Skål for St. Patrick's Day

Dette er dagen for øldrikking.

Det går med mye Guinness når irene feirer St. Patrick's Day. Foto: DinSide
Det går med mye Guinness når irene feirer St. Patrick's Day. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn har 17. mai, mens irene har St. Patrick's Day. 17. mars er selve dagen, og selv om feiringen har foregått siden fredag, topper det seg i dag.

St. Patrick's Day er vel egentlig en miks av 17. mai og karneval. Irene går mann av huse for å se paradene som arrangeres i små og store byer landet over. Deltakerne kler seg ut ettere alle kunstens regler, og det spilles keltisk folkemusikk og drikkes Guinness til langt på natt.

Det er ikke bare irene som er glade i det mørke brygget. Hver dag drikkes det totalt 10 millioner glass Guinness i totalt 150 land. Også i Norge er det mange som liker ølet med den karakteristiske smaken. I 2008 ble det solgt i overkant av 700.000 liter Guinness her til land, forteller Bjørn Thorvaldsen i Ringenes. Det er en vekst på over 12 prosent fra 2007. Les mer om Guinness: Verdens største halvliter

Lyst til å feire på en irsk pub? Se oversikten over irske puber i Norge her.

St. Patrick var forøvrig mannen som kristnet Irland på midten av 400-tallet. Han brukte den irske hvitkløveren til å forklare den hellige treenighet. Hvitkløveren er den dag i dag et viktig symbol for Irland - akkurat som Guinnessen er det. Grønt er Irlands farge, fordi øya også går under navnet Eire, den grønne øya.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.