Skandinavias matkonger

Gullkokker, michelinstjerner og masser av deilig mat. Norge har blitt den store matstjernen på den Skandinaviske restauranthimmelen.

En strålende Charles Tjessem har fått sitt gullbevis som mesterkokk i Bocuse d'Or. Foto: Bocuse d'Or Foto: Bocuse d'Or
En strålende Charles Tjessem har fått sitt gullbevis som mesterkokk i Bocuse d'Or. Foto: Bocuse d'Or Foto: Bocuse d'Or Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I andre land må det nesten regnes som et under at pottitlandet Norge greier å produsere både gullvinnende gourmetkokker og stjernebehengte restauranter. Faktisk er vi helt på høyde med både Danmark og Sverige hva gjelder antall stjerner, og suverene hva gjelder antall premierte kokker.

 • Gourmet i Oslo: Her finner du stjernerestaurantene.
 • Her finner du stjernerestaurantene i Skandinavia.
 • Mer under annonsen!

  Verdensmestere

  Stem

  Har du spist på stjernerestauranter noengang? (Avsluttet)
  Nei, aldri(38%) 34
  Ja, flere ganger(36%) 32
  Ja, en gang(26%) 23
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
  [Ugjyldig objekt (NAV)]


  Charles Tjessem er mannen som til jublende oppmerksomhet her hjemme halte i land seieren i det niende uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst sist uke. Med det er han den tredje nordmann som har fått den edle utmerkelsen som vinner av Bocuse d'Or. Førstemann var Bent Stiansen, som stakk av med seieren for ti år siden. Stiansen driver nå michelinrestauranten Statholdergaarden i Oslo. I 1999 fulgte Terje Ness på som norsk vinner nummer to. Han står bak en annen av hovedstadens michelinsteder, restauranten Oro. I tillegg har Lars Erik Underthun (tidligere fra Feinschmecker, enda en michelinrestaurant) fått andreplass i 1991, og Odd Ivar Solvold fått tredjeplass i 1997. En svenske vant i 1997, og to kom på sølvplass i 1995 og 2001. Beste danske nådde andreplass bak Stiansen i 1993.

  Bocuse d'Or

  Øvede ganer fra mange land smakte seg frem til vinneren i årets Bocuse d'Or. Foto: Bocuse d'Or Foto: Bocuse d'Or
  Øvede ganer fra mange land smakte seg frem til vinneren i årets Bocuse d'Or. Foto: Bocuse d'Or Foto: Bocuse d'Or Vis mer


  Annenhvert år siden 1987 har kokker fra hele verden konkurrert i et mesterskap mange mener er en konkurranse i fransk kokekunst. Mesterskapet arrangeres i den franske byen Lyon, og har navn etter den franske mesterkokken Paul Bocuse. Konkurransen er den første i sitt slag der kokker produserer maten "live" foran publikum og dommere. Vinnerlandet står over konkurransen neste gang, så i 2005 blir ikke Norge med.

  Michelinstjerner

  Annen Etage i Oslo var den første restauranten i byen som fikk stjerne i Michelinguiden. Foto: Karoline
  Annen Etage i Oslo var den første restauranten i byen som fikk stjerne i Michelinguiden. Foto: Karoline Vis mer


  Et annet tegn på matmessig kvalitet, er stjerner i den berømte Michelinguiden. Den røde boken kommer ut hvert år, og hvert år jubler kokker for nye stjerner, puster lettet ut over å ha beholdt de gamle, eller fortviler over tapte. Den norske restauranten Annen Etage var først ute her på berget med stjerne i Michelinguiden, og også først ute med å miste den. I fjor fikk de imidlertid på nytt den attraktive utmerkelsen, etter oppussing og renovering av restauranten. Siste nykommer er Bocuse d'Or-vinner Terje Ness' restaurant Oro.

 • Her finner du stjernerestaurantene i Oslo
 • Stjerner i sikte i Skandinavia

  Operakällaren i Stockholm har en stjerne, og får skryt både for komfort og atmosfære. Foto: Karoline
  Operakällaren i Stockholm har en stjerne, og får skryt både for komfort og atmosfære. Foto: Karoline Vis mer


  Oslos stjernerestauranter har samlet nøyaktig samme antall stjerner som de københavnske. Begge byer har fem spisesteder med en stjerne, og et med to. Sverige har flere, men de finnes både i Stockholm, utenfor hovedstaden, og i Göteborg. Tilsammen kan du spise deg til ni michelinstjerner i Sverige. Finland er lillebror i matsammenheng, med to restauranter inne i det gode stjerneselskap, begge med en hver.

 • Her finner du stjernerestaurantene i Skandinavia
 • Eksterne lenker:

 • Bocuse d'Or

 • Michelinguiden
 • Det kommer mer: DinSide Reise vil i månedene fremover besøke michelinrestauranter i Oslo, og vise deg hvordan de ser ut innefra. Først ute er Annen Etage, følg med neste uke.

  Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer