Skiferiene du drømmer om

De beste pudderferiene for den eventyrlystne i 2009.

Sesongen står for døren og vi gir deg tipsene til de råeste skiturene du kan dra på i 2009.  Foto: Alpereiser
Sesongen står for døren og vi gir deg tipsene til de råeste skiturene du kan dra på i 2009. Foto: Alpereiser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle finner den store spenningen i en "vanlig" tur til Hemsedal eller en uke i Alpene. Her er de organiserte alpin- og frikjøringsturene som virkelig kommer til å fenge deg som besitter litt mer enn normal eventyrtrang i 2009.

Rå skibuffet 2009

Det er ikke så mange selskaper som operer med skireiser ut fra Norge i disse dager, og hovedaktørene kan snevres ned til tre stykker med tanke på denne typen reiser; Sportreiser og STS Alpereiser (som er to søsterselskaper med samme eiere), Langley Travel og Hvitsterk Eventyrreiser.

Slik kupper du alpeferien til neste år...

De profilerer seg på en litt forskjellige måte, med en rekke ekstremturer for deg som har en god del skierfaring fra før av. Sportreiser har også en del å by på for deg som har gode skiegenskaper, men kanskje ønsker å lære mer om løssnø og frikjøring på tradisjonelle alpedestinasjoner.

Langely og Hvitsterk Eventyrreiser arrangerer turer som kan kreve en del mer med tanke på erfaring og skiegenskaper.

Ekstremkjører Lars Fidjestøl vurderer ekstremturene vi har plukket ut.
Ekstremkjører Lars Fidjestøl vurderer ekstremturene vi har plukket ut. Vis mer


For å få en vurdering av de forskjellige reisene, har vi snakket med storfjellkjører Lars Fidjestøl - en profilert norske frikjører med mer erfaring en de fleste av oss fra eksotiske snøhull.

Du finner kommentarene hans til turene under hvert avsnitt.

Med Langley Travel:

For den mer erfarne skikjører, tilbyr Langley en rekke alternativer for sesongen 2009. Vi går gjennom dem under.

Heliskiing på Grønland
En av de aller mest ekstreme turen vi kommer over med tanke på både pris og reisemål, er 10 dager med heliskiing på Grønnland.

Turen foregår i en region som heter Tasiilaq på østsiden av øya, like ved polarsirkelen. Her preges skikjøringen av tre ting: snaue fjell, isbreer og dype, lange fjorder. Det eneste som mangler er heiser og kjøring i skogsterreng. I tillegg finnes alt fra trange stupbratte korridorer til lange urørte puddersnøfelt på opp mot 2.000 meters høyde.

Turen skjer i april når temperaturen er moderat og dagene lange. Bortsett fra skikjøringen, som sies å kunne være litt væravhengig, lover selskapet å arrangerer båttur, besøker genuine inuitlandsbyer, padle kajakk og å få se en og annen isbjørn - om du har råd til dette.

Du må regne en natt i Reykjavik, Island, på turen over fra Arlanda. En tur er satt opp for 2009, og den går fra 10.-19.april. Sertifiserte skiguider følger deg hele veien.

Pris: 64.900,- NOK per person

Fidjestøls kommentar: Det er hard satsing at det skal klaffe med heliskiing så mange dager på rad, noe som er veldig væravhengig. Jeg har ikke kjørt her, men det er garantert en fin tur om været klaffer.

10 dager heliskiing på Grønnland - en skikjørers drømmeferie? Foto: Langely Travel
10 dager heliskiing på Grønnland - en skikjørers drømmeferie? Foto: Langely Travel Vis mer


På ski i burka - mer eksotisk enn dette blir det ikke i skibakken...

Løssnø i Iran
Turen går til Shemshak & Dizin i Alborz-fjellene nord for Teheran, som er et relativt stille skiområde med noen heiser. Det unike er den store tilgangen på frikjøringsområder og toppturer. Raviner, bølgende dalsider, 40 topper over 4.000 meter, klipper, hengskavler, store upistede vidder - her får du brukt alle dine skikunnskaper. Dette er en tur for deg som har god erfaring på ski, og ikke legger så stor vekt på afterski.

Turen går den 14.-22. februar 2009, uke 8, fra Arlanda. Det kan være en gruppe på 12 personer og en UIAGM-fjellguide med. Dette er en 8 dagers reise med 6 skidager.

Pris: 13.900,- NOK per person.

Fidjestøls kommentar: Du trenger ikke være så god på ski for å nyte dette området. Det er supre muligheter for frikjøring rundt disse trekkene, og med litt traversering er det lett å finne nye ruter. For å komme deg tilbake til løypene haiker du enkelt og greit med de vennlige lokale. Du bor på et lite tettsted med tre heisstasjoner ganske nære hverandre. De beste turene får du ut fra Dizin, som også går høyest.

Det er ekstremt billig her, og selv om vi ofte reiser på andre premisser enn andre skikjørere, kan det nevnes at en taxi fra Theran til området kostet 150 kroner da jeg var der for noen år siden. Dagskortet kostet 45 kroner, og en leilighet vi leide i tre uker kostet oss 35 amerikanske dollar per natt. Om du skulle tenke på å gjøre turen på egenhånd.

Det er ikke så vanskelig å organisere en tur på egenhånd som du skulle tro i Iran, og du kommer til et utrolig skisted, sier Fidjestøl.

På vei mot Elbrus i Russland. Et område med ekstremt mye snø.  Foto: Langely Travel
På vei mot Elbrus i Russland. Et område med ekstremt mye snø. Foto: Langely Travel Vis mer


Russland - på ski rundt Europas høyeste fjell
Denne turen går til området Cheget ved foten av Elbrus (5.642 moh.) og krever at du er en god skikjører med utholdenhet.

Skiområdene, fallhøydene, korridorene, skogene, helikoptrene, snødybden - alt er antakeligvis større enn hva du har opplevd tidligere, så du trenger styrke for å komme deg gjennom tusenvis av høydemeter hver dag.

Du vil også oppleve mye kultur og en natt i Moskva som del av turen. Med heis kommer man til 3.800 meters høyde. Tar man snowcat når man Diesel Hut på 4.157 meter, som er en perfekt topptursbase. Hotellet og maten er ganske enkel.

Turen går fra 27. februar-7. mars i 2009, uke 10, fra Gardermoen. Det kan være en gruppe på inntil 12 personer. Det er også med en UIAGM-fjellguide på denne turen.

Pris: 17.900,- NOK per person.

Fidjestøls kommentar: Stikkordet her er VELDIG mye snø og store fjell. Du er i Russland og praktiske ting kan gå litt tregt. Språkproblemer og kulturkrasj må tas som en del av turen.

Skikjøringen er ikke bedre enn for eksempel i Iran, men helhetsopplevelsen av turen blir veldig annerledes med tanke på kulturforskjeller. Jeg foretrekker Iran.

Haute Route – Chamonix til Zermatt
"Den høye veien" mellom Chamonix og Zermatt er et must for enhver skikjører som vil kalle seg entusiast. Den superalpine turen går ofte over 3.000 meters høyde, er 14 mil lang og tar seks dager. Du går i en gruppe på 5-8 personer med UIAGM-fjellguide, skifeller og lett oppakning. Bor og spiser på fjellstasjoner langs ruten. Velkjent tur for frikjørere som krever god kondisjon.

Turen går i uke 14 og 15, de to første ukene av april 2009.

Pris: 13.900,- NOK per person.

Fidjestøls kommentar: Jeg har ikke tatt denne ruten, men kjørt mye på ski i områdene. Det er ingen tvil, Chamonix er et av verdens beste steder å kjøre på ski. Mektige fjell og mye å velge i. Problemet er at du ofte slåss med tusen andre pudderjegere om de ukjørte sporene. Det gjør du ikke i Iran og i liten grad i Russland.

Mer info om turene får du hos Langley.eu

Med: STS Alpereiser og Sportreiser

Med en litt annen profilering, tilbyr STS Alpereiser og Sportreiser interessante turer for både deg som har mye erfaring, eller ønsker å bli en bedre frikjører. De såkalte "temaukene" gir tilbud til deg som ønsker det lille ekstra på alpeturen. Her er noen av tilbudene deres:

Frikjøring i Verbier
Her får du tilbud om en uke med en profilert svensk frikjører med navn Kaj Zackrisson. Pakken heter Salomon Freeride Week og programmet byr blant annet på utdanning i løssnøkjøring med gjennomgang av utstyr og kunnskap om snøras og sikkerhet. Du får testkjøre de nyeste skiene fra Salomon og i prisen er kjøring med fjellguide i tre dager og to helikopterløft inkludert.

Det tar sted i uke 4 (rundt 19.-25. januar), og krever at du har kjøpt en spesialpakke til det sveitsike skistedet, i tilegg til at du betaler for denne pakken.

Samlet pris: ca. 12 000,- NOK.

Fidjestøls kommentar: Dette er et område som har godt rykte på seg for frikjøring, og det er inget dumt sted å begynne. Kaj Zackrisson er meget habil på ski.

Fra løype til løssnø - St. Anton
Dette er et tilbud til deg som ønsker å lære mer om frikjøring. Kursene ledes av auktoriserte fjellguider (engelskspråklige) og du kan velge om du vil være med fra én til fem dager. Kursene har fire forskjellige nivåer; fra nybegynnere på off pist (der man for eksempel lærer seg dypsnøteknikk) til avansert off pist (kjøring i korridorer og ”drops”).

Før kurset starter går arrangørene individuelt gjennom kunnskapene til hver enkelt deltager. Du betaler opplæringen separat når du er der nede.

Pris: ca 800,- NOK per dag.

Fidjestøls kommentar: St. Anton har ikke fjell som Chamonix, men veldig fint alpint landskap. Det er mange mennesker som jakter på pudder også her, men flotte områder. De mange heisene gir god tilgang til frikjøringsområder.

Heliskiing i Champoluc
STS Alpereiser tilbyr også heliskiing i Italienske Champoluc på dagsbasis. Helikopteret plukker deg opp ved Colle Bettaforca (2727 moh.) og tar deg til Colle de Lis (4200 moh.).

Derfra kjører du på Granz-breen til Zermatt-systemet, der heisen tar deg opp til Matterhorn og gir kjøring helt ned til Champoluc på 1.579 moh. igjen. Middels krevende.

Pris: ca. 2000,- NOK for en dag.

Fidjestøls kommentar: Her har jeg faktisk ikke vært, men jeg har hørt mye positivt om stedet på mine reiser.

Mer info om turene til STS og Sportreiser finner du på Alpereiser og Sportreiser.no

Med Hvitserk Eventyrreiser:

Skikjøring i Antarktis
En skiekspedisjon med unik frikjøring i helt urørte omgivelser så langt sør du kan komme.
Dette er en eksklusiv tur for deg som drømmer om pudder og rå topper i Antarktis. Toppene rager 150-1.000 meter rett opp fra havet, og du trenger gode skiferdigheter for å nyte turene som går til land med Zodiak for så å bestige toppene og kjøre ned igjen.

Turen varer i 13 dager og du overnatter i et skip. På denne måten får du muligheten til å komme til de flotteste stedene for skikjøring, og i pausene kan du nyte den unike naturen og dyrelivet i Antarktis.

Pris: ca. 43 000,- NOK ( ikke inkludert flybillett til Argentina)

Fidjestøls kommentar: Dette høres ut som et skikkelig eventyr for deg som er i god form. Snøen kan ofte være pakket på grunn av vind i ekstreme strøk som dette, men er forholdene bra, så må det være topp.

Topptur til Europas høyeste fjell
Hvitsterk arrangerer også tur til Kakasus og Elbrus. De nøyer seg ikke med å kjøre i de gode skiområdene rundt, men kjører topptur på Elbrus. Når du står på toppen her, har du 3.000 høydemeter med pudder under deg. Det skal det litt til å slå. At formen må være på plass, sier seg selv.

Turen varer i 14 dager og har avreise 5. april neste år.

Pris: 25 500 NOK,-

Les mer om turene til Hvitserk og Eventyrreiser her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer