Brøyting på Oslo Lufthavn

Skal teste selvkjørende brøytebiler på Oslo Lufthavn

Til vinteren skal Avinor teste ut autonome brøytebiler på Oslo Lufthavn.

SELVKJØRENDE BRØYTEBIL PÅ OSLO LUFTHAVN: Avinor skal teste ut to selvkjørende brøytebiler på Oslo Lufthavn i vinter. Målet er en stadig mer effektiv flyplass. Enn så lenge vil det være en sjåfør med for observasjon. Foto: Avinor
SELVKJØRENDE BRØYTEBIL PÅ OSLO LUFTHAVN: Avinor skal teste ut to selvkjørende brøytebiler på Oslo Lufthavn i vinter. Målet er en stadig mer effektiv flyplass. Enn så lenge vil det være en sjåfør med for observasjon. Foto: Avinor Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Siden 2010 har Avinor hatt en visjon og et ønske om å automatisere vintervedlikehold. I mars ble autonom snørydding demonstrert på Fagernes lufthavn, og i vinter tar Avinor steget videre med testing av to selvkjørende brøytekjøretøy på Oslo Lufthavn, skriver Avinor i en pressemelding.

Prosjektet skal ifølge Avinor være et av de første i verden der store maskiner skal kjøre autonomt, og sørge for å holde flyplassområder snøfrie.

Begge bilene som skal testes ut er ifølge Avinor av samme type; To Mercedes-vogner som ble testet på Fagernes i vinteren som var.

Oppstart ved årsskiftet

Testkjøringen skal foregå under normal vinteroperasjon med oppstart rundt årsskiftet og fram til april 2019.

- Målet er å teste de ut i reelle brøyteoperasjoner. Dette for å teste systemene, lære mer og videreutvikle disse, sier Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor, til Dinside.

Det vil alltid være en fører med for overvåking - og som skal kunne gripe inn dersom det skulle bli nødvendig.

- Man kan sammenlikne dette med å være pilot på et fly. Teknologien gjør en del av jobben, men vi må fremdeles være med og observere og kunne gripe inn, forklarer Vidar Snerten, fagsjef for flysidedrift på Oslo Lufthavn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer