Sier ifra når du har fått nok sol

UV-armbåndet som redder deg fra sola.

EN AV DISSE BØR KLE PÅ SEG: Er armbåndet gult, er det greit å være ute i sola, men blir det rosa bør du kle på deg eller gå inn. UV-armbånd skal varsle deg om når nok er nok - for deg som ikke kjenner din egen begrensning eller som rett og slett er glemsk. Foto: SMARTSUN
EN AV DISSE BØR KLE PÅ SEG: Er armbåndet gult, er det greit å være ute i sola, men blir det rosa bør du kle på deg eller gå inn. UV-armbånd skal varsle deg om når nok er nok - for deg som ikke kjenner din egen begrensning eller som rett og slett er glemsk. Foto: SMARTSUN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant de mange som glemmer å beskytte deg mot solen når du er ute i hagen, sitter på kafé, eller spiller slåball på løkka?

Ifølge Kreftforeningen, blir flest solbrent når de ikke soler seg. Spesielt menn. Og spesielt de under 45.

Men heldigvis er det hjelp å få, hvis du har lett for å glemme deg når sola skinner:

Smartsun er nemlig et solarmbånd som varsler når du bør smøre deg, og når du bør kle på deg eller søke skygge.

Les også: Henger ut solbrentofre på nett

Slik virker det

Det finnes etterhvert flere typer solarmbånd på markedet, og Smartsun er et av de seneste tilskuddene. De er utviklet på Strathclyde-universitetet i Skottland, og selges av det svenske selskapet Intellego Technologies.

Du tar det på før du går ut, og dersom du smører deg selv inn med solkrem, så skal du også smøre armbåndet inn med solkrem. Da vil solarmbåndet utsettes for den samme mengden UV-bestråling som huden din - og armbåndet vil da si ifra når det er på tide å eventuelt smøre seg igjen. Alternativt varsle om at nok er nok, og at du bør kle på deg eller gå innendørs.

Når du tar det på er armbåndet gult. Så vil det endre farge til beige når det er på tide å smøre seg inn med mer solkrem, og når det blir rosa bør du kle på deg eller gå inn.

Du kan også ha det på når du bader.

Du må bruke ett armbånd per dag - og du tar det altså av for kvelden. Du kan kjøpe det i flerpakning, som koster rundt 80-100 kroner for en pakke med sju armbånd.

Hvordan unngå å lukte svidd? Nyttig app viser hvilken solfaktor du trenger

Slik virker det

Armbåndet måler den totale eksponeringen av både UVA- og UVB-stråler. Båndet skifter farge gjennom en kjemisk reaksjon som reguleres av intensiteten av UV-strålene. Jo mer intensiv UV-stråling, jo raskere vil den kjemiske reaksjonen komme, og båndet vil skifte farge.

UV-strålingen skal ifølge Kreftforeningen bli enda sterkere enn normalt i Norge i pinsen, på grunn av strålende sol og tynt ozonlag. Og spesielt er ozonlaget tynnere nordpå. Du kan selv sjekke UV-strålingen der du bor, hos Nilu.no

Kan være en god påminner

Et UV-plaster eller UV-armbånd kan selvsagt ikke erstatte sunn fornuft i forhold til solvett. Men ifølge assisterende generalsekretær Ole Aleksander Opdalshei i Kreftforeningen, kan det fungere som en påminner.

- Hvis UV-plaster og liknende produkter med UV-effekt gjør at man husker bedre å beskytte seg mot sterke solstråler, kan det sikkert være bra for noen. Mange barnehager bruker også UV-perler for å lære barna på en morsom måte at strålene som kommer fra sola er annerledes enn vanlig lys. Når sola er på det sterkeste midt på dagen, er det naturligvis viktig å ta noen pauser fra solen, enten man har på UV-plaster eller ei, sier Opdalshei til Dinside.

Varsler deg via app

Det finnes som nevnt, flere typer UV-armbånd og UV-plaster.

SNAKKER MED TELEFONEN DIN: UV-armbåndet June er koblet sammen med smarttelefonen din og varsler deg via en app der, om hvordan du ligger an i forhold til UV-mengde.  Foto: NETATMO
SNAKKER MED TELEFONEN DIN: UV-armbåndet June er koblet sammen med smarttelefonen din og varsler deg via en app der, om hvordan du ligger an i forhold til UV-mengde. Foto: NETATMO Vis mer

June fra produsenten Netatmo er en litt annen type UV-armbånd som riktignok også vil varsle deg om når du har fått nok sol og når du bør komme deg ut av sola - men dette er hakket mer sofistikert.

Denne er også rettet spesielt mot kvinner, og består av et armbånd som snakker med smart-telefonen din, som altså vil videreformidle varsler om når nok er nok.

Denne løsningen ble vist på elektronikkmessen CES i januar i år, og skal ifølge produsenten være til salgs i utvalgte mote- og elektronikkbutikker innen utgangen av andre halvår 2014. Veiledende pris er noe høyere enn de svenske engangsarmbåndene: 79 pund - eller altså 794 norske kroner. Da kan du selvsagt bruke det mer enn én gang ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer