Skikk og bruk på flyet

Se hva du IKKE bør gjøre ombord.

Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien står for døren, og tusener av oss kommer til å sette oss på et fly for å komme oss til feriedestinasjonen. De fleste flyr en del ellers i året også, men det er nok mange som kanskje bare flyr når de skal til Middelhavet på sommerferie, og dermed ikke er så flyvante.

Når et par-trehundre mennesker samles på et så lite areal som en flykabin, kan det lett oppstå situasjoner som irriterer. En nylig undersøkelse som British Airways har gjennomført, viser at det er sparking i seteryggen og foreldre som ikke kan kontrollere ungene sine som er mest irriterende.

Smarte pakketriks

Så, hvilke etiketteregler bør følges når man befinner seg tett oppi mange andre, rundt 30.000 fot oppe i lufta?

Her er våre forslag:

 • Ikke spark i seteryggen til passasjeren foran. Det er utrolig irriterende. Sørg for at ikke ungen din gjør det, heller.
 • Ikke hold deg i seteryggen foran når du skal sette deg og reise deg opp. Det beveger hele seteryggen, og forstyrrer passasjeren foran. Bruk armstøttene i stedet.
 • Det er helt ok å lene seteryggen tilbake, mener vi, men det er høflig å heve den når mat blir servert. Det er også høflig å ta hensyn dersom personen bak er så lang at vedkommede ikke får plass til beina. (Er du enig i dette, eller mener du seteryggen ikke bør lenes tilbake? Skriv i debattforumet.)
 • Hold kontroll på ungene dine. Skrik og hyl er ikke ok, ei heller løping opp og ned korridoren. Et godt tips - sørg for rikelig fysisk aktivitet og lek før flyturen, og ikke server mat og drikke med masse sukker. Les også Smarte reisetips for småbarnsfamilien
 • Ikke brei deg. Du kan ikke gjøre krav på BEGGE armlenene. Du får nøye deg med ett.
 • Ikke strekk beina ut i korridoren. Det er lett at andre passasjerer snubler over dem. Føler du for en strekk, så hold foten mest mulig inntil setet foran.
 • Har du planer om å duppe av, vit at naboen ikke synes det er stas å få hodet ditt hvilende på skulderen. Kjøp en oppblåsbar nakkepute.
 • Snorker du? Prøv å holde deg våken, eller gi i hvert fall naboen beskjed om at han kan vekke deg hvis sagbruket drar i gang.
 • Ta gjerne av deg skoene, men IKKE hvis det stinker tåfis av sokkene dine.
 • Hør gjerne på musikk, men ikke hvis musikken høres av naboen. Kjøp noen ordentlig tette høretelefoner.
 • Ikke drikk for mye alkohol. Du synes kanskje du er en glad laks, mens naboen synes du oppfører deg som en full tulling.
 • Ikke sitt og klag over vonde seter, lite benplass, ekkel mat osv. Du vet hva du får når du bestiller flybilletten din.
Noen andre uskrevne regler du mener bør følges når man er ute og flyr? Skriv i debattforumet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer