Sikkerhetskontrollen er bortkastet viser studie

En amerikansk forskergruppe mener at sikkerhetskontrollen på flyplassen er bortkastet tid.

Publisert
Sist oppdatert

Sikkerhetskontrollen gjør det ikke tryggere å fly, konkluderte et forskergruppe fra Harvard School of Public Health.

De mente altså at den tidskrevende kontrollen der håndbagasje blir sendt gjennom røntgenmaskinen er bortkastet, skriver News.com.au.

Heller ikke kontrollen av passasjerenes sko hadde noe for seg, mente gruppen.

Ikke enig

US Transportation Security Administration var imidlertid ikke enig med gruppen, og mente deres planer om nye og mer effektive måter å kontrollere passasjerene på gjorde studiet unødvendig.

Foto: Karoline
Foto: Karoline Vis mer


Den oppfatningen delte ikke forskergruppen.

- Transportation Security Administration forsvarer sin praksis ved å rapportere at mer enn 13 millioner ulovlige gjenstander ble fratatt passasjerene i løpet av ett år. Men flesteparten av disse var lightere, sa gruppen.

Forskerne mente det hadde vært interessant om man brukte medisinske standarder på flysikkerheten. Røntgenprogram for sykdommer som kreft blir vanligvis ikke satt i gang før det er blitt bevist at de fungerer, uttalte gruppen.

- Vi ønsker at sikkerhetskontrollen på flyplassen skal ha en reel virkning. Som passasjerer vil vi gjerne få vite hvorfor sikkerhetskontrollen er som den er, og se beviser på at den har noen hensikt, uttalte Eleni Linos, en av forskerne, til News.com.au.

Det brukes globalt 31,4 milliarder kroner hvert år på flyplassikkerhet, og forskerne mener passasjerer burde oppfordres til å stille spørsmål ved dette - for eksempel hvor nødvendig det er å tvinge dem til å ta av seg på beina i sikkerhetskontrollen.

- Kan du gjemme noe i skoene som du ikke kan gjemme i undertøyet, spurte forskerne.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer