Sjøulker - de ekte jordomseilerene

Etter å ha bodd 13 år på seks kvadratmeter, fått klaustrofobi for lukkede sko og blitt værfast av forelskelse en rekke ganger, har Jon Jørgensen aldri hatt det bedre. Vi slo av en seilprat med ham og "Berserk" kaptein Jarle Andhøy. Les ulkenes tips om hvordan seildrømmene dine kan krysse de syv hav.

Publisert
Sist oppdatert

- De fleste her hjemme vil nok påstå at jeg ikke er helt på nett, men jeg er mer på nett enn noen gang, ler Jon Jørgensen og skifter grep på skipsgitaren.

Kjøp lite, reis mye

Jeg treffer han en solfylt sommerdag over en tilbakelent karibisk kaffe på ripa til Northern Cross. Det hadde vært en perfekt dag for å heise storseilet og sette vind i skonnerten, men båten ligger på land i en liten Hurum-havn. Der har den ligget til oppussing i halvannet år nå, samtidig som den har fungert som husly for den 35 år gamle drømmeren fra Hvalstrand. Med 300 kroner i faste månedlige utgifter, masse tid og en plan om å seile til Lofoten etter jul, skimtes barnslig glede i Jons karismatiske skjegg. Han klimprer litt på gitaren, peker i verdensatlaset og forteller om hva som har fått ham til å leve livet der vindretningen tar ham.

- Du er så sær Jon..., men du har tid da!, sier kompisene mine til meg. De har nok rett. Det er jo litt sært å leve som jeg gjør, men for min egen del kunne jeg ikke hatt det bedre. Jeg velger å leve livet mitt på en måte hvor den kapitalistiske livsstilen her hjemme i Norge, sammen med presset og forventningene til å bli noe stort, ikke betyr så mye. Nordmenn liker å eie mye, mens jeg elsker å ikke ha for mye. Se på de som eier minst, de har ofte de mest ekte smilene, sier han og setter over nok en kaffekopp på gassblusset nede i byssa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer