Billigste ferge

- Sjekk ferjeprisene på flere språk

Forbrukerrådet og Forbruker Europa har sjekket priser på ferjebilletter på selskapenes nettsider i ulike land. De avslører prisforskjeller på opptil 40 prosent.

FRISTER DET MED EN FERGETUR? Test av billettpriser viser at det kan være store prisforskjeller på billettprisen avhengig av på hvilken av selskapets nettsider du handler; om det er nå den norske, svenske, danske, tyske eller engelske versjonen av selskapets nettside. Rådet er: Sjekk flere steder, for du kan kjøpe billetten din på hvilket som helst språk. Foto: Kristin Sørdal
FRISTER DET MED EN FERGETUR? Test av billettpriser viser at det kan være store prisforskjeller på billettprisen avhengig av på hvilken av selskapets nettsider du handler; om det er nå den norske, svenske, danske, tyske eller engelske versjonen av selskapets nettside. Rådet er: Sjekk flere steder, for du kan kjøpe billetten din på hvilket som helst språk. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrådet og Forbruker Europa har testet prisene på ferjebilletter på tre strekninger som nordmenn ofte reiser med båt, og funnet at det er til dels store prisforskjeller avhengig av hvilken av selskapenes nettsider du bestiller fra.

For eksempel kan en tur med Køben-båten koste 42 prosent mer om du bestiller fra ferjeselskapets nettside i «feil» land.

Heldigvis for oss nordmenn er billetten i akkurat dette tilfellet lavere priset på den norske nettsida enn på den nederlandske - som her er den dyreste.

Billettbestilling på ulike språk

Forbrukerrådet og Forbruker Europa har sjekket hva tur-retur billettene koster på de samme strekningene, men med utgangspunkt i ferjeselskapenes ulike nettsider for forskjellige land.

De fleste har jo nettsider tilpasset ulike land, på forskjellige språk: norsk, fransk, svensk, dansk, tysk, nederlandsk og engelsk - litt avhengig av hvilke varianter de ulike selskapene har.

Sjekk prisforskjellene!

Forbrukerorganisasjonene har sjekket prisene på tre strekninger. Her er noen prisforskjeller:

DFDS' Oslo-Køben-seiling:

Billigst på den norske siden (. no: 2.296 kroner) og dyrest på tysk og nederlandsk side (. nl: 3.253 kroner) - som blir 41,7 prosent dyrere.

Color Lines Oslo-Kiel-seiling:

Billigst på nederlandsk og tysk side (.de og. nl: 6.490 kroner) og dyrest på engelsk side (. com: 8.401 kroner) - som blir 29,5 prosent dyrere. Her er norsk pris ikke så mye høyere enn billigste variant: 6.700 kroner.

Stena Lines Göteborg-Kiel-seiling:

Billigst på svensk side (. se: 3468 kroner) og dyrest på tysk, nederlandsk og engelsk side (.de, .nl og. com: 4.127 kroner) - 13,7 prosent dyrere.

Ikke ulovlig

Ferjeselskapene forklarer prisforskjellene med valutasvingninger og ulike regler i de forskjellige landene.

Det er imidlertid ikke ulovlig å ha ulike priser i ulike markeder på den måten som vi ser her. Og grunnen for det er ganske enkelt at det er fullt mulig for kundene å handle billettene sine på selskapenes alle nettsider, uavhengig av om det er .no, .com eller .nl.

– I utgangspunktet er det ikke lov å ta forskjellige priser for samme produkt i de ulike EU-landene, såkalt geo-blokkering, men siden det her er mulig for en kunde i Tyskland eller Norge å bestille på en svensk side eller omvendt, er dette tillatt, forklarer Ragnar Wiik, som leder Forbruker Europa.

– Dermed kan det være mye å spare ved å sjekke prisene for samme tur på flere språk, og bestille der det er billigst, sier Wiik.

Dette gjelder også flybilletter - og andre

Det er ikke kun når det gjelder ferjebilletter du kan oppleve dette.

Et kjapt søk på eksempelvis flybilletter med Norwegian gir oss litt det samme bildet: Det kan være store prisforskjeller og mye å spare på å sjekke prisene i ulike land før du bestiller.

Akkurat i dette tilfeller kommer imidlertid norske reisende heldige ut, uansett:

En tur/retur billett med identiske flyginger med Norwegians rute København-Las Vegas har disse prisene fra ulike lands nettsider:

  • Norge: 7.990 kroner
  • Sverige: 9.141 svenske kroner (8.358 kroner med valutakurs per 17. oktober)
  • Danmark: 6.582 danske kroner (8.316 norske kroner)
  • Storbritannia: 739,90 £ (7.926 kroner)

Samme togreise - ulike togselskap og priser

Vi har også sjekket hva det koster med en tur/retur-billett på toget mellom Oslo og Göteborg.

Der er det mye å spare på å handle hos SJ.se (Statens Järnvägar) i stedet for hos NSB.no.

Nå er dette selvsagt ikke samme selskap - men reisen foregår med samme tog.

Her er det drøye 40 prosent billigere ved kjøp hos det svenske togselskapet framfor hos NSB:

Billigste tur/retur-billett på samme dato og med samme tog koster:

  • NSB.no: 841 kroner
  • SJ.se: 598 svenske kroner - tilsvarende 547 norske kroner (med valutakurs per 17. oktober)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer