Påske 2021

Skisenter: - Kjøp i forkant

Vil du sikre deg plass i skibakken i påsken, råder flere skisenter deg til å bestille heiskort i forkant.

HEISKORT I PÅSKEN? Coronatiltak gjør at det kan være begrenset kapasitet i skisentrene. Flere oppfordrer derfor til å bestille heiskort god tid i forveien. Bilde er fra Voss. Foto: Jon Hunnålvatn
HEISKORT I PÅSKEN? Coronatiltak gjør at det kan være begrenset kapasitet i skisentrene. Flere oppfordrer derfor til å bestille heiskort god tid i forveien. Bilde er fra Voss. Foto: Jon Hunnålvatn Vis mer
Publisert

Det nærmer seg påsken 2021, med alle dens begrensninger og reiseanbefalinger som er framsatt av myndighetene.

Inntil videre er rådene at du ikke bør reise på overnattingsbesøk til slekt og venner andre steder i landet - men forholde deg til dem du for øvrig omgås til daglig.

Dersom du planlegger for hytte- eller hotellpåske med ski på beina, anbefaler flere skisenter at du bestiller heiskort i forkant, fordi det allerede begynner å fylles opp.

Bent Høies ni påskebud

 1. Ikke å dra på overnattingsbesøk til familie og venner – med mindre du er student uten egen familie eller bor alene.
 2. Hvis kommunen din ber deg unngå besøk hjemme – unngå besøk der du er i påsken.
 3. Ikke dra på hotell eller andre overnattingssteder der mange samles.
 4. Hold deg hjemme hvis du er syk. Dra hjem hvis du blir syk.
 5. Hold deg hjemme hvis du venter på svar på koronatest.
 6. Barn eller ungdommer kan ha besøk av en til to faste venner.
 7. Hvis du drar på hytte – reis bare med egen husstand eller en til to nære hvis du bor alene.
 8. Hvis du drar på hytte – handle før du drar og unngå alle steder der mennesker samles. Hold avstand i skitrekk og skiløyper.
 9. Følg rådene i kommunen du bor og kommunen du besøker.

(Kilde: NTB/Helse- og omsorgsdepartementet)

- Begynner å fylle seg opp

- Det begynner å fylle seg opp i siste del av påsken, altså fra skjærtorsdag og inn i helga, sier Veslemøy Eineteig Wedum, markedssjef i Alpinco som eier Hafjell Alpinsenter og Kvitfjell Alpinanlegg.

Hun påpeker at det fremdeles ikke er utsolgt, men at det anbefales å bestille heiskort i forkant:

- Alle anbefales å handle online i god tid da vi forventer at disse kortene etterhvert og i løpet av neste uke vil forsvinne ganske fort, sier Wedum videre.

Kapasiteten i Hafjell og Kvitfjell er halvert fra en vanlig sesong, på grunn av smittevern.

- Det er slik i flere anlegg nå at vi driver med begrenset heiskapasitet for å kunne overholde avstandskravet i skiheisen og i heiskøen, og har derfor et begrenset antall heiskort i salg, sier daglig leder Camilla Sylling Clausen i bransjeorganisasjonen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner.

TUR: Vinter og kuldegrader lokker ekstra mange ut, men kan de som går til fots egentlig legge turen til skiløypene? Allemannsretten tillater at alle kan bevege seg fritt i naturen, ifølge Norsk Friluftsliv. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

- God kapasitet nå - men heiskortene går fort

Selv om noen skisenter melder om at det begynner å fylle seg opp, er det andre som sier de har god kapasitet. Dette gjelder både Voss, Trysil og Hemsedal.

- Per nå er det god kapasitet alle dager på grunn av gode snøforhold og at anlegget er stort, men skjærtorsdag og langfredag fylles fort opp, sier Anna Bryn, daglig leder i Voss Resort Fjellheisar AS til Dinside.

Hun påpeker imidlertid at kort må kjøpes på nett i forkant - og sier at de nå opplever økt etterspørsel på grunn av de høye smittetallene i Viken:

- Kortene går unna - og spesielt med situasjonen med høye tall i Viken velger mange bergensere som vanligvis skulle til Geilo å komme til oss, sier Bryn.

Petra Hallebrant, PR- og kommunikasjonssjef i SkiStar - som driver skisentrene i Trysil og Hemsedal, sier de har store anlegg og god kapasitet.

- Både Trysil og Hemsedal har kapasitet for å ta imot større mengder gjester enn hva vi har nå fordi vi ikke har utenlandske gjester på grunn av innreise- og karanteneregler. Det innebærer at vi har godt med plass, god kapasitet, ledige hytter og hotellrom - og gode smitteverntiltak som gjør at det ikke er aktuelt å begrense antallet skipass akkurat nå, sier Hallebrant.

Hun påpeker at det alltid er lurt å kjøpe heiskort i forkant for å unngå kø.

- Forventer stort trykk påskedagene

Kevin Eikrehagen, daglig leder i SkiGeilo, sier til Dinside at de venter stort trykk på helligdagene i påsken.

- Det er ingen dager som er utsolgt enda, men vi forventer stort trykk i palmehelga, onsdag, skjærtorsdag og langfredag i påsken. Disse dagene lønner det seg å kjøpe skipass i forkant, sier Eikrehagen, og minner om at alle skipass selges online, med uthenting i pick-up boks.

Han sier videre at det ikke har vært det største behovet for å redusere kapasiteten, men at de har satt en grense på 4500 gjester for å trygge gode smittevernforhold og plass til alle.

Vil du sikte deg inn på dagene med minst trykk i skiheisen på Geilo, er det et par dager som utmerker seg:

- Minst antall i anlegget forventes tirsdag og påskeaften. Dette er fine dager for familier på ski. Påskeaften er en dag der mange er på påskemiddag eller arrangerer påskerenn, så denne dagen er det litt mindre trykk enn de andre dagene, sier Eikrehagen.

- God kapasitet i påsken

- Vi har kapasitet i hele påsken, sier Kaia Finne, forretningsansvarlig i Myrkdalen Fjellandsby AS, til Dinside.

Hun sier det er veldig fine forhold og minner om at opphold og heiskort kan bestilles på nett.

- Vi har også heiskort hver eneste dag i perioden, sier Finne.

Ifølge Marius Flaaten i AS Parks, som driver skisentrene i Oslo, Drammen og Kongsberg, er det også god kapasitet på skisentrene i Oslo, Kongsberg og Drammen i påsken:

- Vi har alt oppe og har dermed god kapasitet i påsken, sier Flaaten.

Han påpeker at majoriteten av deres trafikk kommer som tidligere fra medlemmene og at de derfor ikke fyller opp bakken med forhåndssolgte dagskort.

For øvrig har de redusert kapasiteten med 20-40 prosent i forhold til normalsituasjonen.

- Vår soleklare anbefaling er: Kjøp medlemskap og følg med på kapasitets-barometrene på Web og i Skimore App, oppfordrer Flaaten.

Regler i skibakken

 1. Hold avstand
 2. Bruk god håndhygiene
 3. Syk eller i karantene? Da skal du bli hjemme og ikke dra på ski.

(Kilde: Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner)

Kan man angre og få pengene tilbake?

Forhåndsbestilling av heiskort kan være vel og bra for å sikre seg plass. Men ting kan skje slik at du må avlyse den planlagte skidagen. Så hva skjer dersom man ikke får benyttet heiskortet? Er det en angrefrist eller kan man få tilbake pengene?

- Dersom noe inntreffer som skyldes pandemien, at fylkesgrenser skulle stenge ned eller du havner i karantene/får påvist smitte, så vil man få refundert ubrukte heiskort, sier Wedum i Alpinco.

- Hold avstand

Det er utarbeidet egne smittevernregler for bruk i skianleggene. Dette opplyses på skisentrenes nettsider og ved oppslag på stedet.

Bryn sier til Dinside at de er helt avhengige av at folk som har symptomer, er sjuke eller i karantene, holder seg hjemme.

- I skianlegget er det covid-verter som passer på at folk holder avstand i køer og ved serveringssteder, sier Bryn.

- De som er friske er hjertelig velkommen, men det er viktig at man holder en stavlengdes avstand og vasker hendene ofte. I tillegg er det bare en person i t-trekk og ett sete imellom fremmede i stolheisen. Det er anbefaling om munnbind innendørs og i gondoler, sier Bryn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer