Det er kun én vei opp til toppen av Danmark, og den samme ene veien ned. På vei oppover tofeltsveien får du den første fornemmelsen av om du har timet skagensbesøket bra, eller om du har truffet midt i høysesongen. For midt på sommeren er det travle tider og stor biltrafikk på veiene mot Skagen og Grenen og i Skagen by.
Skroll ned for mer info og bilder fra Skagen.
Vi har vel mer enn antydet det, men skriver det gjerne i klartekst: Skal du besøke Skagen og oppleve stedet fra sin beste side, gjør du klokt i å styre unna de travleste ferieukene, som i alle fall gjelder juli. Allerede tidlig i august begynner trykket å lette noe, og det er ikke fullt så stort press på veier, fornøyelser, overnattingssteder osv. Skagen er en liten by, og når alle som skal til Grenen må gjennom byen, blir det raskt køer og trangt om parkeringen.
Hvor er nå dette lyset?
Skagen er viden kjent for sitt spesielle lys, "skagenlyset", som skal være spesielt blått. Undertegnede må innrømme at jeg ved gjentatte besøk i Skagen har sett og sett etter dette spesielle lyset, men jeg er ennå ikke sikker på om jeg har sett det. Det blir mer en følelse av njo der, det må være det spesielle lyset eller ???
Men klart er jo lyset, da, spesielt godt ser man dette på vandring oppover Grenen, med hav på begge sider.
Grenen
Grenen er siste stopp og virkelig toppen av Danmark. Tar du deg ut til tuppen av landet kan du stå med en fot i Skagerrak og en fot i Kattegat. Det er en ganske fascinerende opplevelse, av den typen du bare ikke går glipp av, dersom du likevel er i Skagen. Du kan se og føle strømmene fra de to havene smelle sammen i store bølger.
Vær oppmerksom på sterke strømmer rundt Grenen. På tross av fristende strender, er det ikke tilrådelig å bade i disse traktene. Dette advares du også mot av store skilt som informerer om livsfare forbundet med bading.
Vassing i vannkanten er selvsagt noe annet, og å stikke tærne uti på selve tuppen av Grenen er et must. Du kan like godt trekke skjørtene godt oppover først som sist, for det skvulper godt når Kattegat møter Skagerrak.
Bading er selvsagt mulig dersom du trekker litt lenger ned mot Skagen; her er det lagt opp fine, lune badeviker som skjermer for bølgene.
Det er opparbeidet parkeringsplasser ved veiens slutt ute ved Grenen. Parkeringen her er avgiftsbelagt, men det er også mulig å parkere langs veien litt lenger mot Skagen. Da må du selvsagt gå litt lenger. Fra parkeringsplassen kan du gå langs stranden ut til tuppen, dette er cirka to kilometer. Du kan også ta Sandormen ut til Grenens spiss; dette er en vogn trukket av en traktor. Sandormen går i perioden medio april til slutten av oktober. Det koster 15 danske kroner for voksne og 10 for barn.
Skagensmalerne
Skagen forbindes også med Skagensmalerne, som ble tiltrukket av Skagen på grunn av havet, lyset, landskapet og fiskerlivet. Man snakker gjerne om malere som Peder Severin Krøyer, Christian Krohg og Anna og Michael Ancher, som malte i Skagen på slutten av 1800-tallet.
Du kan se de kjente skagensmalerne utstilt på Skagens Museum, og ellers kan du beundre skagensmalerier i mange varianter rundt om på byens overnattings- og spisesteder.
Skagens Museum ligger i Brøndumsvej, like ved det kjente Brøndums Hotel, som har huset mange kjente navn opp gjennom Skagens historie. Hotellet skjenket mange malerier til museet på 1940-tallet, og hotellet og museet hørte sammen inntil 1966. Du bør ta en kikk innom Brøndums Hotel dersom du likevel er i området; her oser det av historie og hygge. Om sommeren kan du innta en matbit utendørs, kanskje i den hyggelige haven.

Råbjerg Mile
Råbjerg Mile er Danmarks største vandre-sanddyne, og vel verdt et besøk. Sanddynen dekker et område på rundt to kvadratkilometer, og den er opp til 35 meter høy. Sanddynen flytter seg med vinden opp til 15 meter årlig, i øst-nordøstlig retning. Det er god utsikt fra toppen av sanddynen, og den deilige sanden er herlig for små og store føtter. Husk å ta med vann på varme dager; det kan bli hett, og det er ikke mulig å kjøpe vann ved sanddynen.
Den Tilsandede Kirke
Den Tilsandede Kirke, eller Sct. Laurentii Kirke som den heter, ble oppført i siste halvdel av 1300-tallet. På slutten av 1700-tallet ble kirken rammet av sandflukten som hadde lagt store områder øde siden 1600-tallet. Dette førte til at store deler av kirken ble liggende under sand, og menigheten måtte grave seg inn når det var gudstjeneste. Kirken ble nedlagt i 1795. I dag kan man kun se tårnet stikke opp av bakken; kirkeskipet og sakristiet er gjemt under bakken, men omrisset er avmerket med røde påler.
Sussi og Leo
Musikerne Sussi og Leo er kjente over hele Danmark, og er en stor attraksjon i Skagen. La oss bringe det på det rene med en gang: Denne duoen er ikke kjent for sin vakre musikk og tiltalende fremtreden, men heller det motsatte. De spiller gamle kjente klassikere som Hello Mary Lou, Smoke on the water og diverse danske låter, på noe vi kan kalle sin egen måte De har gjort suksess over hele Danmark, og har reist på turneer landet over i flere år. Du kan oppleve dem live på Skansen i Skagen flere dager i uken, og her står stemningen i taket. Du bør være tidlig ute, eller regne med køståing i høysesongen. Her er det trengsel.
Sussi og Leo har også sin egen butikk, Sussi & Leo shoppen, i Sct. Laurentii Vej i Skagen. Her selges alle mulige tenkelige og utenkelige Sussi & Leo-klenodier prydet med duoens blide 80-talls åsyn; som for eksempel G-streng med bryllupsbilde av Sussi og Leo, Sussi & Leo kondomer, T-skjorter, drops, penner, caps, tannbørster med mer
Bo
Skagen er en liten by med rundt 13.000 innbyggere, men her er et 20-talls hoteller og pensjonater, to vandrerhjem, flere campingplasser og flere feriehusformidlere. De fleste av hotellene er mellomklassehoteller som tilbyr både rom med og rom uten bad og toalett. Dersom det er viktig for deg med fasiliteter på rommet, bør du forsikre deg om dette før du bestiller.
For overnatting i høysesongen bør du forhåndsbestille, i alle fall dersom du har planlagt å bli noen dager. Det er sjelden noe problem å finne et eller annet rom på et eller annet overnattingssted, men for å slippe tidkrevende ringerunder for å spore opp et rom, og for å slippe å flytte mellom hoteller dersom oppholdet er av mer enn en dags varighet, er det greit å være føre var.
Spis
Her er det serveringssteder for enhver smak; alt fra pizza og pasta til fisk og skalldyr. Særlig av sistnevnte kategori finnes mange smakfulle muligheter, først og fremst på havna. Småbåthavna med sine spisesteder er travel på sommerstid; båtene ligger så tett at man nesten ikke skjønner hvordan det er mulig å få båten ut derfra, og langbordene ved bryggehusene er rimelig pakket med feriegjester. Her er alt fra enklere spisesteder som serverer rimelige fiskeretter, til dyrere fiskerestauranter. Pakhuset fiskerestaurant i det gamle pakkhusets andre etasje, kan anbefales for deg som søker etter en førsteklasses fiskerestaurant. Ellers kan kjøkkenet på Brøndums Hotel anbefales også for fiskeelskere.