Sjampisbuss med liggeseter

Busstur med sjampis, treretters middag med vin, filmer - og et herlig liggesete. Hadde det vært noe for Norge?

Publisert
Sist oppdatert

Førsteklasses bussbillett. Jaja, tenker vi. Når ble det luksus å ta bussen?

12 timer og et par sjampisglass senere har vi svaret.

Vi er i Argentina og skal bevege oss fra Buenos Aires til Mendoza. Det er en to timer lang flytur, og en 12 timer lang busstur. Siden bussturen koster under halvparten av flyturen, velger vi bussen.

Foto: Andesmar
Foto: Andesmar Vis mer
Her ser du eksempler på de tre seteklassene på Andesmars busser. Foto: Andesmar
Her ser du eksempler på de tre seteklassene på Andesmars busser. Foto: Andesmar Vis mer

Vi har tid nok, og slipper alt maset med transport til flyplassen, innsjekking og sikkerhetskontroll. Dessuten har vi hørt rykter om de fantastiske
bussene som går i skytteltrafikk mellom Buenos Aires og de andre store byene i Argentina. Vi blir ikke skuffet.

Valget faller på busselskapet Andesmar, som er et av flere som frakter reisende rundt i det store landet. Som de fleste andre langdistanseselskapene, tilbyr Andesmar flere klasser - vanlig sete, semi-cama (120 graders tilbakelening), cama (150 graders tilbakelening) og primera clase, der setet kan legges helt ned og bli en seng.

Det meste er billig i Argentina, og når førsteklassebilletten på nattbussen til Mendoza koster 80 kroner mer enn et sete som bare kan lenes tilbake litt, er valget enkelt. For 300 kroner kommer vi oss til Mendoza i løpet av kvelden og natten, og er fremme om morgenen dagen etter, klare for å oppleve landets vinhovedstad.

- Bienvenido!

Utenfor toetasjesbussen leverer vi bagasjen til bussjåføren, og får en kvittering med et nummer tilbake. Så bærer det opp trappen til toppetasjen. Der oppe står vår bussvert - ja, for denne bussen har faktisk det - og viser oss hvor vi skal sitte.

Vi synker ned i dype lærseter som er brede nok til at tanta til Beate også hadde fått sessen nedi. Men det aller viktigste er faktisk å sjekke hvordan dette setet fungerer som seng. Det er bare å løfte på et håndtak, og så strekkes setet ut og blir til en helt horisontal seng. Imponerende! Dette setet er akkurat som liggesetene du finner på flyselskapenes førsteklasse.

På vei ut av Buenos Aires kjører bussverten vår, Julio, i gang showet. Han introduserer seg selv, og forteller litt om ruten vi skal kjøre, og hvilke filmer han vil spille for oss på tv-skjermene som er plassert flere steder i taket. OK, det hadde vært enda bedre hvis vi hadde hver vår tv-skjerm, men vi klager ikke. For joda, disse 12 timene skal gå som en lek.

Skål for luksusbussen!

Vi blir ganske målløse da han dukker opp med to plastsjampisglass og en flaske sprudlevin.

- Si, gracias!

Deretter kommer han rundt med maten. Vi hadde ikke helt fått med oss at mat var inkludert, og har tatt med oss niste. Nok en gang blir vi positivt overrasket. Nå skal det sies at maten ikke er å hoppe i taket over, den er som annen kjedelig flymat, men med et glass rødvin fra Mendoza til, glir det ned.

For å gjøre en lang busstur kort, når mørket senker seg, og vi suser avgårde langs de rette veiene over pampasen, er det bare å lene setet helt tilbake, legge hodet på puten vi har fått utdelt, og bre over seg med fleeceteppet.

Noen timer senere vekkes vi av frokostserveringen, og er snart fremme i Mendoza.

Vi går ut av bussen med et smil om munnen.

Hvorfor har vi ikke dette i Norge?

Drømmebussen

Det er nok utopi å ønske seg luksusbusser med liggeseter til Norge. Men noen forbedringer burde det være rom for.

Vi tok en kjapp spørrerunde i redaksjonen, som består av flere som har kjørt langdistansebuss ganske ofte, og vi kom frem til at dette er det vi ønsker oss om bord:

 • Bredere seter, med rygger som kan lenes tilbake 135 grader
 • Regulerbar fotstøtte
 • Puter (med trekk som skiftes for hver passasjer)
 • Fleecetepper
 • Vanndispenser med gratis vann
 • Automat med kaffe/te/kakao
 • Egen tv-skjerm med filmprogram
 • Gratis utlån av høretelefoner
 • Større toaletter
 • Salg av mat/drikke/snacks
 • Magasiner/aviser til utlån

 • Vi ringer Kjell Knarbakk, daglig leder i Unibuss, som driver Lavprisekspressen, og forteller ham om vår fantastiske bussopplevelse inkludert treretters mat og sjampis.

  - Hadde ikke dette vært noe for Norge?

  - Jeg er litt i tvil om det konseptet hadde funger her, ler Knarbakk.

  - Men vi har en drikkeautomat om bord, og selger også baguetter, sier han.

  Knarbakk forteller at hovedkundegruppen til Lavprisekspressen er studenter, og at de er ganske prisbevisste.

  Lavprisekspressen kjører i dag ruter Trondheim-Oslo og Kristiansand-Oslo. De fikk ikke til rutene Bergen-Oslo og Oslo-Göteborg-København.

  - Men vi har en veldig fin utvikling i rutene til Kristiansand og Trondheim, sier Knarbakk.

  Han informerer om at setene om bord på bussene kan lenes et stykke tilbake, og at det til og med er noen tepper om bord for de som fryser. Men hvis alle passasjerene er noen frysepinner, har ikke bussen nok.

  I taket er det tv-skjermer, men her vises bare reklame.

  - Hadde det ikke vært en idé å vise filmer i stedet? Så kan de som vil se film bare plugge inn høyttalere?

  - Jo, kanskje det. Bare det ikke forstyrrer dem som vil sove, sier Knarbakk.

  - Er det noe håp for at det vil bli mer komfortabelt og luksuriøst å ta buss i Norge i fremtiden?

  - Det går i den retningen, altså at de reisende vil bli tilbudt forskjellige tilleggstjenester. Vi har trådløst internett på Lavprisekspressen, og det er veldig populært blant studentene. Men du må ta med deg egen laptop, sier Knarbakk, som ikke er fremmed for tanken om at det etterhvert vil bli tv-skjermer i hver seterygg, også.

  - Men det blir nok ikke noe sjampis om bord.

  Det er ikke bare i Argentina du kan kjøre luksusbuss. Sjekk denne videoen fra en bussreise mellom Kuala Lumpur og Singapore:  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer