Pass:

- Sjekk det

Dette vil politiet at du ser etter i passet ditt.

SJEKK DET: Politiet med passoppfordring. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK DET: Politiet med passoppfordring. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Tusenvis av nordmenn havnet i skikkelig passtrøbbel foran fjorårets sommerferie.

Nordmenn måtte droppe sydenturen i siste liten fordi de ikke var mulig å skaffe gyldig pass i tide. De ventet for lenge med å bestille time hos politiet for passbestilling, deretter ble det store leveringsproblemer fra passprodusenten. Norge opplevde tidenes passkaos.

Visste du at du enkelt kan lage en veldig god dessert på stranda? Alt du trenger er varme fra sola! Video: Dennis Appelong hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Stor pågang

Denne sommeren ser det annerledes ut. Til tross for stor pågang hos politiet.

- Politiet erfarer stor etterspørsel etter pass og ID-kort også i år. Kapasiteten i politiet er bedre sammenliknet med i fjor, dette henger i stor grad sammen med at etterspørselen hittil i år har vært mye mer jevnt fordelt per måned sammenliknet med 2022, sier seksjonssjef Arne Isak Tveitan i Politidirektoratet til DinSide.

Ledige timer

- Dette har medført at politiet har tilgjengelige timer, også nå i juni, hvor det tradisjonelt er høysesong for å søke om pass og nasjonalt ID-kort. Vi venter at denne situasjonen vil vare gjennom sommeren, sier Tveitan.

Mye tyder på at det aller største passrushet har avtatt noe siden kaosåret i fjor.

- Hittil i år har politidistriktene mottatt ca. 406 000 søknader om pass og ca. 222 000 søknader om nasjonalt ID-kort. I samme periode i 2022 mottok distriktene ca. 478 000 søknader om pass og ca. 217 000 søknader om nasjonalt ID-kort.

Sjekk dette

Nå går politiet ut med en klar melding til alle som skal ut og reise i sommer.

- Sjekk alltid om du har gyldig pass eller nasjonalt ID-kort før du bestiller reise, sier Tveitan og legger til:

- Planlegg passbestillingen i god tid og unngå gjerne den tradisjonelle høysesongen i juni. Sjekk alt du trenger å vite på nettsida politiet.no.

Har du et tips om pass og id-kort?

Har du et tips om pass og id-kort?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om pass og id-kort? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer