Forbrukerrådet om passkrisa

Sjekk dette før avreise

- Landene har ulike krav til hvor lenge passet ditt må være gyldig etter at du har passert grensa dit på vei inn, sier Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

STORE ENDRINGER: Passreglene kan være forskjellige fra sist du var i samme land - hvis du har gyldig pass. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB.
STORE ENDRINGER: Passreglene kan være forskjellige fra sist du var i samme land - hvis du har gyldig pass. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det flere ukers ventetid, i beste fall, på time for passbestilling og for nasjonalt ID-kort hos politiet over hele landet. Og deretter kommer mellom sju og ti ukers ventetid på selve passet.

Verken Forbrukerrådet eller forsikringsbransjen selv kjenner til noen reiseforsikringer eller andre forsikringsordninger der ugyldig pass gir rett til å få igjen pengene for en tur du har kjøpt og betalt.

HJEMMELEKSE PÅ NYTT: Råd fra juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet.
HJEMMELEKSE PÅ NYTT: Råd fra juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet. Vis mer

- Betalingsplikten for hele beløpet står i utgangspunktet uendret når du har kjøpt, enten du ikke har betalt noe eller bare deler av beløpet. Det er den reisende som i utgangspunktet har plikt til å ha papirene i orden før avreise. Reisevilkårene du har godkjent ved bestilling, har ofte samme forutsetning, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Dagbladet.

Sjansen for å få nytt pass til sommerferien er i praksis null dersom du ikke har vært hos politiet og fått bestilt nytt pass for noen uker siden.

Amerikansk nei til nødpass

Iversen nevner flere ting det er viktig å huske på når man skal ut å reise nå.

- Flere land krever mer enn to vaksinedoser og andre krav enn norsk coronasertifikat for å slippe deg inn.

Han tar noen andre lokale varianter på «sparket»:

- USA godtar ikke nødpass, noen land krever internasjonalt førerkort for at du kan leie bil og landene har ulike krav til hvor lenge passet ditt må være gyldig etter at du har passert grensa dit på vei inn.

BILFERIE: Sjekk endringer også i grensekontroll også hvis du skal på bilferie - her fra Svinesund i august i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB.
BILFERIE: Sjekk endringer også i grensekontroll også hvis du skal på bilferie - her fra Svinesund i august i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB. Vis mer

- Nordiske statsborgere kan reise fritt uten pass til de nordiske landene. Hvilke regler gjelder for barn i Norden?

- I prinsippet det samme som for voksne. Hvis barna ikke har pass eller nasjonalt ID-kort, ville jeg vært forsiktig med å reise med dem uten at jeg hadde sjekket hva som er gyldig ID i landene vi skal til. Det er de voksnes ansvar å ha orden på det. Og myndigheter kan kreve at voksne må dokumentere hvem barna er.

Siste håp - noen få dager

- Har Forbrukerrådets reisekyndige et tips helt på tampen?

- Det beste tipset nå er å bruke drop-in-timer eller avbestillingstimer og søke om nødpass, dersom det godtas på reisemålet. Men det er det bare noen ganske få dager å gjøre på. Praksis for nødpass blir antakelig strammet inn fra førstkommende mandag, sier Iversen.

Politidirektoratet varslet mandag en kraftig innstramming i nær framtid av kriteriene for å få nødpass. Liv, helse og særlige velferdshensyn blir strengt prioritert.

Og da får du ikke nødpass til reine ferieturer.

NY TEKNOLOGI: På verdens travleste flyplass, Dubai internasjonale lufthavn, skal passkontrollen byttes ut med en tunell med over 80 kameraer. Video: Dubai Media Office Vis mer

Iversen kommer derfor med sitt og Forbrukerrådets sikreste tips, som gjelder i lang tid framover. Men som er for seint for denne sommeren dersom du ikke allerede har gyldig pass eller det nye nasjonale ID-kortet (gjelder i de 28 EU/EØS-landene).

- Gjør hele hjemmeleksa og forberedelsene på nytt, selv om du er aldri så reisevant og tidligere har vært i landene du skal til. Gå gjennom Utenriksdepartementets reiseråd og søk opp helt konkret land du skal til.

- Det har skjedd mange og lokale endringer under coronapandemien. Og etter det er situasjonen endret i mange land i Europa, påpeker Thomas Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer