Flyrettigheter:

Skjebnedager for SAS

Dette bør du gjøre nå.

KAN ENDE MED KAOS IGJEN: SAS er under konkursbeskyttelse. Men en ny streik kan føre til kroken å døra for selskapet slik vi kjenner det i dag. Foto: Odd Roar Lange
KAN ENDE MED KAOS IGJEN: SAS er under konkursbeskyttelse. Men en ny streik kan føre til kroken å døra for selskapet slik vi kjenner det i dag. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
✈️

SAS-STREIKEN:

 

Fakta og rettigheter

Les mer  

Tirsdag 6. september starter det som kan bli skjebnesvangre lønnsforhandlinger for flyselskapet SAS.

Da går nemlig starten for forhandlingene om lønns- og arbeidsvilkårene mellom SAS og fire kabinforeninger. To av disse foreningene er i Norge. Dette gjelder Norsk Kabinforening (LO) og SAS Norge Kabinforening (Parat).

Dersom partene ikke blir enige, kan det ende med en ny SAS-streik der store deler av flyene blir satt på bakken. Dette vil ramme tusenvis av reisende. Og i så fall kan høstferien stå i fare. Mange frykter at planlagte feriereiser igjen ryker.

SAS-STREIKEN: Dette bør du gjøre som reisende nå. Video: Dagbladet TV Vis mer

Det samme gjør SAS sitt livsviktige lån på 7 milliarder kroner som kan bli trukket tilbake.

Tøffe tider

Etter en 15 dager lang pilotstreik i sommer er flyselskapet i full gang med å bygge opp selskapet for å være rustet for framtidas mange utfordringer. Og her spiller kabinpersonalet en viktig rolle.

Derfor er årets forhandlinger om nye lønns- og arbeidsvilkår imøtesett med ekstra stor interesse.

- Vi møter til de første møtene under forhandlingene på Gardermoen tirsdag. Men de første reelle forhandlingene starter onsdag. Deretter fortsetter vi tre dager i neste uke, sier Elin Roverudseter som er leder i Kabinansattes Forbund som er et forbund i LO som organiserer kabinansatte.

Uviss forhandlingslengde

Det er ikke satt en spesielt deadline for når forhandlingene må være avsluttet. Men dersom det ikke blir enighet mellom partene så vil de kabinansatte i SAS gå ut i streik. Omfanget og tidspunkt for en streik er foreløpig ukjent.

- Det vet vi foreløpig ikke. Men vi har et håp og et ønske om å komme raskt i mål. Det er imidlertid en komplisert avtale det skal forhandles om, sier Elin Roverudseter til DinSide.

- Kan det bli streik allerede i september?

- Det tviler jeg på. Det er en rekke varslinger som skal gjøres før det eventuelt blir en streik.

Dette må du gjøre

Skal du ut og fly i høstferien så kan det være lurt å bestille refunderbare billetter. Bestill i god tid. Billetter hos SAS øker i pris når det er mindre enn sju dager igjen til avreise.

Med refunderbar billett kan du enkelt avbestille og endre reisen.

Det er flyselskapet ditt som skal hjelpe deg om det blir streik. Reiseforsikringen dekker ikke følger av streik.

Men reiseforsikringen kan hjelpe deg hvis du blir syk og må avbestille. Hvis noe uforutsett skjer på vei til flyplassen, eller hvis du blir syk, skadet eller blir utsatt for tyveri eller bagasjeproblemer mens du er på tur.

Hvis flyet blir innstilt, uansett tid i forveien, skal flyselskapet tilby deg tre følgende alternativer:

  • Tilbakebetale billettkostnaden for den del av reisen du ikke får benyttet.
  • Ombooke deg slik at du kommer fram til bestemmelsesstedet så snart som mulig (om mulig med et annet flyselskap enn det opprinnelige).
  • Ombooke deg til et seinere tidspunkt etter ditt ønske, på tilsvarende vilkår som opprinnelig billett.

Dine krav

Du har altså valget mellom å kreve heving av avtalen eller omruting av reisen, uansett årsak til at flyet blir innstilt.

Du kan også ha rett til en kompensasjon (erstatning) samt refusjon av uforutsette utgifter.

Les mer om dine rettigheter her.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer