Skal klokka fram eller tilbake?

Vi er kommet til den tiden av året hvor folk lurer på om viseren skal fram eller tilbake. Her er svaret.

NEIMEN SE PÅ DENNA KAREN: Et armbåndsur er ofte å foretrekke framfor veggklokker hvis du er usikker på hva klokka er. I helga gjelder det å være ekstra oppmerksom på tida! Foto: colourbox.com
NEIMEN SE PÅ DENNA KAREN: Et armbåndsur er ofte å foretrekke framfor veggklokker hvis du er usikker på hva klokka er. I helga gjelder det å være ekstra oppmerksom på tida! Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste vet nok ikke at det er New Zealand som har skylda for at to helt spesielle søndager hvert eneste år ødelegger alt fra kinoavtaler til ferier og arbeidsdager.

Hvis været skal legges til grunn har sommertida allerede vært over i lang, lang tid, men formelt sett tar den ikke slutt før i helga. Da skal du nemlig stille klokka igjen.

Fram eller tilbake?

Ifølge en kort og tydelig pressemelding fra Nærings- og handelsdepartementet skjer dette formelt sett klokka 03:00 natt til søndag 25. oktober, men ingen vil straffe deg hvis du jukser litt og gjør det før du legger deg, eller når du står opp søndag morgen.

Retningen er den samme som den alltid har vært om høsten: Klokka skal stilles en time tilbake.

En gyllen huskeregel som jeg aldri glemmer er å tenke på sommermøblene - selv om du verken har sommermøbler eller hage. Disse møblene skal nemlig fram om våren, mens de settes tilbake igjen når høsten kommer.

Kontroversielt

Selv om sommertidsfenomenet i enkelte land har vært meller mindre formalisert siden 1895, har praksisen med å stille klokka to ganger i året fortsatt sine kritikere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer