Shopping i Østen

Det er ganske uforståelig hvor mange mindre nyttige ting man velger å drasse med seg hjem etter fire ukers ferie. Vi har vært på shopping i Vietnam.Tekst og bilder: Kristin M. Bjerkeland

Matmarked i SaPa - alt kan prutes på. Foto: Kristin M. Bjerkestrand
Matmarked i SaPa - alt kan prutes på. Foto: Kristin M. Bjerkestrand Vis mer
Publisert

Selv er jeg en aktiv souvenirshopper, og kommer stadig drassende med festlige rariteter hjem fra tur. Noe av det mest fascinerende med å være souvenirshopper, er at jeg aldri klarer å lure selgerne til å tro at jeg slettes ikke er interessert. De avslører meg lenge før jeg har kommet opp til salgsbodene deres, og angriper etter alle kunstens regler.

Spillet

Heldigvis har jeg lært prutingens kunst. Jeg må innrømme at det gikk ganske så trått i begynnelsen, med mye ”nord-sør/fattig-rik”-tanker svirrende rundt i hodet mitt. For visst er det vanskelig. På den ene siden kjøper du en vare som har en viss pris eller verdi, ut fra økonomiske lover om tilbud og etterspørsel, og ut fra hva det koster å produsere den. Og ser man det slik, skal jeg selvsagt ikke betale mer for varen enn noen andre, inkludert de fastboende. På den andre siden vet jeg inderlig vel at en middag for meg på en (ikke særlig fin eller dyr) restaurant tilsvarer en månedslønn for de fleste av landets innbyggere. At selgeren i tillegg knapt har nådd tenårene, gjør ikke saken bedre.

Til tross for en nagende samvittighet, blir det forventet at jeg skal prute og jeg kaster meg uti det. Når jeg kommer i gang, viser det seg å være riktig så morsomt. Temperaturen stiger, jeg kjører meget harde forhandlinger (mens jeg i det stille tenker at en karriere i diplomatiet muligens er innen rekkevidde), og havner på rundt halve prisen av det opprinnelige. Godt fornøyd tar jeg dagens fangst og rusler videre – nok en festlig souvenir rikere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer