Sjekk badevannet på nett

Hvordan er kvaliteten på "ditt" badevann i dag?

Nå kan du enkelt og greit sjekke vannkvaliteten på alt vann i Norge på nettet. Foto: colourbox.com
Nå kan du enkelt og greit sjekke vannkvaliteten på alt vann i Norge på nettet. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå kan du få miljøinformasjon om alle vannforekomster i hele Norge på portalen Vann-Nett. Her kan du sjekke hvordan det står til med vannkvaliteten i favorittfiskeelva eller yndlingsbadevannet ditt. Tjenesten viser oppdaterte data i sanntid til enhver tid.

VannNett viser imidlertid at 23 prosent av alle norske innsjøer, elver, kystområder og grunnvann i dag risikerer å ikke tilfredsstille EUs vanndirektiv, som er et av EUs mest omfattende miljødirektiv.

Les også: Livsfarlig badevann

- Det at publikum skal ha tilgang til data om deres vannforekomster er faktisk et krav i EUs vanndirektiv, sier Einar Kløvstad, seniorkonsulent i Geodata, i en pressemelding.

Nyttig for både publikum og myndigheter

- Folk flest er trolig opptatt av vannkvaliteten i områder hvor de har egeninteresse – men publikum vil også kunne ha kunnskap om vannkvaliteten som kan være viktig for myndighetene. Derfor er det også lagt opp til at folk kan rapportere tilbake, forteller Hege Skryseth, administrerende direktør i Geodata, i en pressemelding.

Nå kan du enkelt og greit sjekke vannkvaliteten på alt vann i Norge på nettet. Foto: colourbox.com
Nå kan du enkelt og greit sjekke vannkvaliteten på alt vann i Norge på nettet. Foto: colourbox.com Vis mer


Senioringeniør i Norges vassdrags- og energidirektorat, Lars Stalsberg, mener at det er viktig at publikum bruker Vann-Nett og gir myndighetene tilbakemelding.

- Jeg håper at publikum vil benytte muligheten til å legge inn bilder av ”sitt” vann på Vann-Nett, da dette vil gi verdifull dokumentasjon til både forvaltning og publikum, sier Stalsberg.

Noen norske strender har en vannkvalitet som gjør at de havner i verdensklasse. Se hvilke her.

Skal sikre en bedre forvaltning av vannressursene

Vann-Nett er utviklet i samarbeid med Statens Forurensningstilsyn og Direktoratet for naturforvaltning, og er primært etablert for å sikre myndighetene en bedre forvaltning av vannressursene.

Målet er at alt vann skal ha en best mulig økologisk tilstand. Vann som har en usikker eller for dårlig kvalitet skal følges opp gjennom miljøtiltak og overvåkning.

En foreløpig risikovurdering av alle vannforekomstene (med unntak av noe grunnvann) er gjort av forvaltningen, og deres økologiske tilstand vil komme på plass utover i 2009. I første omgang er rundt 20 prosent av landarealet nøyere behandlet. Arbeidet med resten av landet skjer fortløpende og kommer på plass i Vann-Nett så snart dataene er registrert.

I løpet av høsten vil det også komme inn nye verktøy i Vann-Nett, blant annet muligheten til å ta ut rapporter på alle data og forvaltningsnivå.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer