Skikunster fører til skader og dødsfall

Vågale ski- og snøbrettkjørere risikerer liv og helse når de driver med akrobatikk i bakken. Stadig flere blir alvorlig skadet.

Publisert
Sist oppdatert

Generelle skader blant skikjørere har blitt færre hvert år siden 70-tallet, ettersom skiutstyret har blitt bedre. Men alvorlige skader blir stadig vanligere, fordi flere skikjørere driver halsbrekkende akrobatikk i bakken, skriver Times Online.

Det er en gruppe kanadiske leger som har undersøkt omfanget av skiskader. De så på 24 studier fra ti forskjellige land, deriblant Norge, og fant at det forekommer stadig flere tilfeller av traumatiske hjerneskader og skader på nakke og rygg. Menn fikk oftere slike alvorlige skader enn kvinner, og snøbrettkjørere var mer utsatt for skader enn skikjørere.

Legene mener det er økt fart i bakken og akrobatiske hopp som er grunnen til at flere har fått alvorlige skader i skibakken. Rapporten fra Norge viste at snøbrettkjørere var tre til fire ganger mer utsatt for skader enn skikjørere. Den kanadiske rapporten viste at den samme gruppen hadde 50 prosent større sjanse for å få hode- og nakkeskader.

De kanadiske legene fant at det generelt sett er blitt flere hjerne-, nakke- og ryggskader blant skikjørere.

"Disse skadene kan føre til dødsfall eller alvorlige fysiske eller psykiske skader, og kan også resultere i en stor økonomisk byrde for samfunnet," skrev de i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer