Shopping du ikke kan si nei til ...

Reis til Marrakesh for et skikkelig shoppingeventyr i både utvalg og pris. Flyturen får du til under 1.000 kroner.

Publisert
Sist oppdatert

Shopping i New York, London, Barcelona eller Milano er ofte dyrt - og helt mainstream i disse dager.

Vil du ha handleterapi utenom det vanlige, finne godbiter som får vennene dine her hjemme til å henge med leppa av misunnelse, ja så reiser du på shopping til Marrakesh i Marokko.

Her er både priser, assortiment og eksklusivitet en helt annen enn den du finner noe annet sted du kan fly til for under 1.000 kroner tur/retur direkte fra Norge.

Showrommet på Amira er delikat og vil friste enhver som liker lys.
Showrommet på Amira er delikat og vil friste enhver som liker lys. Vis mer


Din Side reiste til Marrakesh, hyret den beste personlig shopperen det er å oppdrive, og gir deg den ultimate guiden til eventyrbyens mange store og små forunderligheter.

Slik kan du lettere orientere deg rett til skattekamrene i noe av verdens mest spennende shopping:

En guide i overfloden

Marrakesh har vært et handelssentrum for hele Afrika siden berberne stoppet med de første karavanene sine her i det første årtusen. Noe som har lagt grunnlaget for at byen i dag er fylt med dyktige håndverkere som produserer alt fra trevarer og ull til lær, metall og sølv-saker i høy kvalitet.

Det er også en by med sin gode andel av skrot og ubrukelige duppedingser, så det gjelder å skille halmen fra hveten for å finne gullet blant grusen.

Vår personlige shoppingguide, franske Laetitia Trouillet, har bodd i byen i fire år og vært personlig shopper i to av dem. Noe som kvalifiserer til eminent kunnskap i byens forvirrende sjarm av butikker.

- Souquene i Marrakesh rommer rundt 29.000 butikker, så det kan være et lite helvete å finne frem til hva du måtte ønske på egenhånd, sier Laetitia vennlig og leder an to skritt foran meg nedover en typisk bakgate full av eselkjerrer, teppeselgere og krydderboder.

Tre hovedområder

Handling i Marrakesh er altså ikke like enkelt som å sluntre ned Bogstadveien en lørdags ettermiddag. Flere lokale selgere kaster seg etter oss og vil selge alt fra gule kamelskinnstøfler til naturlig viagra. Laetitia avviser dem på høflig fransk og loser meg bort til sin personlige sjåfør, som skal ta oss til det første av Marrakech sine tre hovedområder for shopping.

- Områdene for shopping er ganske forskjellige med tanke på hva du er ute etter. Et viktig hint jeg pleier å gi til alle som er med meg, er at de burte ha en god ide om hva de skal kjøpe før de begynner å slenge dirham i hytt og pine. Det er mye som ser bra ut i den settingen vi er i nå, men som havner som støvsamlere bakerst i garderoben når du kommer hjem.

Laetitia Trouillets pruteegenskaper kan kun sees i parallell med hennes store kunnskap om shopping i Marrakesh. Hun snakker for øvrig en rekke språk.
Laetitia Trouillets pruteegenskaper kan kun sees i parallell med hennes store kunnskap om shopping i Marrakesh. Hun snakker for øvrig en rekke språk. Vis mer


Sidi Ghanem

Laetitia har tidligere vært veskedesigner i London, og har et godt øye for akkurat dette. Noe vi også ønsker å unngå, og jeg merker at vi vil ved første stopp i Sidi Ghanem.

Dette blir også betegnet som det industrielle området av byen, og ligger 8 kilometer fra sentrum. Sidi Ghanem blir stadig mer populært blant marokkanske designere som åpner show rooms. Hvis du lurer på hvor de vakre tallerkenene du spiser av, det komfortable bomullssengetøyet du ligger i eller de utrolige stearinlysene du ser i riadene inne i byen kommer fra, så er det antakeligvis kjøpt her.

Her handler marokkanske og utenlandske kjendiser plaggene sine. Hos Akbar Delights.
Her handler marokkanske og utenlandske kjendiser plaggene sine. Hos Akbar Delights. Vis mer


De fleste utsalgene ligger sentrert rundt en gate, Route de Safi, og alle taxisjåfører vet hvor det er. Det tar 10 minutter å kjøre hit fra sentrum. Stopp på Café Cosaque no. 280 på venstre hånd når du kjører inn i gaten. Her finner du som regel et reklamekart over de fleste utsalgene i gaten og oversikt på hva de selger.

Se bilder fra gatelivet i Marrakesh her ...

Vårt første stopp er Amira, nr. 277, Route de Safi. 024 336 247, stedet hvor alle lys du finner på Marrakesh sine riader og hippe spa-fasiliteter blir solgt. Prisene er langt fra stive og lysene er av høy kvalitet med delikate marokkanske farger. Et brett med tre kubbelys havner i posen for ca. 200 kroner, før vi forflytter oss nedover gaten.

Akkal, nr. 322, Route de Safi. 024 33 59 38 finner vi noe av Marrakesh sitt mest eksklusive keramiske håndverk. Den belgiske innehaveren legger vekt på å modernisere tradisjonelt marokkansk design og rike farger preger kolleksjonene. Dette er noe som passer inn i det norske hjemmet.

Laetitia er i siget og det betyr ingen somling. Hun forhandler prisene for oss, og skaffer oss 10 prosent av på det meste i Sidi Ghanem. En flott barnekjole i arabisk silke havner også i handleposen for snaue 300 kroner hos Florence Teillet, Route de Safi, før vi forflytter oss til neste hovedområde for shopping i Marrakech.

- Her ute i Sidi Ghanem har du ikke samme forhandlingsmulighetene som du har inne i Souquene og Medinaen. Varene er priset og kvaliteten er veldig høy. Det er her du finner det nyeste innen marokkansk design. Dette er et sikkert sted for deg som har kvalitetsorientert smak, sier Laetitia før vi tuter videre til bydelen Gueliz, som også blir kalt New Town.

Les hvorfor så mange nordmenn føler seg lurt på markedet her ...

Gueliz

Mange av butikkene her er priset ganske høyt i marokkansk standard, men så er det også her du finner det mest eksklusive du kan oppdrive av arabiske klær og andre forbruksvarer. De fleste butikkene her er sentrert i gaten med navn Rue de la Liberté.

Hos Akbar Delights, Place Bab Fteuh, 071 661 307, ser vi på håndlagede tunikaer og kaftaner i egyptisk silke som starter på rundt 500 kroner og fort havner opp mot 4.000 kroner. Perfekt for deg som ser etter et utradisjonelt sommerlig bryllupsplagg. Her handler mange marokkanske og utenlandske kjendiser sine fineste plagg. Mange er "one of a kind".

Vi beveger oss videre på den infernalske shoppingstien og stopper innom en utradisjonell butikk, også sett i marokkansk sammenheng.

- Vi kjøper brukte kaftaner fra berbere oppe i Atlasfjellene, syr de om og forenkler designet så turister kan bruke de når de kommer hjem, sier Rebecca Wilford.

Rebecca Wilford i butikken Kasbek gir gjerne noen gode råd, samtidig som hun har et lekkert utvalg av lange kaftaner.
Rebecca Wilford i butikken Kasbek gir gjerne noen gode råd, samtidig som hun har et lekkert utvalg av lange kaftaner. Vis mer


Den australske damen er et frodig innslag der hun stikker hodet sitt ut av det lille hullet i veggen i en ellers så tradisjonell handlegate i utkanten av Djemaa el Fna, plassen som er selve navlen i Marrakesh.

Slik pruter du:

 • 1. Bestem deg for om du vil ha varen eller ikke før du begynner å forhandle. Det er bortkastet tid å prute på noe du ikke skal ha.
 • 2. Bestem deg for hvor mye du maksimalt vil bruke på varen før du begynner å prute. Aldri kjøp noe over prisen du har bestemt.
 • 3. Ikke se for interessert ut når du kikker på en vare du virkelig vil ha, da faller du fort i fellen for at varen blir overpriset i utgangspunktet.
 • 4. Du blir sett an på klær og oppførsel når prisen settes. Ikke putt på deg finstasen og vis store summer med penger hvis du vil gi et godt utgangspunkt for deg selv. Da kan prisen fort femdobles.
 • 5. Begynn på cirka en tredjedel av utropsprisen. Si en selger ønsker 100 dirham for en vare, så sier du 30 dirham. Det er normalt å møtes noenlunde på midten. Du kan være fornøyd med å betale fra 50 til 60 dirham.

 • 6. Når du har ferdigprutet en vare, så er det synonymt med at du skal ha den. Ikke trekk deg etter at dere har blitt enige, det er en fornærmelse.
 • 7. Drikk gjerne en kopp te med selgeren i pruteprosessen, men du skal vite at det ikke er forpliktende på noen måte
 • 8. Handle på morgenen, når det er lettere å få gode priser på grunn av arabisk tro.

 • Hun driver butikken, Kashbek, 216 Rue Riad Zitoun Jdid, sammen med en venninne. Utvalget er ikke så stort, men jeg pruter litt, plukker opp en nydelig kaftan for 800 kroner, stirrer på snertne smykker og får noen gode råd.

  - Folk har gjerne ikke noe referansepunkt når de kommer til Marrakesh og begynner å handle i souquene. Det er viktig å ikke virke for interessert og vite om du vil ha varen eller ikke når du begynner å prute. Ikke gjør det for moro skyld, men ta gjerne en kopp te med selgeren - de er hyggelige mennesker, sier Wilford.

  Baboucher er billige og kommer i alle tenkelige fargevarianter og mønster, men kjøp med noen par siden de ikke varer så lenge hvis de blir våte.
  Baboucher er billige og kommer i alle tenkelige fargevarianter og mønster, men kjøp med noen par siden de ikke varer så lenge hvis de blir våte. Vis mer


  Medinaen og souquene


  Og det er som å forlate en liten oase hos Kashbek, da vi setter kursen inn i jungelen av souqer.

  De små butikkene som er konsentrert i et ikke alt for stort område på kartet, er et sant virvar når du først kommer innenfor. Men det er også noe av sjarmen med det hele. Det er ingen tvil om at dette er et fantastisk, spennende, vanedannende og særs bisart sted å handle.

  Blendende farger, forførende former og enorme inntrykk. Den første impulsen vil være at du kan handle inn til en total marokkansk "make over" for deg selv og hjemmet i det kalde nord, men vi minner om Laetitias kloke ord - ikke alt her passer like godt inn på panelet i hjemme i Ådalen.

  Lokale håndverkere og artister gjør alt de kan for at du skal åpne lommeboken og det er mange ytterst sjeldne godbiter å finne. Baboches - marrokanske tøfler, kongelige tekanner, oljer mot alle tenkelige sykdommer eller en mumifisert babyalligator - du er umenneskelig hvis du ikke kjøper med deg noe du ikke har brukt for herifra.

  Husk at det er like mye opplevelsen som selve handlingen som teller her. Gå deg vill, drikk te med de lokale, smil, bli forbannet og la mystikken sluke deg.

  - Det er i souquene du får bruk for forhanlingsevnene dine. Den første konfrontasjonen du har med selgeren er veldig viktig for hva du kommer til å betale for varen. Ikke virk for interessert, bestem deg hva varen er verdt for deg selv og så trå til verks, råder Laetitia.

  Første stopp er hos Musthapa Blaoui, 124-144 Bab Doukkala, Medina, 024 38 52 40 - en anerkjent handelsmann i Marrakech.

  - Dette er det beste stedet for å se utvalget av varer du finner i souquene. Marokkanske lamper, skinnpuffer eller tradisjonelt servise - Musthapha har det meste, og det er kvalitetsvarer, sier Laetitia.

  Dette burde du betale for varene:

 • Et par typiske baboucher, sandaler: 80 dirham
 • Håndvesker i skinn (god kvalitet skal ikke lukte for sterkt av geit): 300 dirham
 • Puff i skinn (varierer mye med størrelse og kvalitet): fra 150 til 1.000 dirham
 • Kaftan, skjorte, i grei kvalitet: 200 dirham
 • Sengetøy i bomull, et sett: 300 dirham
 • Små smykkeskrin/kister: 100 dirham
 • Keramikk, et sett tallerkener: 100 dirham

 • Jeg forelsker meg i en stor skinnpuff som pakkes flat før en marokkansk lampe blir med på kjøpet. Det hele for 1.000 kroner. Her hjemme hadde bare puffen satt meg tilbake i hvert fall 4.000 kroner på lønningsslippen. En lignende lampe koster rundt 800 kroner på norsk jord.

  Etter en overdose med berberwhisky, som mintté blir kalt i Marokko, fordelt på en rekke salgskåte og varierende fra hysterisk morsomme til latterlig frekke selgere, havner vi hos Chez Abdou & Rachid, 1 Kissara Beniss Souk, Sammarine i nærheten av Spice Market.

  Før jeg har satt benet ut av døren, har jeg fire ensfargede bomullsskjorter i fin kvalitet med meg for 400 kroner. En alle tiders slutt på mitt livs mest slitsomme, men definitivt beste dag som storshopper.

  Du finner alt i souquene i Marrakesh - lamper er en favoritt for mange.
  Du finner alt i souquene i Marrakesh - lamper er en favoritt for mange. Vis mer


  Praktiske tips til shopping i Marrakesh:


  Det er ingen tvil om at det er deg som kjøper kvalitetsvarer som tjener mest på handleturen til Marrakesh. Reiser du virkelig for bare å handle, så husk å bestille ekstra kilo på forhånd. Det koster 60 kroner per kilo - noe det kan være vel verdt. I utgangspunktet har to lov å ha med seg to kolli på 20 kilo hver i tilegg til 15 kilo håndbagasje - altså 55 kilo til sammen.

  Smykker fra Kasbek.
  Smykker fra Kasbek. Vis mer


  For å komme deg rundt i byen når du shopper, bruker du en taxi. Sjåførene kan være noen slue gribber, så bestem prisen på forhånd. Få turer innefor bygrensene skal koste over 30 dirham. Et godt alternativ kan være å booke en bil for hele dagen. Det vil koste deg rundt 200 dirham - 150 nok.

  Skal du handle i souquene så lønner det seg å være tidlig ute om morgenen. De åpner mellom 9:30 og 10:00, og i rett arabisk tro gir det første salget god lykke for resten av dagen. Du kan da få ting mye billigere enn senere på dagen.

  Er du seriøs shopoholic, eller reiser med en gjeng shoppinggale fruer, kan følgende være en god idé:

  Hyr Laetitia Trouilett (+ 21 261477228) for en dag. Hun tar opp til fire personer på en gang. Transport er inkludert. Hun er en sjakal til å forhandle frem de rette prisene for deg, og tar deg rett til hva du måtte ønske.

  Er dere fire, så del opp dagen så to personer reiser med henne på formiddagen, før dere bytter med de to andre på ettermiddagen. Den gruppen som ikke handler, kan kikke på egenhånd, eller for eksempel ta en forfriskende spabehandling i mellomtiden. Når man da treffes igjen til kvelds, vil dere ha uendelig mye å vise frem og slarve over en god middag om.

  Prisene er som følger: 170 euro (1.340 nok) for en halv dag, 250 euro (1.972 nok) for en hel dag. Halv dag er fire timer. Du tjener det lett inn hvis du handler orientert.

  Musthapa Blaoui har det meste til hjemmet ditt - og i god kvalitet.
  Musthapa Blaoui har det meste til hjemmet ditt - og i god kvalitet. Vis mer


  Slik planlegger du shoppingturen:

  Selve reisen kan du få for under 1.000 kroner med Norwegian hvis du er tidlig ute.

  Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

  Bo på en riade, tradisjonelt berbisk hotell, som vil koste deg fra noen hundre kroner og oppover per natt. Sjekk riadasmarocco.com for alternativer. Disse små og sjarmerende gjestehusene vil gi deg en mye bedre reiseopplevelse enn et luksushotell.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer