Skrekkmygg oppdaget i norsk feriefavoritt

Det iverksettes nye tiltak på Gran Canaria.

NEDTUR: Kanariske helsemyndigheter har oppdaget Aedesmygg flere steder. Foto: Shutterstock
NEDTUR: Kanariske helsemyndigheter har oppdaget Aedesmygg flere steder. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Canariavisen melder at myndighetene på Kanariøyene har oppdaget to eksemplarer Aedesmygg ved cruiseterminalene i Santa Cruz de Tenerife og Las Palmas.

Ifølge FHI kan virussykdommen denguevirus overføres gjennom stikk av ulike arter Aedesmygg.

Nettavisa skriver at kanariske helsemyndigheter følger nøye med siden myggen kan spre Zika (infeksjonssykdom), gulfeber og andre sykdommer.

- Det iverksettes også tiltak for å utrydde myggen, slik at den ikke skal få fotfeste på øygruppen. Helsedepartementet understreker i en uttalelse at disse virusene ikke er til stede på Kanariøyene, og derfor er sjansen for spredning fra myggen uansett minimal, skriver Canariavisen.

Videre informeres det om at det er gulfebermyggen Aedes aegypti som ble funnet i cruiseterminalen til Santa Catalina-brygga, mens at på Tenerife ble myggarten Aedes albopicctus oppdaget.

Helene Aune viser hvor mye mygg det er i Rælingen. Video: Kirsti Østvang Vis mer

I sommer advarte EUs smittevernbyrå (ECDC) om at myggbårne virus som denguefeber og chikungunyavirus kan spre seg i Europa.

De siste åra har Aedes albopictus, bedre kjent som den asiatiske tigermyggen, spredd seg stadig lenger nord.

- Når det blir enda varmere her i Norge, så vil myggen trolig også kunne overleve hos oss, fortalte Mari Steinert, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll i FHI, til DinSide.