Sinte okser i Pamplona

I gamlebyens trange gater løper hundrevis av tøffe menn for livet. Det årlige okseløpet er i gang i Pamplona. San Fermin festivalen har brakt fryktløse mennesker til Spania siden 1924.

Okseløpet har startet! Fryktløse menn kjemper for livet.
Okseløpet har startet! Fryktløse menn kjemper for livet. Vis mer
Publisert

Da Ernest Hemingway skrev ”Og solen går sin gang” skildret han det brutale okseløpet i Pamplona. Han hevdet at festivalen var en feiring av livet og det innebar selvfølgelig også fyll og damesjekking. Lite er forandret i dag. Festivalen startet 6. juli og varer frem til 14. juli.

Sammenrullede aviser og whiskyånde

Hver morgen klokken åtte slippes seks okser løs i de trange gatene. Få av løperne tar seg bryet med å sove før begivenheten. Livet er en fest og her er det ingen som holder tilbake. Dette resulterer selvfølgelig i at mange av deltagerne er temmelig berusede…

Løperne, stort sett menn men også noen få kvinner, får 30 sekunders forsprang før oksene raser av sted. Med sammenrullede aviser som eneste våpen (og stinkende alkoholånde!) er kampen om livet i gang. De mest seriøse og vågale løperne blir kalt ”Aficionados”. De bærer tradisjonelle hvite drakter med røde skjerf knyttet rundt halsen og midjen. Noen ”loco” lokale har vært med hvert år de siste tretti, førti årene.

Store horn gir stygge skader

Det 800 meter lange maratonrittet ender i Pamplonas stadion. Oksene kjemper seg frem mellom hundrevis av mennesker som befinner seg foran, bak og imellom de forvirrede oksene. Flere deltagere får føle de kraftige hornene i siden og noen får seg også en luftig tur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer