Forbyr miljøskadelige stoffer i solkrem

- Skadelig for dyre- og planteliv både i hav og innsjø

Flere ferieparadis legger ned forbud mot enkelte miljøskadelige stoffer i solkrem - sjekk om din feriedestinasjon er en av dem.

FORBUD FRA 2020: Øysamfunnet Palau i Stillehavet innfører sitt forbud i 2020. Foto: NTB Scanpix
FORBUD FRA 2020: Øysamfunnet Palau i Stillehavet innfører sitt forbud i 2020. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I juni 2016 delte Dagbladet skremmende bilder av Great Barrier Reef i Australia, som er i ferd med å dø ut.

MILJØSKADELIGE STOFFER: Mange solkremer inneholder stoffer som skader naturen - nå tar flere steder grep for å bedre situasjonen. Foto: NTB Scanpix
MILJØSKADELIGE STOFFER: Mange solkremer inneholder stoffer som skader naturen - nå tar flere steder grep for å bedre situasjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Både på bakgrunn av dette, og andre farer som truer livet i havet, er det siden ifjor stadig flere land og ferieparadis som forbyr flere typer solkrem som inneholder visse miljøskadelige stoffer.

Noen steder kan du faktisk risikere en saftig bot dersom du tar med deg solkremer som inneholder stoffene som er forbudt.

Hawaii var ble det første stedet i verden til å forby utvalgte solkremer i mai 2018, kunne USA Today formidle. Forbudet vil tre i kraft i januar 2021.

Skader dyre- og planteliv i havet

Ifølge Framtiden i våre hender (FIVH) gjelder dette for eksempel noen av solfiltrene som brukes for at man ikke skal bli solbrent. To av stoffene som ble forbudt på Hawaii er ifølge FIVH oksibenzon og octinoxat, også kalt D5, da de kan skade dyre- og planteliv i havet. I tillegg antas de å være mulig hormonforstyrrende.

Dagbladet skrev ifjor at de to stoffene kan drepe korall under utvikling, øke blekingen av korallrev, samt skade genene til korallrevet og andre havorganismer.

Siden den gang har stadig flere aviser skrevet om steder og ferieparadis som forbyr miljøskadelige solkremer.

Trer i kraft tidligst 2020

Ifølge VG har disse stedene hittil bestemt forbud mot miljøskadelige solkremer:

  • Øya Bonaire i Karibien
  • Øysamfunnet Palau i Stillehavet
  • Hawaii
  • Key West (Florida)
  • Mexico forbyr solkrem i naturreservat

På de fleste steder, med unntak av Palau som du ser bilde fra øverst i artikkelen, trer forbudet i kraft i januar 2021. Ifølge BBC trer forbudet i Palau i kraft i januar 2020, og i Mexico er allerede solkrem forbudt å bruke i naturreservater.

Bonaire i Karibien. Foto: NTB Scanpix
Bonaire i Karibien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hawaii, her fra Waikiki beach på Honolulu. Foto: NTB Scanpix
Hawaii, her fra Waikiki beach på Honolulu. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Key West, Florida. Foto: NTB Scanpix
Key West, Florida. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Xel-Ha Naturpark, Mexico. Foto: NTB Scanpix
Xel-Ha Naturpark, Mexico. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Andre stoffer hoper seg opp i fisk

Siloksaner er ifølge FIVH også en annen svært problematisk stoffgruppe som også blir brukt i solkremer. Disse stoffene hoper seg opp i naturen og kan gjenfinnes i fisk, fugl og pattedyr, og ifølge en artikkel på forskning.no fra 2013 opphopes også stoffene i ørret og andre fiskearter i Mjøsa i Norge.

Siloksaner står ofte oppført på innholdsdeklarasjonen som cyclopentasiloxane (D5), cyclomethicone (D4) eller cyclohexasiloxane (D6).

Miljødirektoratets prioriteringsliste

– Bransjen har visst lenge at D5 er miljøskadelig. Miljødirektoratet plasserte stoffet på prioritetslisten for 10 år siden. Det er synd at store merkevareleverandører har valgt å ignorere den kunnskapen i 10 år, uttaler Riise på FIVH-hjemmeside.

Prioritetslisten er altså miljømyndighetenes liste over stoffer der målet er at utslippene skal stanses innen 2020.

Det er også verdt å merke seg at bruken av kjemikalier i kosmetikk og kremer ofte er større i kosmetikk i Amerika, enn i Europa, på grunn av andre og mindre strenge regler.

Slik velger du miljøriktig solkrem

Anja Bakke Riise, leder for FIVH, sier at mange solkremer innholder miljøgifter som sprer seg lett gjennom både luft og vann.

VELG SVANEMERKET: Leder for FIVH, Anja Bakke Riise, anbefaler deg å kjøpe svanemerkede solkremer. Foto: Framtiden i våre hender.
VELG SVANEMERKET: Leder for FIVH, Anja Bakke Riise, anbefaler deg å kjøpe svanemerkede solkremer. Foto: Framtiden i våre hender. Vis mer

- Men det er heldigvis enkelt å beskytte både seg selv og miljøet, sier hun.

Hun anbefaler deg å kjøpe svanemerkede solkremer, da de skal være uten både miljøgifter og mikroplast.

En solkrem som ikke er svanemerket tillates ifølge Mattilsynet å inneholde opptil seks prosent med oksybenzon og opptil ti prosent oktinoksat.

Riise understreker imidlertid på FIVH sine hjemmesider at ingen av solkremene er helsefarlige å bruke.

- Det er miljøegenskapene vi er bekymret for, vi oppfordrer alle til å bruke solkrem for å beskytte seg, uttalte hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer