- Sjekk redningsvestene årlig

Vester som blir liggende i båten i årevis, kan være dødsfeller.

Alle typer redningsvester kan lett bli skadet uten at vi er klar over det. Sjekk dem derfor hvert år. Foto: Colourbox
Alle typer redningsvester kan lett bli skadet uten at vi er klar over det. Sjekk dem derfor hvert år. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er i høyeste grad livsviktig å sjekke at utstyret er i orden.


- Alle som eier redningsvester bør sjekke dem årlig. Vester blir ofte liggende i båter i årevis uten at de blir sjekket, noe som skaper en falsk sikkerhet, sier Dag Kaare Nordengen til DinSide Helse.

Han er daglig leder i Seatronic AS som selger redningsvester, og forteller at rutinemessige kontroller har avslørt vester som ikke er tette.

Les også: - Gambler med barns bilsikkerhet

Lekker etter 12 timer

Uttalelsene til Nordengen kommer i forbindelse med tilbaketrekkingen av oppblåsbare vester fra Seago med produksjonsperiode fra siste kvartal 2005 til og med første kvartal 2007. Mer info: www.seatronic.no.

Ifølge en pressemelding på nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), er bakgrunnen at noen av vestene ikke opprettholder tilstrekkelig mye luft i lungen etter 12 timer.

Det har foreløpig ikke blitt funnet produkter med feil i Norge.

- Lufttapet er veldig lite og vi anser ikke sitasjonen som kritisk. Det har kun blitt påvist lekkasje i vesten etter mange timer, og da kan man bruke ”flyvertinnemetoden”, altså blåse luft i vesten selv, understreker Nordengen.

Sol, sommer og sjø. Kontroller redningsvestene en gang i året før du drar til sjøs. Foto: Colourbox Foto: Colourbox
Sol, sommer og sjø. Kontroller redningsvestene en gang i året før du drar til sjøs. Foto: Colourbox Foto: Colourbox Vis mer


- Årlig kontroll

Alle typer redningsvester kan derimot lett bli skadet uten at vi er klar over det.

Nordengen oppfordrer derfor alle som eier oppblåsbare redningsvester, til å kontrollere dem årlig ved å blåse dem opp og la dem ligge i 24 timer.

Les også: De store sommermytene

Hvis vesten fremdeles er hard, fungerer den som den skal. Holder ikke vesten på luften, bør de sendes inn til forhandleren for en sjekk.

- Vi har fått mange telefoner fra folk som har blåst opp vestene sine på bakgrunn av brev og internettoppslag om denne saken. Da først har de funnet ut at utløsningsmekanismen har gått ut på dato. Fiskekroker kan eksempelvis lett kan lage hull på vester og CO2-patroner må sjekkes og skiftes ut hvis de er punktert, sier Nordengen.

- Livsviktig å sjekke

- Det er i høyeste grad livsviktig å sjekke at utstyret er i orden, bekrefter Ingvar Johnsen, kommunikasjonssjef for Redningsselskapet, til DinSide Helse.

Han sier det svært sjelden skjer ulykker på grunn av feil på redningsvester, men at det allikevel er viktig å passe på, da spesielt utløsermekanismen.

- Er du usikker på om en fiskekrok har laget hull i vesten, kan du blåse opp vesten og legge den i badekaret for å se om den virker som den skal, sier Johnsen.

Vedlikeholdsråd av redningsvester

 • Kontroller at det ikke er skade på yttertrekk eller sele/belte.
 • Blås opp vesten for munn med det manuelle oppblåsingsrøret, og la vesten ligge et døgn. Et tap på inntil fem prosent av luften er akseptert.
 • Skru ut CO2-patronen og innspiser denne grundig. Den må skiftes hvis den er punktert eller viser tegn på skade eller korrosjon. Vei patronen og sjekk at vekten stemmer med det som står inngravert i metallet.

 • Sørg for at patronen er skikkelig skrudd fast.
 • Hvis vesten har løst seg ut automatisk, er det viktig å skifte patron og utløsermekanisme før vesten pakkes sammen.
 • Kontroller uløsermekanismen (denne er forskjellig på forskjellige merker, så ta vare på og les bruksanvisningen!).
 • Ha alltid en ekstra patron og utløser i reserve.
 • Kilde: Redningsselskapet.no • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer