Sjekk den!

Ferien kan få en brå slutt.

DETALJ: Denne detaljen er lurt å merke seg. Foto: Odd Roar Lange
DETALJ: Denne detaljen er lurt å merke seg. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å reise med fly kan være en stressende opplevelse. Det er ofte mye som skal ordnes, med bagasje og dokumenter og andre ting. Å senke skuldrene og puste ut når man kommer på flyplassen, kan være en lur ting å gjøre.

Det store marerittet kan være å havne på feil flyplass, og dette er noe som skjer innimellom, også her til lands.

Kjenner til det

I Norge har vi nemlig to flyplasser som sokner til Oslo. Nemlig Oslo Lufthavn Gardermoen og Torp lufthavn som ligger ved Sandefjord.

Kommunikasjonssjef på Oslo Lufthavn, Harald Nygaard Kvam kan fortelle at det er et par slike tilfeller per uke, men at det ikke ansees som et stort problem.

- Oppfordringen fra oss blir at man må sjekke billetten, sier han til DinSide.

Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Også på Torp rapporteres det om at slike tilfeller har skjedd. Administrerende direktør, Gisle Skansen, forteller at det varierer hvordan de ulike selskapet titulerer flyplassen på.

- Noen kaller oss Torp lufthavn Sandefjord, mens andre kaller oss Oslo Lufthavn. Det handler om hvordan dette kommuniseres ut på skjermene, forteller han.

Det er to norske selskaper som opererer på begge Oslo-flyplassene. Disse er Norwegian og Widerøe. Begge opplyser om at de bruker det internasjonale regelverket fra IATA (International Air Transport Association) og FAA (Federal Aviation Administration) når de navngir flyplasser, og i dette regelverket hører Torp innunder Oslo.

Ikke et stort problem

- Vi opplever ikke at dette er noe som våre kunder tar feil av, men har forståelse for at det kan skje selvsagt. Vi oppfordrer alle som skal ut og fly å se etter om man har bestilt reisen fra den flyplassen man ønsker å benytte, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari overfor DinSide.

Heller ikke Widerøe opplever at dette er særlig problematisk for sine kunder, men har forståelse for at enkelte kan oppleve det som forvirrende.

- Vår erfaring tilsier at folk setter pris på å bli presentert alle muligheter når de søker etter sin reise, selv om Torp ligger litt lenger unna Oslo sentrum enn det Gardermoen gjør. Er man eksempelvis litt seint ute med bookingen, og alle fly fra/til Gardermoen er fulle, er det fint å være klar over muligheten til å fly fra/til Torp i stedet. Fra Torp finnes det gode forbindelser til Oslo sentrum med enten ekspressbuss eller tog. Så får kundene selv vurdere hva de ønsker, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Lidegaard Carlsen.

Men det finnes altså en veldig enkel måte å unngå denne feilen på. Alle flyplasser har en egen trebokstavskode (IATA-kode) som identifiserer hver enkelt flyplass.

Dette er forskjellen

Oslo Lufthavn Gardermoen forkortes til OSL, mens Torp lufthavn heter TRF. Denne står oppført på bestillingen, og sjekker man dette, før man drar av gårde kan man være sikker på at man har møtt opp på riktig sted.

At flyplasser deler bynavn, er ikke uvanlig. Et godt eksempel er London. Her er det intet mindre enn seks flyplasser som alle har London i navnet:

London City Airport (LCY), London Heatrow Airport (LHR), London Gatwick Airport (LGW), London Luton Airport (LTN), London Stansted Airport (STN) og London Southend Airport (SEN).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer