Høye billettpriser i Nord-Norge:

Sjokkpriser for fly innenlands: - Horribelt

For at Caspian (5) og Cedrik (3) skal besøke besteforeldrene i sør, må familien ut med flere titusen kroner. - Vi må spare lenge hvis vi skal få det til.

REAGERER: Kathrine Fjelleng Mikalsen synes det er kjipt at barna ikke kan besøke besteforeldrene sine oftere. Fra venstre: Caspian (5), far Christoffer Robin Jensen, mor Kathrine Fjelleng Mikalsen og Cedrik (3). Foto: Privat
REAGERER: Kathrine Fjelleng Mikalsen synes det er kjipt at barna ikke kan besøke besteforeldrene sine oftere. Fra venstre: Caspian (5), far Christoffer Robin Jensen, mor Kathrine Fjelleng Mikalsen og Cedrik (3). Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er bare tragisk at man ikke har mulighet til å reise på ferie innenlands lenger, sier Kathrine Fjelleng Mikalsen til Dagbladet.

Hun og samboeren, Christoffer Robin Jensen, er bosatt i Kjøllefjord sammen med deres to barn Cedrik (3) og Caspian (5). Kathrine forteller at de hadde et sterkt ønske om å besøke foreldrene hennes som bor på en øy utenfor Sandnessjøen.

Men da de sjekket billettprisene for dagene i vinterferien, fikk de seg en stor overraskelse.

Familien må nemlig ut med rundt 50 000 kroner for tur-retur dersom de skal reise fra den nærmeste flyplassen og til Mosjøen.

- Man kan ikke gjøre så mye annet enn å riste på hodet og himle med øynene. Det er jo bare tragisk, sier Mikaelsen.

Det var NRK som omtalte saken først.

1500 kilometer unna hverandre

Det er flere ting Mikaelsen synes er kjipt med de stive billettprisene, blant annet at hun får sett familien sin mye sjeldnere.

- Det aller kjipeste er at ungene våre ikke får det samme forholdet til besteforeldrene sine som de kunne hatt.

Ifølge Mikaelsen får barna og foreldrene hennes sett hverandre rundt to ganger i året på sommertid. For det er mulig å kjøre bil til og fra besteforeldrene, så lenge man stålsetter seg for å sitte bak rattet i mange timer i strekk.

- Kjøreturen er på rundt 1500 kilometer, og da må man regne med å kjøre i hvert fall to dager. Dette fordi at vi ikke kan kjøre i ett med to små barn i bilen.

- Flyene er vårt kollektivtilbud

Samboerparet kan heller ikke sende Cedrik (3) og Caspian (5) alene på et fly, slik at billettkostnadene halveres.

For det første er de for små, og får det andre så går det ikke direktefly.

- Det er ikke bare ett, men to flybytter. Først i Tromsø, så i Bodø.

Hurtigruta er det andre alternativet etter fly. Men i likhet med å kjøre bil, tar også den litt over to døgn.

- Flyene er vårt kollektivtilbud her oppe. Vi bruker fly også når vi skal på en vanlig rutinekontroll på sykehuset, fordi det er 43 mil unna der vi bor.

Forstår frustrasjonen

Siv Mossleth, stortingsrepresentant for Senterpartiet, er enig i at prisen på kortbanenettet er for høy.

- Kortbanenettet er Nord-Norges kollektivtilbud; det er et kjempeviktig tilbud for folk som er bosatt i nord. Jeg har stor forståelse for at folk reagerer, sier Mossleth til Dagbladet.

Hun forteller at Senterpartiet ønsker å gjøre noe med ulempene ved å bo i distriktene.

- Vi har planer om å redusere flyprisene, fordi vi vil at det skal være mulig å både bo og drive næring i hele landet, sier Mossleth.

DRAMATISK: Her er Rollan Roberts II på vei inn for å kunngjøre at han vil stille til valg som president i USA. Men underveis skjer det noe dramatisk. Video: www.RollandRoberts.com Reporter: Marte Nyløkken Helseth, Dagbladet TV. Vis mer

Stortingsrepresentanten forstår frustrasjonen til de som må betale høye priser for å reise.

- Det er uhørt at det skal være så store prisforskjeller for å fly innenlands. Men vi har i en plan for bedring i framtiden, avslutter Mossleth.

- Helt uforståelig

Det har ikke alltid vært så dyrt å reise til Sandenssjøen, forteller Mikaelsen. Ifølge henne kom den verste økningen samtidig som corona-restriksjonene.

- Det var færre som reiste, og da kunne vi skjønne det litt. Men nå er det helt uforståelig. Vi sjekka prisene før jul også, og da kostet det rundt 33 000 - 34 000 for oss fire, sier moren.

- Så vi må spare lenge hvis vi skal få til en reise, fortsetter hun.

Fredag la samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fram en ny nasjonal strategi for norsk luftfart.

Statssekretær Bent-Joacim Bentzen i Samferdselsdepartementet sier at målet deres er å halvere prisen på flybillettene staten kjøper, i tråd med Hurdalsplattformen.

- Vi er inne i en kontrakt som forrige regjering har inngått med flyselskapene. Nå jobber vi med å se på prisene for den neste kontrakten som trer i kraft 1.april 2024, sier Bentzen til Dagbladet.

Begrensede midler

- Årsaken til at billettprisene på de kommersielle flyrutene er høyere enn billettprisene på anbudsrutene, er fordi vi flyr de kommersielle rutene uten tilskudd fra staten. Her gjenspeiler prisene det flyreisen faktisk koster.

Det skriver kommunikasjonsrådgiver i Widerøe, Lina Lindegaard Carlsen, til NRK og påpeker at det er viktig å skille mellom de forskjellige typene flyruter.

Statssekretæren i Samferdselsdepartementet forteller at de har begrensede midler som de skal fordele i hele landet, og at de derfor ikke vil kunne dekke hele behovet.

- Vi bruker omslag 900 millioner på å finansiere tilbud der selskapene ikke anser at det er kommersielt grunnlag. Utover det er vi bundet av EØS-avtalen og regelverket om fri konkurranse, så vi kan ikke subsidiere alle ruter, sier Bentzen til Dagbladet.

Blir hjemme

Bentzen understreker at de likevel skal utnytte handlingsrommet å gå inn med midler der de ser at det er mulig på de statlige kontraktene.

Familien i Kjøllefjord har bestemt seg for å ikke reise nordover denne vinterferien.

- Vi har ikke mulighet når prisen er på nesten 50 000 for ei uke, og det er bare for fly. For å komme oss til foreldrene mine, må vi ta ferge etter flyet, og da går det ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer