Forbrukerrådet om passkrisa

Sjekk dette før avreise

- Landene har ulike krav til hvor lenge passet ditt må være gyldig etter at du har passert grensa dit på vei inn, sier Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

STORE ENDRINGER: Passreglene kan være forskjellige fra sist du var i samme land - hvis du har gyldig pass. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB.
STORE ENDRINGER: Passreglene kan være forskjellige fra sist du var i samme land - hvis du har gyldig pass. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det flere ukers ventetid, i beste fall, på time for passbestilling og for nasjonalt ID-kort hos politiet over hele landet. Og deretter kommer mellom sju og ti ukers ventetid på selve passet.

Verken Forbrukerrådet eller forsikringsbransjen selv kjenner til noen reiseforsikringer eller andre forsikringsordninger der ugyldig pass gir rett til å få igjen pengene for en tur du har kjøpt og betalt.

- Betalingsplikten for hele beløpet står i utgangspunktet uendret når du har kjøpt, enten du ikke har betalt noe eller bare deler av beløpet. Det er den reisende som i utgangspunktet har plikt til å ha papirene i orden før avreise. Reisevilkårene du har godkjent ved bestilling, har ofte samme forutsetning, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Dagbladet.

Sjansen for å få nytt pass til sommerferien er i praksis null dersom du ikke har vært hos politiet og fått bestilt nytt pass for noen uker siden.

Amerikansk nei til nødpass

Iversen nevner flere ting det er viktig å huske på når man skal ut å reise nå.

- Flere land krever mer enn to vaksinedoser og andre krav enn norsk coronasertifikat for å slippe deg inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer