Skandinavias flotteste nasjonalparker

En britisk avis har plukket ut det de mener er Skandinavias flotteste nasjonalparker. Norge er selvsagt sterkt representert.

Publisert
Sist oppdatert

Det er først og fremst på grunn av naturen at utenlandske turister kommer til Norge. Derfor er det ikke så rart at våre nasjonalparker blir trukket frem på denne listen, som har med nasjonalparker i både Norge, Sverige og Danmark.

Det er den britiske avisen The Guardian som presenterer det de mener er de flotteste naturområdene i Skandinavia. Nå er det selvsagt ikke en objektiv vurdering, for det er tvilsomt at avisen har besøkt alle nasjonalparkene som finnes i Skandinavia. (Det finnes 36 i Norge, 28 i Sverige, og én i Danmark, som skal få fem.) Dessuten er alle de tre skandinaviske landene representert på listen, for ikke å gjøre noen fornærmet.

Men likevel, her er de fem nasjonalparkene som er trukket frem:

Fra Hardangervidda Foto: Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Fra Hardangervidda Foto: Anders Gjengedal/Innovasjon Norge Vis mer


Hardangervidda Nasjonalpark

Avisen skriver at om sommeren er Europas største fjellplatå, Hardangervidda, full av blikkstille vann og "fortapte" steiner blant mose og lyng, med beitende ville reinsdyr og en og annen rev tuslende forbi. Her trekkes det omfattende stinettet og turisthyttene frem. Om vinteren forandrer Hardangervidda seg, og ser ut som om den er dekket av pisket krem, mener avisen, og forteller at da er det langrennsløperne som tar over stiene på platået.

På nett: Hardangervidda Nasjonalpark

Se bildene fra nasjonalparkene

Fra Thy Nationalpark Foto: Skov og Natur
Fra Thy Nationalpark Foto: Skov og Natur Vis mer


Thy Nasjonalpark, nordvest i Danmark

Dette er Danmarks aller første nasjonalpark, og den ble opprettet så sent som i 2007. Danmark er jo ikke et stort land, og det er lite uberørt natur der, så denne parken er liten i forhold til de norske og svenske nasjonalparkene. Det er rett og slett en 12 kilometer bred landstripe som ligger ut mot Kattegat og Nordsjøen, på nordvestspissen av Jylland. Hele parken er 234,7 kvadratkilometer stor. Ikke rare greiene sammenlignet med Hardangervidda Nasjonalpark, som er 3.422 kvadratkilometer stor. Parken består av heier og sanddyner, og smykkes av små fiskelandsbyer og furuskog. Det er selvsagt flere sykkelruter gjennom parken, og man kan overnatte på kroer, vertshus eller campingplasser. Parken er dessuten et eldorado for fiskere og fugleinteresserte.

På nett: Thy Nationalpark

Fra Abisko Nationalpark Foto: Hentet fra Wikipedia
Fra Abisko Nationalpark Foto: Hentet fra Wikipedia Vis mer


Abisko Nationalpark, Nord-Sverige

Denne nasjonalparken, som ligger nær grensen mot Norge, ved Kiruna, er heller ikke stor. Den måler 77 kvadratkilometer, og ble opprettet i 1909. Den 435 kilometer lange Kongeveien går gjennom parken, og den er populær både blant vandrere og skiløpere. Hundesledekjøring og midnattsol er to andre stikkord.

På nett: Abisko Nationalpark

Se bildene fra nasjonalparkene

Fra Ängsö Nationalpark Foto: Archipangelo.nu
Fra Ängsö Nationalpark Foto: Archipangelo.nu Vis mer


Ängsö Nationalpark, utenfor Stockholm

Denne øya ligger i Stockholms skjærgård, og er dermed en veldig lett tilgjengelig nasjonalpark for alle som befinner seg i Stockholmsområdet. På øya ligger en gård fra 1800-tallet, som fortsatt drives slik man gjorde det den gang. Det er de flotte blomsterengene med sine sjeldne markblomster som er den største severdigheten, og derfor er det om våren og på forsommeren Ängsö er mest populær å besøke. Dette er heller ikke store parken, for øya er ikke mer enn 7,3 kvadratkilometer stor.

På nett: Ängsö Nationalpark

Fra Jotunheimen Foto: Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Fra Jotunheimen Foto: Anders Gjengedal/Innovasjon Norge Vis mer


Jotunheimen Nasjonalpark

Den britiske avisen trekker frem Jotunheimens fjell, isbreer og selvsagt Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell (2.469 moh.). Turen over Besseggen nevnes, samt aktiviteter som fjellvandring, rideturer, rafting, fisking osv. Om vinteren er det langrenn som gjelder, og avisen nevner turistforeningens hytter, der det alltid er plass for en sliten turgåer. Jotunheimen er 1.151 kvadratkilometer stor.

På nett: Jotunheimen Nasjonalpark

Se bildene fra nasjonalparkene

Mer fra den norske fjellheimen? Les disse:

De fineste fjellturene

Fjellets beste sjekkesteder

Høyt til hest - ridetur i fjellet


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer