I Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark i Nordterritoriet i det sentrale Australia, ligger den hellige sandsteinsformasjonen Ayers Rock.
Den har i mange år vært et populært reisemål for turister som har tatt seg opp til toppen av klippen for å nyte utsikten mot den mektige, australske villmarka.
Men i 2019 valgte australske myndigheter å stenge klippen for turisme etter et krav fra Anangufolket, som i 1985 vant eiendomsretten til klippen. Urbefolkningen kaller den «Uluru» og den er ansett som hellig.
Et år seinere ble Ayers Rock fjernet fra Google Street View.
I dag er det ingen ting som hindrer deg i å nyte synet av den ikoniske klippeformasjonen som skifter farge etter solas stilling, så lenge du lar klatrestøvlene bli igjen hjemme.
Men Ayers Rock er ikke det eneste stedet i verden der det i beste fall bare er lov å se på avstand.
Surtsey (Island)
I november 1963 ble havet utenfor sørkysten av sagaøya rystet av et vulkanutbrudd som startet 130 meter under overflaten. Fire år seinere var utbruddet over, og Surtsey var «født».
Den vulkanske øya utgjør Islands sørligste punkt og har fått navnet sitt etter ildens hersker Surt fra den norrøne mytologien. I dag er den en av verdens yngste øyer.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger