- Sikkerhetskontrollen er altfor forutsigbar

Britisk ekspert mener det gjør jobben enkel for terroristene.

Å ta av seg skoene i sikkerhetskontrollen er et irritasjonsmoment for mange.  Foto: Colourbox.com
Å ta av seg skoene i sikkerhetskontrollen er et irritasjonsmoment for mange. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som flypassasjerer har vi måttet venne oss til en ganske omfattende sikkerhetskontroll når vi skal ut og reise. Og verre har det i mange tilfeller blitt, i hvert fall om du reiser til USA, der nakenskanning eller intimvisitering har blitt standard prosedyre på så og si alle flyplasser.

Men sikkerhetskontrollene ved flyplassene er blitt for forutsigbar, mener en britisk ekspert. Når alle gjør det på samme måte, blir det enklere for terroristene å lære seg hvordan de skal lure systemet, skriver Telegraph.co.uk.

Dete mener sjefen for sikkerhet i British Airport Authority, Ian Hutcheson, som har ansvar for sikkerheten ved britiske flyplasser. Han får støtte av transportminister Philip Hammond, som vil ha større fleksibilitet for flyplassene, slik at det blir en slutt på de nesten identiske metodene som brukes i sikkerhetskontrollene på flyplasser over hele verden.

- Det bør være et element av at man ikke helt vet hva slags sikkerhetskontroll man skal gjennom. De fleste angrep på flytrafikk er nøye planlagt. Hvis sikkerhetskontrollen er identisk over hele verden, er det lettere å forutse hvordan man kan lure systemet, sa Hutcheson.

"Spionering" på passasjerer

Han mener såkalt "adferdsobservasjon", som er kontroversiell, men allerede testes ut ved seks av Storbritannias største flyplasser. Dette går ut på at flyplassansatte er lært opp til å observere passasjerer i avgangshallen og se etter mistenkelig adferd som for eksempel synlig nervøsitet blir fanget opp.

Transportministeren deler altså BAA-sjefens syn på at sikkerhetskontroller bør bli mer differensierte. Han mener det er feil at EU skal diktere hvordan europeiske land skal sjekke sine flypassasjerer. Han mener imidlertid ikke at det skal bety mindre omfattende kontroller, bare større frihet for flyplassene til selv å lage egne rutiner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer