Det er først og fremst på grunn av naturen at utenlandske turister kommer til Norge. Derfor er det ikke så rart at våre nasjonalparker blir trukket frem på denne listen, som har med nasjonalparker i både Norge, Sverige og Danmark.
Det er den britiske avisen The Guardian som presenterer det de mener er de flotteste naturområdene i Skandinavia. Nå er det selvsagt ikke en objektiv vurdering, for det er tvilsomt at avisen har besøkt alle nasjonalparkene som finnes i Skandinavia. (Det finnes 36 i Norge, 28 i Sverige, og én i Danmark, som skal få fem.) Dessuten er alle de tre skandinaviske landene representert på listen, for ikke å gjøre noen fornærmet.
Men likevel, her er de fem nasjonalparkene som er trukket frem:

Hardangervidda Nasjonalpark
Avisen skriver at om sommeren er Europas største fjellplatå, Hardangervidda, full av blikkstille vann og "fortapte" steiner blant mose og lyng, med beitende ville reinsdyr og en og annen rev tuslende forbi. Her trekkes det omfattende stinettet og turisthyttene frem. Om vinteren forandrer Hardangervidda seg, og ser ut som om den er dekket av pisket krem, mener avisen, og forteller at da er det langrennsløperne som tar over stiene på platået.
På nett: Hardangervidda Nasjonalpark
Se bildene fra nasjonalparkene

Thy Nasjonalpark, nordvest i Danmark
Dette er Danmarks aller første nasjonalpark, og den ble opprettet så sent som i 2007. Danmark er jo ikke et stort land, og det er lite uberørt natur der, så denne parken er liten i forhold til de norske og svenske nasjonalparkene. Det er rett og slett en 12 kilometer bred landstripe som ligger ut mot Kattegat og Nordsjøen, på nordvestspissen av Jylland. Hele parken er 234,7 kvadratkilometer stor. Ikke rare greiene sammenlignet med Hardangervidda Nasjonalpark, som er 3.422 kvadratkilometer stor. Parken består av heier og sanddyner, og smykkes av små fiskelandsbyer og furuskog. Det er selvsagt flere sykkelruter gjennom parken, og man kan overnatte på kroer, vertshus eller campingplasser. Parken er dessuten et eldorado for fiskere og fugleinteresserte.
På nett: Thy Nationalpark

Abisko Nationalpark, Nord-Sverige
Denne nasjonalparken, som ligger nær grensen mot Norge, ved Kiruna, er heller ikke stor. Den måler 77 kvadratkilometer, og ble opprettet i 1909. Den 435 kilometer lange Kongeveien går gjennom parken, og den er populær både blant vandrere og skiløpere. Hundesledekjøring og midnattsol er to andre stikkord.
På nett: Abisko Nationalpark
Se bildene fra nasjonalparkene

Ängsö Nationalpark, utenfor Stockholm
Denne øya ligger i Stockholms skjærgård, og er dermed en veldig lett tilgjengelig nasjonalpark for alle som befinner seg i Stockholmsområdet. På øya ligger en gård fra 1800-tallet, som fortsatt drives slik man gjorde det den gang. Det er de flotte blomsterengene med sine sjeldne markblomster som er den største severdigheten, og derfor er det om våren og på forsommeren Ängsö er mest populær å besøke. Dette er heller ikke store parken, for øya er ikke mer enn 7,3 kvadratkilometer stor.
På nett: Ängsö Nationalpark

Jotunheimen Nasjonalpark
Den britiske avisen trekker frem Jotunheimens fjell, isbreer og selvsagt Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell (2.469 moh.). Turen over Besseggen nevnes, samt aktiviteter som fjellvandring, rideturer, rafting, fisking osv. Om vinteren er det langrenn som gjelder, og avisen nevner turistforeningens hytter, der det alltid er plass for en sliten turgåer. Jotunheimen er 1.151 kvadratkilometer stor.
På nett: Jotunheimen Nasjonalpark
Se bildene fra nasjonalparkene
Mer fra den norske fjellheimen? Les disse:
Høyt til hest - ridetur i fjellet