– Sidemannen din kan være en tyv

Ruter og politiet i Oslo advarer mot lommetyveri i hovedstaden.

EKSTRA T-BANEINFORMASJON: Ruter advarer, i samarbeid med politiet, mot lommetyver i rushtiden på Oslo S. Foto: Karoline Brubæk
EKSTRA T-BANEINFORMASJON: Ruter advarer, i samarbeid med politiet, mot lommetyver i rushtiden på Oslo S. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det var en kraftig økning i lommetyverier i Oslo i fjor; 45 prosent økning i forhold til året før. Den økningen har ikke stoppet opp, opplyser Roar Kvassheim, politioverbetjent ved Sentrum politistasjon, til DinSide.

Faktisk har det blitt så ille at både Ruter og politiet nå samarbeider om å varsle reisende i kollektivtrafikken om problemet.

«Vær oppmerksom på lommetyver» advarer Ruter på informasjonstavlene, hvor de vanligvis kun varsler når neste t-bane kommer.

Les også: Her vanker Oslos lommetyver

– Oslo har blitt en utrygg by

– Det er bare å konstatere at dette er et problem. Dessverre har Oslo blitt en utrygg by hvor man kan rammes av lommetyveri over alt. Det er spesielt ille i kollektivtransporten, hvor mange folk ferdes. Vi vil oppfordre på det sterkeste at folk ikke setter fra seg poser på gulvet, har åpne vesker, og dessuten at de unngår å ha mobilen og lommebøker lett tilgjengelig, råder Gry Isberg, Informasjonssjef Ruter As.

Gry Isberg er informasjonssjef Ruter As.  Foto: Odd Morten Sørby / Ruter As
Gry Isberg er informasjonssjef Ruter As. Foto: Odd Morten Sørby / Ruter As Vis mer


Isberg ber folk ha et ekstra godt øye til verdisakene sine.

– Det viktigste man kan ta innover seg, er at sidemannen kan være en tyv. Det er trist, men sånn har det blitt, sier Isberg.

Den verste perioden er i rushtiden, både morgen og kveld.

– Risikoen for å bli frastjålet noe nå er større enn tidligere. Det er størst risiko i ettermiddagsrushet i perioden 15 til 18. Mest utsatt er avgangene og holdeplassene hvor det er mest reisende, som Oslo S, Nationaltheatret, sentralbaneområdet og Brugata, forteller politioverbetjent Kvassheim.

Les også: Rekordmange lommetyver i Oslo

Se opp for pent kledde tyver

Lommetyvene vet å utnytte situasjoner hvor det er trangt og kø.

– Det er mye utnyttelse av trengsel. Hvis ikke det er trengsel, skaper gjerningspersonene selv trengsel. De bruker også mye distraksjon og avledningsmanøvre, påpeker Kvassheim.

Og nå er det dessverre ikke sånn at lommetyver løper rundt med sorte briller, fangenummer og stripete genser, slik som i Donald Duck.

– Mange av lommetyvene med profesjonelt tilsnitt kler seg fint for å ikke stikke seg ut. De vil blende inn. Dette er hovedsaklig utenlandske kriminelle, som er omreisende og jobber i hele Europa, forklarer politioverbetjenten.

Hans beste råd til folk er:

– Oppbevar lommebok og verdigjenstander tett på kroppen, Ikke ha noe lett tilgjengelig, som i ryggsekken eller i vesker. Vær oppmerksom dersom noe uventet skjer, eller når det er mye trengsel. Skjul pinkoden din godt ved bruk av betalingskort, råder Kvassheim.

Les også: De ti vanligste svindeltriksene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer