Skipper med kjærlighet

- Hvem vil gå i nettet? Vil du gå i nettet, spør førstestyrmann Koen, og setter øynene i meg.

Publisert
Sist oppdatert
Førstestyrmann Koen Tiddens gir passasjerene ordre.
Førstestyrmann Koen Tiddens gir passasjerene ordre. Vis mer
Båteier og skipper Erik Hulsman har selv pusset opp klipperen.
Båteier og skipper Erik Hulsman har selv pusset opp klipperen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Amore Vici - "med kjærlighet seiret jeg".
Amore Vici - "med kjærlighet seiret jeg". Vis mer

- Hvem, jeg?

Jeg ser ned i nettet som henger under bommen foran på båten, og på vannet som fosser forbi under nettet. Ikke det at båten går veldig fort, men den er i bevegelse og jeg har i alle fall ingen planer om å henge i et nett med sjøen som et faretruende nært bekjentskap. Man gikk ikke planken frivillig i sjørøvertiden, og man gjør det da virkelig ikke i år 2002 heller …

 • Se bildene fra seilturen
 • IJsselmeer

  Vi er på seiltur med båteier og skipper Erik Hulsman (40) og førstestyrmann Koen Tiddens (19) om bord på klipperen Amore Vici. Hulsman har selv pusset opp det gamle lasteskipet fra 1897, og etter å ha sett bildene fra oppussingen har vi full forståelse for teksten under et innrammet bilde fra arbeidet som henger i salongen: Amore Vici – labore vici. Amore Vici er navnet som skipper Hulsman ga båten, i betydningen ”seiret i kjærlighet”; ved hjelp av tidligere eieres kjærlighet overlevde skuta.

  Vi entrer Amore Vici i Enkhuizen, med IJsselmeers barske farvann i sikte. IJsselmeer er en ferskvannsinnsjø, og en del av den opprinnelige Zuiderzee. I 1932 ble sjøen avstengt fra Nordsjøen, ved hjelp av en 31 kilometer lang demning – Afsluitdijk - som forbinder Nord-Holland med Friesland. Noe av området ble demmet opp ytterligere, og sjøområder ble til landområder – 5 meter under havet. 5 meter er også IJsselmeers dybde i de nordlige områder, og 3,5 meter er dybden i sør.

  Betalende mannskap

  Groozeilval. Toppeneidstag. Genuaschoot. Vi drar i tau og slipper etter tau med uforståelige navn. Alle tauene er merket med navn, slik at passasjerene skal vite hva det er snakk om – dersom førstestyrmann Koen eller skipper Erik skulle finne på å rope ut at du skal heise Genauschootet …

  - Kan noen hjelpe til her? Hold tauet slik, og slipp etter. Når jeg roper stopp kan du feste det rundt her, slik, sier Koen og slår det som jeg antar er en båtsknop, for å demonstrere.

  Turene med Amore Vici eller andre båter i selskapet de Zeilvaart bygger på at passasjerene blir en del av mannskapet. Du må hjelpe til å heise seil, senke seil – og kanskje får du også prøve å holde roret. Selskapet har båter av varierende størrelse i stallen sin, og du kan være med på rundtur, dagstur eller fra en kai til en annen. Vi seiler fra byen Enkhuizen i Nord-Holland til Stavoren i Friesland.

  Populær seilsjø

  Det er grått og fare for regn når vi legger ut fra kai om morgenen, men skipper Hulsman har lovet oss et stort blått hull i skylaget over IJsselmeer som solen skal skinne gjennom. Så ved friskt mot – og med laber vind – stryker vi av gårde.

  Førstestyrmann Koen har heist alle seilene på den 25 meter lange båten, med noe hjelp fra et slapt og uerfarent mannskap. Den drøyt 100 tonn tunge båten sniker seg av gårde i 3,4 knop – eller rundt 6,3 kilometer i timen. Toppfart med seilene oppe er 10-11 knop, og med motoren i gang kan den gå i 6 knop.

  Nederland – og denne grunne innsjøen – er kanskje ikke det stedet du forbinder med seilbåter og seilferie. Men som vår båt er de fleste båtene vi møter denne dagen, og det er ikke få, båter med seil. Fremdeles foregår det en del frakt med skip over IJsselmeer, og innsjøen har også stor betydning som rekreasjonsområde.

  Golden Circle

  Det regner når vi ankommer Stavoren, og det blå hullet i skylaget og solen som vi var blitt lovet, har vi ikke sett noe til. Stavoren er et av mange sjarmerende steder rundt IJsselmeer –som av turistmyndighetene omtales som Golden Circle. De gylne områdene har sitt eget turistkontor, som kan ordne med rundturer, hotellpakker, seilpakker, sykkel&seilpakker, etc.

 • Se bildene fra seilturen

 • Her kan du leie båt på IJsselmeer
 • Amore Vici er en enmastet klipper.
Foto: de Zeilvaart
  Amore Vici er en enmastet klipper.
  Foto: de Zeilvaart Vis mer

  Muligheter og priser

  Du kan leie alt fra større skuter for flere hundre passasjerer, til mindre båter for familien med venner. Du kan leie hele båten, eller du kan leie kun en lugar og seile med andre som du ikke kjenner fra før. Du kan ta en dagstur, helgetur, ukestur og ellers legge opp ruter etter eget ønske. Mulighetene er mange – det samme er aktørene som har båtutleie i disse farvann.

  Priser varierer med størrelse på båt, sesong og hvilke ukedager du velger. Leie av Amore Vici en helg koster cirka €1.830 – eller 13.800 kroner. Med full båt, som er 18 personer, blir dette rundt 765 norske kroner per person. Mannskapet er med i prisen.

  Relaterte artikler

 • Bildespesial: På tokt i undervannsland

 • Amsterdam i ekspressfart – med bildeserie

 • Seil gratis til Kanariøyene

 • Bok: I hodet på en seiler
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer