Sikkerhetsrisiko ved to av tre produkter

Alt fra elektronikk til babyleker i omfattende test av produkter bestilt på nett fra utlandet.

SIKKERHETSFEIL: Which har sammen med andre, europeiske forbrukerorganisasjoner avdekket sikkerhetsfeil på en rekke produkter fra internasjonale nettsteder. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
SIKKERHETSFEIL: Which har sammen med andre, europeiske forbrukerorganisasjoner avdekket sikkerhetsfeil på en rekke produkter fra internasjonale nettsteder. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det britiske forbrukermagasinet Which har sammen med fem andre, europeiske forbrukerorganisasjoner, avslørt sikkerhetsfeil på en stor andel produkter bestilt på de internasjonale nettstedene AliExpress, Amazon Marketplace, eBay og Wish.

Hele 66 prosent av de testede produktene fikk ikke bestått i sikkerhetstester, skriver Which.

Sikkerhetsfeil på 165 produkter

Det er gjennomført strenge sikkerhetstester på 18 forskjellige produkttyper. Dette inkluderte alt fra karbonmonoksidalarmer og USB-ladere til babyleker.

Av i alt 250 testede produkter var det sikkerhetsfeil på 165 produkter. Det ble avdekket bekymringsverdige resultater i alle produktgruppene.

Which viser eksempelvis til røykvarslere som ikke varslet om røyk, julebelysning som kan gi elektrisk sjokk, USB-ladere som kan forårsake brann og en nødlader som smeltet under testing.

Her er noen eksempler på hvor mange produkter i hver kategori som hadde en sikkerhetsfeil:

  • 11 av 12 reiseadaptere
  • 7 av 12 nødladere
  • 8 av 12 USB-ladere
  • 19 av 21 babyleker
  • 11 av 11 tannbleking-sett
  • 14 av 16 barneklesplagg
  • 16 av 17 kikkerter

Det er ikke første gang europeiske sikkerhetsmyndigheter advarer mot produkter fra disse nettbutikkene.

Da det finske sikkerhets- og kjemikalieverket Tukes testet produkter kjøpt fra de populære nettbutikkene Wish, AliExpress og eBay i 2018, var konklusjonen at nesten alle leker, pleieprodukter for barn og elektriske installasjoner som de testet, er farlige. Også det svenske Elsäkerhetsverket har tidligere vist til feil på 10 av 10 USB-ladere de testet i 2018.

Her finner du advarslene

Av produkter som avdekkes som farlige på en eller annen måte på det norske markedet, kan du sjekke nettsida farligeprodukter.no om du er usikker på et produkt.

Her er det norske myndigheter som melder inn produktene, og så langt i 2020 er det advart mot alt fra en lighter til en babyleke på disse nettsidene.

Også EU har en oversikt over produkter som meldes inn som farlige fra sine medlemsland. Her dukker det i blant opp varer fra våre naboland Sverige og Finland.

EUs Rapex-oversikt oppdateres hver uke med nye produkter.

Samtidig er det greit å være klar over at Which tidligere har sett at produkter som er trukket fra det europeiske markedet, i ettertid har vært å få kjøpt på noen av de internasjonale nettsidene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer