Flyreiser:

Sjekk den

Dette kan bli veldig dyrt før ferien har startet.

ET LASS: Dette er mer enn flyselskapene tillater. Samtidig skaper det trøbbel for medreisende. Foto: Shutterstock/NTB

ET LASS: Dette er mer enn flyselskapene tillater. Samtidig skaper det trøbbel for medreisende. Foto: Shutterstock/NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skjer stadig vekk. Reisende som har kjøpt flybilletten via nett og gledet seg over at de fikk tak i en av de billigste billettene.

Det var bare å planlegge detaljene for reisen og å starte pakkingen av kofferten.

Men på flyplassen dukker det opp et uventet problem. En utfordring som kan vise seg å bli svært kostbar.

Feil billett

Har du allergi mot insekter, eller tror du kan ha det, kan det være risikabelt å drikke søt drikke fra boks - som en veps i verste fall har forvillet seg nedi. Video: Embla Hjort-Larsen / AP Vis mer

- Flyselskapene og selskapene som behandler innsjekkingen og bagasjen forteller oss at det opplever at en del reisende ikke har sjekket hva slags bagasje som er inkludert i billetten før de står på flyplassen, sier Harald Nygaard Kvam, kommunikasjonssjef Oslo Lufthavn.

- Eksempelvis har de kanskje bare håndbagasje inkludert, men tar med seg stor koffert i tillegg.

- Det kan jo bli en litt lei opplevelse, fordi de da må betale ekstra. Og det er gjerne mye dyrere i siste liten, fordi da blir det makspris, sier kommunikasjonssjefen.

Veldig kostbart

Prisene varierer fra selskap til selskap, men du må regne med 400 kroner per kolli på innenlandsreiser og 800 kr per kolli for utenlandsreiser.

Prisen for bagasjen kan bli dyrere en den opprinnelige billetten.

- Det er noen som trenger å sende reisegodset som spesialbagasje. Dette er ikke alltid inkludert i billetten, og du bør absolutt sjekke hva billetten din inneholder i god tid før reisen. Du risikerer å måtte betale en god del ekstra, eller i verste fall ikke få med deg spesialbagasje om flyet er fullt, sier Kvam.

Dette må du sjekke

- Alle bør sjekke flybilletten sin før avreise. Mange er vant til å reise på jobbreise med lite bagasje, og så skal de på ferietur med familien og glemte å bestille en annen type billett til denne reisen, sier Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe.

DÅRLIG START: - Når en familie på fire-fem personer kommer til flyplassen med bagasje som ikke er inkludert i flybilletten, blir det temmelig kostbart, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli. Foto: Widerøe
DÅRLIG START: - Når en familie på fire-fem personer kommer til flyplassen med bagasje som ikke er inkludert i flybilletten, blir det temmelig kostbart, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli. Foto: Widerøe Vis mer

- Det er veldig leit å oppdage denne feilen på flyplassen. Å måtte betale og sjekke inn bagasje som ikke var forhåndsbetalt fører til forsinkelser, og i verste fall rekker man ikke flyet sitt, sier Solli.

Anbefaling

Det er flyselskapet ditt som vet hva som er inkludert i billetten din. Ofte finner du dette veldig enkelt via appen til selskapet, bookingbekreftelsen din eller om du logger inn på nettsida til selskapet.

- Avinor anbefaler reisende å sjekke inn digitalt, da du får veldig god oversikt over hele reisen på mobilen. De fleste flyselskap tillater innsjekk på mobil, boardingkort på mobil og at du leverer bagasjen din selv på bagdrop, sier Harald Nygaard Kvam.

- Dette gjør også at du fort og du sparer deg selv for litt kø, som det fort kan bli på de manuelle skrankene. Særlig gjelder på utfartsdagene før ferier.

Jeg vil gjerne høre fra deg

Jeg vil gjerne høre fra deg

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om flyreiser og bagasje? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer