Sjekk inn på cella

Bak boltede fengselsdører sover du trygt ... eller?

Publisert
Sist oppdatert

Lyst til å prøve deg som fengselsfugl, men ikke helt lysten på å grumse til rullebladet ditt for å få det til?

Du kan leie deg inn på et av disse fengselshotellene og få en mer eller mindre livaktig følelse av hvordan det er å sitte fengslet. Forskjellen på deg og en vanlig fengselsfugl er selvsagt at mens du kan sjekke ut når som helst, er det andre som bestemmer oppholdets lengde for ekte fengselsfugler. Og du må dessuten betale.

Her er noen gamle fengsler som i dag er gjort om til hoteller eller overnattingssteder. Vet du om andre fengselshoteller som er verdt et besøk? Skriv det inn i debattforumet under.

Sov som i en virkelig fange på dette gamle militærfengselet. Foto: Karosta-fengselet
Sov som i en virkelig fange på dette gamle militærfengselet. Foto: Karosta-fengselet Vis mer


Karosta-fengselet, Latvia

Dette fengselet utenfor Liepaja i Latvia er ingen spøk. Her blir du fratatt alle personlige eiendeler ved innsjekk, du må gjennom en legesjekk på et lugubert legekontor, du blir avfotografert og registrert, før du blir marsjert til cella og låst inne. Dette er en del av en ekstrempakke på dette latviske fengselshotellet. Innsjekk er klokken 21, og utsjekk er kl. 9. Frokost er ikke inkludert.

Dette er opprinnelig et militærfengsel fra 1905, som ble overtatt og videreført som fengsel av KGB på 1970-tallet. Opphold her var langt fra hyggelig, og hyggelig er det fremdeles ikke, skal vi tro beretninger herfra. "Hotellet" selv reklamerer for at det er "uvennlig, ukomfortabelt, uoppvarmet og helårsåpent" ... Det var fengsel her frem til 1997.

Pris: 10 lvl (115 nok) per person for ekstemnatten, 8 lvl (92 nok) per person per natt for kun overnatting på cella.

På nett: karostascietums.lv

Fengselshotel Löwengraben, Sveits

I likhet med det latviske fengselshotellet, satser også dette sveitsiske hotellet på en fengselsopplevelse med fengselsfølelse. Bygget er fra 1862, og det var ekte fengsel for ekte fanger til 1998. Her kan du velge om du vil bo i mer luksuriøst oppussede suiter, eller om du vil sove på cella slik den var da det bodde fanger her. Et visst antall av rommene i fengselet er renovert i samarbeide med lokale vernemyndigheter, for at cellene skal være så nært opptil de ekte fengselscellene som mulig.

Fengselet ligger midt i gamlebyen i Lucerne. Her serveres det til og med frokost!

På nett: jailhotel.ch

Pris: Prisene avhenger av romkateori og sesong. En natt i naturtro celle koster fra 73,83 euro (596 nok) for trippelrom i lavsesongen til 113 euro (912 nok) i høysesongen. De beste suitene koster fra 107,67 euro (869 nok) i lavsesong til 187 euro (1.509 nok) i høysesong.

Åpent miljø på Långholmen ... Foto: Långholmen hotell
Åpent miljø på Långholmen ... Foto: Långholmen hotell Vis mer


Långholmen fengselshotell, Sverige

Svenskene har også sitt eget fengselshotell, og det endog i den stockholmske skjærgården. På Långholmen er det både hotell, vandrerhjem, restaurant, vertshus og pub, konferanse- og festlokaler. Da bygningene holdt fengselsfugler innesperret, het det Kronohäktet. I dag kan du oppleve fengselstidens historie gjennom å bo der som gjest og/eller ved å besøke fengselsmuseet som også holder til her. Plassen var fengsel i 250 år, frem til 1975, da den siste fangen forlot fengselet. Hotellvirksomheten åpnet i 1989, etter to års renovering.

Långholmen er Stockholms 7. største øy.

På nett: langholmen.com

Priser: Dobbelcelle koster 1.740 sek (1.496 nok) per rom i uka, og 1.370 sek(1.178 nok) per rom i helg og sommer. Frokost er inkludert. I vandrerhjemmet koster en seng fra 270 sek (232 nok) per voksen i sovesal. Utgifter til frokost kommer i tillegg.

Mount Gambier fengsel, Australia

Her er det ikke mye som er forandret og tilrettelagt, etter at bygningen gikk fra fengsel til hotell - det betyr at dette ikke er noe seksstjernershotell. Dette er et overnattingssted spesielt beregnet på ryggsekkturister. Det sier seg selv når det er snakk om seks- og timannsrom. Den gamle messehallen, hvor de innsatt fikk servert dagens måltider, er restaurant i dag.

Hotellet ligger cirka en kilometer fra sentrum av byen Mount Gambier i den sørøstre delen av Sør-Australia. Det er forskjellige romtyper å velge mellom, fra dobbelceller til tre-, seks og timannsceller. Alle cellene har den opprinnelige varmeovnen stående, fra den gang beboerne ar straffedømte, men i motsetning til fangene som måtte slå av varmen klokka 22, så kan dagens gjester nyte godt av varme hele natten gjennom.

På nett: jailbackpackers.com

Pris: 45 dollar (211 nok) for dobbelcelle, eller 20 dollar (94 nok) for seng på sovesal.

Stav Gjestegård ligger på Skjetten ved Lillestrøm. Foto: Stav Gjestegård
Stav Gjestegård ligger på Skjetten ved Lillestrøm. Foto: Stav Gjestegård Vis mer


Stav Gjestegård, Norge

Stav Gjestegård heter det i dag, men det var en gang at beboerne ikke akkurat følte seg som gjester her på gjestegården på Skjetten ved Oslo. Gjestegården ble bygget som distriktsfengsel i 1863, og ble drevet som det frem til 1904, da fengselsdriften ble nedlagt. I 1923 flyttet sinnslidende kvinner inn på det som fra da av og frem til 1975 het Stav Pleiehjem. Da pleiehjemmesdriften ble avrundet, ble bygget kjøpt opp av private, og ombygget til hotell.

På nett: kasjotten.no

Priser: 700 kroner for enkeltrom, 950 kroner for dobbeltrom.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer