Oppmøte flyplass

Sjekk når du må møte

Derfor skal du ikke reise til flyplassen altfor tidlig før avreisen.

JULEDRØM: Reisen hjem til jul kan ta lengre tid enn reisen i sommerferie. Men det er ingen grunn til å møte opp alt for tidlig. Foto: Odd Roar Lange
JULEDRØM: Reisen hjem til jul kan ta lengre tid enn reisen i sommerferie. Men det er ingen grunn til å møte opp alt for tidlig. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du reise med fly før julaften? Da lurer du kanskje på når du bør møte opp på flyplassen før reisen starter?

Møter du for tidlig så kan du skape et problem for andre. Møter du for seint så kan du skape et problem for deg selv.

Men hva er det perfekte tidspunktet?

Klare for utfarten

Det er selvsagt stor forskjell på om du skal reise fra en liten lokal flyplass med få flyavganger og stor fleksibilitet, enn om du skal dra fra en av de store flyplassene i Norge.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men noen av rådene gjelder for dem alle.

Ved Oslo Lufthavn, Norges hovedflyplass, er alt klart til å ta imot passasjerene som skal av gårde før jul. Torsdag 22. desember er den store dagen med rundt 74 000 reisende.

- Det aller viktigste er å følge rådene fra flyselskapet du skal reise med. Det er disse som best vet hvilke oppmøtetider for innsjekking som gjelder for din reise, sier Harald Nygaard Kvam, kommunikasjonsdirektør ved Oslo Lufthavn til DinSide.

Tidene som gjelder

For reiser innenlands er det felles råd fra SAS, Norwegian, Flyr, Widerøe og Norwegian.

De anbefaler at du sjekker inn minst 60 minutter før avgang.

For flyginger innenfor Skandinavia og til Finland anbefaler de innsjekking to timer før avgang. Dette gjelder alle reisende. Og her er fristene du må følge:

  • Innsjekking/bagasjelevering stenger 30 minutter før avgang.
  • Innsjekking/bagasjelevering stenger 45 minutter før avgang. (Finland)
  • Ombordstigning stenger 20 minutter før avgang.

Langtur

For reiser fra Norge til destinasjoner i Europa anbefales det at du sjekker inn minst to timer før avgang.

  • Innsjekking/bagasjelevering stenger 30 minutter før avgang for pluss/full flex-billetter.
  • Innsjekking/bagasjelevering stenger 40 minutter før avgang for alle andre.
  • Ombordstigning stenger 20 minutter før avgang. Gjelder alle reisende.

Skal du på langtur, slik som til USA eller Asia, så anbefales det innsjekk minst tre timer før avgang.

  • Innsjekking/bagasjelevering stenger 60 minutter før avgang (SAS Business/SAS Plus etc.).
  • Innsjekking/bagasjelevering stenger 90 minutter før avgang for alle andre.
  • Ombordstigning stenger 35 minutter før avgang. Gjelder alle reisende.

Dette må du huske

Skal du gå gjennom passkontrollen så må du beregne god tid. Her kan det fort bli kø for pass- og dokumentkontroll. Det er passasjerenes ansvar å sørge for at de holder seg oppdatert på kravene som til enhver tid gjelder.

Det er viktig at du er på flyplassen i god tid når du reiser til USA. Her må du må medregne ekstra tid til innsjekking og sikkerhetskontroll.

Dette er på grunn av strenge forskrifter fra US Transportation Security Administration (TSA), som påvirker alle avganger til USA. Husk at dette også gjelder også alle passasjerer med mellomlanding.

Charterflyene

- For folk som skal reise med charterfly er det egne frister. Informasjon om dette finner du i dokumenter og e-post fra reisearrangøren. Vi opplever at enkelte møter opp lenge før innsjekkingen åpner. Det medfører bare at man må vente ekstra lenge i avgangshallen, sier Harald Nygaard Kvam.

Det normale for charterreiser er at innsjekking/bagasjelevering stenger 60 minutter før avgang. Her er det ombordstigning stenger 20 minutter før avgang som gjelder.

Men husk at om du bestilt en charterreise gjennom et reisebyrå så kan det være andre restriksjoner som gjelder. Du bør kontakte turoperatøren for mer informasjon dersom du er i tvil.

Igjen er det viktig å påpeke at du må passe på at du har nok tid til å gå gjennom passkontrollen når du reiser fra Skandinavia til et land utenfor Schengen-området.

Ikke møt for tidlig

Flyplassene er ikke bygget for at alle passasjerer skal møte opp altfor tidlig. Da blir det fort opphoping av folk og håndbagasje i avgangshallen, ved innsjekkingsautomatene, i sikkerhetskontrollen, i restauranter og ved gatene.

- Det smarte er å benytte digital innsjekking og levere bagasjen ved de automatiske bagasjebåndene. Ta deretter med det digitale boardingkortet og gå til sikkerhetskontrollen og vær godt forberedt til denne slik at det ikke blir ekstra mye kø og venting.

- Bør man møte opp litt tidligere hvis været er dårlig?

- Flyene går ikke noe tidligere når været er dårlig, men husk å beregne at reisen til flyplassen kan ta litt lengre tid enn vanlig om været er dårlig.

De som jobber ved flyplassene er godt forberedt på den økte flytrafikken. Og når passasjerene også planlegger godt så skal dette gå fint for reisen hjem til jul, avslutter Harald Kvam Nygaard ved Oslo Lufthavn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer