Reisetips:

Sjokkregning etter sydenturen

Derfor kan du ikke stole på fastlegen din.

FRA IDYLL TIL TRAGEDIE: Den hyggelige ferien kan bli en svært kostbar fornøyelse. Foto: Odd Roar Lange
FRA IDYLL TIL TRAGEDIE: Den hyggelige ferien kan bli en svært kostbar fornøyelse. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Du har sikkert hørt det før: «Dette må du se før du dør».

Men, ikke ta det bokstavelig for en hver pris. For det kan ende opp med en gigantregning. Nå advarer reiseforsikringselskapene mot «å ta en siste reise», eller å dra når man er syk.

CORONASERTIFIKATET: Med bare noen få tastetrykk får du coronasertifikatet lett tilgjengelig på mobilen din. I videoen viser vi deg hvordan! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Da regjeringen fjernet corona-rådet, om ikke å reise til utlandet, gikk nordmenns reiselyst i været. Det samme gjorde forsikringsselskapenes økning i sykeutgifter for nordmenn på utenlandsreise.

Tendensen er at sakene har blitt dyrere, og det er betydelig flere sykehusinnleggelser.

Millionregninger

– Vi har sammenlignet tall for september og oktober, og tendensen er soleklar, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til DinSide.

– Både i antall og erstatninger er økningen på over 50 prosent. Det dreier seg om flere millioner kroner i erstatninger i oktober.

Bare i oktober registrerte vi nærmere 500 skademeldinger knyttet til sykdom, sier han.

Forvirring

– I tillegg til gjenåpningen og opphevelse av det globale reiserådet, påvirkes tallene av at det var høstferietid, forteller Rysstad og fortsetter:

– Vi er spente på utviklingen fremover, ikke minst med tanke på usikkerheten som fortsatt råder og mye forvirring med «røde land». Flere er også usikre på hva som gjelder for forsikringen. Her er det verd å merke seg at man ikke kan angre seg etter bestilling og få penger tilbake selv om landet merkes som rødt, så lenge UD ikke fraråder reiser til landet.

Forsikringsselskapene i Norge forholder seg nemlig kun til norsk UDs reiseråd når de gjelder avbestillinger.

JA VI ELSKER - Å REISE: Nordmenn reiser igjen. Det betyr ekstra utgifter for forsikringsselskapene. Foto: Odd Roar Lange
JA VI ELSKER - Å REISE: Nordmenn reiser igjen. Det betyr ekstra utgifter for forsikringsselskapene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Mange eldre reiser

Det har også vært en tendens med mange saker knyttet til eldre i nordmenns vinterreisefavoritt Spania.

Her er det er verdt å merke seg at det reiseforsikringen dekker, er uventet og akutt sykdom etter at reisen har startet. Er man allerede syk før reisen, og med stor sannsynlighet vil trenge behandling, er dette ikke noe som dekkes av forsikringen.

Det er også viktig å huske på at forverring av eksisterende sykdom i en del tilfeller ikke dekkes.

Den enkelte bør derfor i samråd med sin lege vurdere om en reise er forsvarlig, utifra vedkommendes helsetilstand, råder reiseforsikringsselskapene. Men du kan ikke alltid stole på fastlegen din heller.

Overprøver legens råd

– Kan man reise trygt av gårde dersom fastlegen gir grønt lys for avreise?

– Vi kan overprøve en fastleges anbefaling om å reise. Det hender at vi ber om journalen til kunden, og får en annen lege til å vurdere om det var sannsynlig at de ville trenge behandling under reisen, sier Rysstad.

– Det at legen gir klarsignal, betyr ikke at man automatisk er dekket av reiseforsikringen dersom noe skulle forverre seg på reisen. Det kan bety at man sitter igjen med regningen for behandling og en eventuell hjemreise selv.

Kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring forteller at de har eksempler på private sykehus med en døgnpris på 250 000 kroner, og at dette ikke er en risiko det er verdt å utsette seg for.

– Derfor er det viktig at man tar kontakt med oss før avreise, dersom man er usikker på hva forsikringen dekker i forhold til legens anbefaling, sier Handeland.

– Vi tilbyr våre kunder en medisinsk forhåndsvurdering i forkant av en reise. Denne gjøres av medisinsk personale og er bindende for Tryg som selskap og loggføres, slik at kunden slipper spørsmål dersom det skulle oppstå en forverring. Man kan godt reise selv om man har en kronisk lidelse. Det vil være sykdommens stabilitet som vil være avgjørende, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg.

Kostbar hjemreise

- Vi kjenner dessverre til mange tilfeller der nordmenn reiser ut med eksisterende sykdom eller skader, som forverrer seg på reisen. Så dette er noe vi jevnlig er ute i pressen og advarer mot. Et eksempel kan være ryggproblemer, som i enkelte tilfeller kan ende med både operasjon og hjemreise til Norge på båre. Er disse problemene kjent fra tidligere vil de ikke dekkes av reiseforsikringen, sier Handeland videre.

Regningen kommer fort opp i flere hundre tusen kroner, og i verste fall sitter du igjen med med millionregning som du må dekke selv.

Siste reis

VED REISENS SLUTT: Kommer du deg hjem på egen hånd? Det er spørsmålet mange må stille seg før de reiser. Foto: Odd Roar Lange
VED REISENS SLUTT: Kommer du deg hjem på egen hånd? Det er spørsmålet mange må stille seg før de reiser. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

– Vi ser også ved jevne mellomrom at kunder reiser ut på tur med alvorlig kreftsykdom, som ved forverring som regel ikke er dekket gjennom forsikringen. I noen tilfeller kan dette være en slags «siste reise» med familie eller venner, så dette er tunge og vanskelige saker å behandle fordi det er mye følelser involvert, sier Handeland og fortsetter:

– Dersom man er usikker på hvorvidt man bør reise eller ikke, anbefaler vi kundene å ta «helsesjekken» på våre nettsider, eller om å ta kontakt med oss før avreise. Ingen av oss ønsker at kundene skal havne i en situasjon der forsikringen ikke kan hjelpe dem. Hos oss får man også muligheten til å prate med helsepersonell før avreise.

– Og, sett deg også alltid grundig inn i de lokale forholdene, smittesituasjonen og annet, og husk at ting fort kan endre seg. Det er viktig å vite noe om kapasiteten i helsevesenet dit man drar. Tenke gjennom, hva hvis jeg blir syk, kan det lokale sykehus ta meg i mot?, oppfordrer Rysstad i Gjensidige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer