltum på Jylland.
På nett: Faarup Sommerland

Djurs Sommerland

Djurs Sommerland er et kombinert badeland og tivoli, og har todelt sesongåpning. Mens tivolidelen åpner 1. mai, holder badeland-delen stand til 31. mai, før bassengene innbyr til badeopplevelser. 13. september stenges Djurs Sommerland for sesongen.

Nytt av året her er berg- og dalbanen Piraten, som etter egenreklamen å tro skal bli Danmarks største berg- og dalbane. Med en lengde på 755 meter, en høyde på 32 meter og en toppfart på 90 kilometer i timen, bør det uansett kile i magen - størst eller ei. En tur med Piraten varer i 61 sekunder.

Hvor: Nimtofte, Jylland
På nett: Djurs Sommerland

Legoland har allerede åpnet for sesongen. Bilde fre premieren 15. mars. Foto: Legoland
Legoland har allerede åpnet for sesongen. Bilde fre premieren 15. mars. Foto: Legoland Vis mer


Legoland

Legoland har allerede åpnet parken for sesongen, med premiere 15. mars. Familieparken på Jylland holder det gående helt til 26. oktober, så dette er vel parken med den lengste sommersesongen. Årets nyhet er Pirate Lagoon, med hele fire nye sjørøverattraksjoner: Pirate Splash Battle, hvor du kan ta med hele familien på et ekte sjørøverslag; Pirate Water Falls, som er et vannlekeland (husk badetøy); Pirate Mini Waterfalls, som er badelekeland for de aller minste; og til sist Pirate Skipper School, hvor du kan kjøre din egen fjernstyrte piratbåt. Vannlandene åpner 1. mai.

Hvor: Billund ved Vejle på Jylland.
På nett: Legoland

Les også: Test - Legoland mot Tivoli

Andre nyheter du vil dele med andre? Skriv det inn i debattforumet!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer